Foto: niniatko
Tento receptík mám od Nigelly Lawson, rýchly, ľahký a chutný.
príprava
Postup
-
1
Prichystáme si suroviny. V pôvodnom recepte sú písané slané arašidy, ja som sa bála akú to bude mať chuť, tak som dala nesolené. No, po ochutnaní som zistila, že by boli určite dobré aj solené. (treba si zistiť hlavne, či máte doma jedlú sódu, nie ako ja, musela som obehať tri susedy, pokým som sa k nej dopátrala :D nevadí, aspoň som promočné oznamká rovno rozniesla :) dve muchy jednou ranou :) )
-
2
Cukor, zlatý sirup a vodu dáme do hrnca a privedieme do varu. Necháme variť 10 minút, až začne z hrnca stúpať dym.
-
3
Medzitým si vymastíme plech maslom.
-
4
Odstavíme zo sporáku a vmiešame arašidy, vanilkovú arómu, maslo a jedlú sódu. Všetko nám začne peniť a získavať tmavý odtieň.
-
5
Rýchlo vylejeme zmes na plech. Vznikne plát, ktorý necháme vychladnúť. Ja som robila 2x, lebo sa mi prvýkrát zdalo, že to nie je také ako má byť, čo aj nebolo, druhýkrát mi to trochu prihorelo, ale tá konzistencia bola taká aká mala byť. Dôležité je tam to parenie sa z hrnca, inak bude plát lepivý. Ja som trochu viac nechala, tak mi to trošku zhorelo (nevadí, ujo ľúbi také "kakavkové" :D )
-
6
Keď plát vychladne a je dostatočne tvrdý, vezmem kladivko a rozbijeme ho. (ako je vidno, mojim rodičom veľmi chutilo a chodili si odlamovať aj skôr :) )
-
7
Rozbijete na aké veľké kúsky chcete a máte hotovo.
-
8
Dala som sem aj tie prvé aj tie druhé. Je tam vidno ten rozdiel. Plát má byť vo vnútri pórovitý a nie jednoliaty ako na tých svetlejších, no chuťovo sú dobré aj jedny aj druhé.
ten recept na golden syrup bude s veľmi vysokou pravdepodobnosťou môj :)
Recept vyzerá lákavo (tiež sa mi zdá, že tu už je, ale to nevadí). Uložím si a vyskúšam keď pojeme krowky, ktoré sme v nedeľu doviezli z poznávacieho zájazdu do Poľska (kúpili sme rôzne a rovno dva a pol kila, nech chvíľu vydržia, všetko karamelové milujem).
môže to byť môj recept na Hokey Pokey, ktorý sa pripravuje rovnako, aspoň ten základ (tu sa pridávajú arašidy, maslo, voda a vanilková aróma) a napriek tomu, že je postup na 99% totožný, chuť a "konzistencia" je úplne iná
u nás by 2,5 kila krowiek vydržalo asi týždeň :D
en.wikipedia.org/wiki/Honeycomb_toffee...
tam vsak potrebujes ocot, aby sa ti to vsetko krasne nadulo / reakcia sody a octu je nevyhnutna/ inac ostane ako placka a nie spongia.
tiez je potrebne to vyliat do mensej nadoby s vysokymi stenami, aby sa to malo kde nafucat.
a Nigella v tom ocot rozhodne nepoužíva