Bleskurýchle krehuľky fotorecept

niniatko - bez fotkyniniatko, 4. júna 2012
Bleskurýchle krehuľky (fotorecept)
Foto: niniatko

Tento receptík mám od Nigelly Lawson, rýchly, ľahký a chutný.

15 minút
príprava

Suroviny

200 g
150 g
60 ml
150 g
1 ČL
25 g
1 a 1/4 ČL




Postup

  1. 1

    Prichystáme si suroviny. V pôvodnom recepte sú písané slané arašidy, ja som sa bála akú to bude mať chuť, tak som dala nesolené. No, po ochutnaní som zistila, že by boli určite dobré aj solené. (treba si zistiť hlavne, či máte doma jedlú sódu, nie ako ja, musela som obehať tri susedy, pokým som sa k nej dopátrala :D nevadí, aspoň som promočné oznamká rovno rozniesla :) dve muchy jednou ranou :) )

    Bleskurýchle krehuľky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cukor, zlatý sirup a vodu dáme do hrnca a privedieme do varu. Necháme variť 10 minút, až začne z hrnca stúpať dym.

    Bleskurýchle krehuľky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým si vymastíme plech maslom.

    Bleskurýchle krehuľky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Odstavíme zo sporáku a vmiešame arašidy, vanilkovú arómu, maslo a jedlú sódu. Všetko nám začne peniť a získavať tmavý odtieň.

    Bleskurýchle krehuľky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rýchlo vylejeme zmes na plech. Vznikne plát, ktorý necháme vychladnúť. Ja som robila 2x, lebo sa mi prvýkrát zdalo, že to nie je také ako má byť, čo aj nebolo, druhýkrát mi to trochu prihorelo, ale tá konzistencia bola taká aká mala byť. Dôležité je tam to parenie sa z hrnca, inak bude plát lepivý. Ja som trochu viac nechala, tak mi to trošku zhorelo (nevadí, ujo ľúbi také "kakavkové" :D )

    Bleskurýchle krehuľky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď plát vychladne a je dostatočne tvrdý, vezmem kladivko a rozbijeme ho. (ako je vidno, mojim rodičom veľmi chutilo a chodili si odlamovať aj skôr :) )

    Bleskurýchle krehuľky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Rozbijete na aké veľké kúsky chcete a máte hotovo.

    Bleskurýchle krehuľky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Dala som sem aj tie prvé aj tie druhé. Je tam vidno ten rozdiel. Plát má byť vo vnútri pórovitý a nie jednoliaty ako na tých svetlejších, no chuťovo sú dobré aj jedny aj druhé.

    Bleskurýchle krehuľky (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

jajaem
Vobec si neviem predstavit ako to chuti. Je to tvrde? alebo krehke ? alebo sa to rozpadava na jazyku? inak pekne nafoteny recept :) niekde som tu videla aj recept na golden sirup :)
niniatko
@jajaem ten prvý, bledý, čo sa mi nepodaril, je najskôr tvrdý a potom lepkavý ako karamelky, ten druhý, tmavý, taký ako má byť je krehký
ten recept na golden syrup bude s veľmi vysokou pravdepodobnosťou môj :)
torticka
@Niniatko , skončila si vysokú školu? Ak áno, tak ti srdečne blahoželám k úspešnému skončeniu. A čo budeš?
niniatko
@torticka áno, skončila som :) ďakujem veľmi pekne za blahoželanie... som inžinierka v odbore technológia potravín
sovka62
@niniatk , aj ja srdečne blahoželám k životnému úspechu a musím napísať, že sa mi veľmi páči odbor, ktorý si vyštudovala. My sme z technológie potravinárskej výroby mali dvojsemestrálnu skúšku a veľmi ma to bavilo.
Recept vyzerá lákavo (tiež sa mi zdá, že tu už je, ale to nevadí). Uložím si a vyskúšam keď pojeme krowky, ktoré sme v nedeľu doviezli z poznávacieho zájazdu do Poľska (kúpili sme rôzne a rovno dva a pol kila, nech chvíľu vydržia, všetko karamelové milujem).
niniatko
@sovka62 ďakujem veľmi pekne... mne sa tento odbor tiež veľmi páči, omnoho viac ako ekonómia (ktorú mám vyštudovanú zo strednej)
môže to byť môj recept na Hokey Pokey, ktorý sa pripravuje rovnako, aspoň ten základ (tu sa pridávajú arašidy, maslo, voda a vanilková aróma) a napriek tomu, že je postup na 99% totožný, chuť a "konzistencia" je úplne iná
u nás by 2,5 kila krowiek vydržalo asi týždeň :D
sovka62
@niniatko , aj u nás to s tými krovkami tak bude, veď už som tri štvrtiny porozdávala, včera som sama zjedla štyri, aj dnes si na ne brúsim zuby, tak do piatku asi bude definitívne po nich a môžme ísť na krehuľky.
petka33
nam dedusko robieval lizanky z karamelu, spalil cukor na karamel a ponalieval do vymastenych formiciek a vzdy sme mali super lizatka
janger
Vyborna maskrtka. Taketo veci dokazu ukojit moju maskrtnost ;-). A tie @sovkine krovky by u nas tiez dlho nevydrzali. Blahozelam k ukonceniu studia!
efkag
perfektne sa vydarili na prvý krát...a bolo všetko-aj parenie z hrnca, slané arašidy aj na rýchlo vyrobený golden sirup...ten je mimochodom skvelý.....už len počkať na reakciu konzumentov....vďaka za skvelý tip
honestka
Nechcela si dosiahnut tento efect?
 en.wikipedia.org/wiki/Honeycomb_toffee...

tam vsak potrebujes ocot, aby sa ti to vsetko krasne nadulo / reakcia sody a octu je nevyhnutna/ inac ostane ako placka a nie spongia.

tiez je potrebne to vyliat do mensej nadoby s vysokymi stenami, aby sa to malo kde nafucat.


honestka
ok, dakujem je to teda tkzv. "Brittle" tiez robievam s roznymi orieskami.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia