Foto: amelie
Tradičný, ako ho piekla moja mama.
Suroviny
240 g |
|
6 ks |
|
240 g |
|
250-300 g (, orechy, čokoláda) |
|
1 pl |
|
1 vrecúško |
|
1 vrecúško |
|
alebo bielková poleva |
|
4-6 pl |
|
Postup
-
1
Žĺtky vymiešame do penista s cukrom, vanilkovým cukrom a postrúhanou citrónovou kôrou. Sušené ovocie - marhule, figy, datle, slivky, brusnice, vločky kokosu, banánu, jabĺčok... - (hrozienka a papáju namočíme do rumu a necháme hodinku odstáť), orechy a čokoládu posekáme a premiešame s trochou hrubej múky (aby pri pečení neklesli na dno). Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
-
2
Do vymiešaných žĺtkov pridáme múku s kypriacim práškom, roztopené a vychladnuté maslo a zmes ovocia a orieškov. Nakoniec opatrne primiešame sneh z bielkov.
-
3
Cesto vlejeme do vymastených a múkou alebo jemnou strúhankou vysypaných foriem na biskupský chlebík (alebo srnčí chrbát)
-
4
Pečieme 35-40 minút v rúre predhriatej na 180°C, po upečení necháme vychladnúť 10-15 minút a vyklopíme na podnos.
-
5
Posypeme preosiatym práškovým cukrom alebo polejeme čokoládovou či bielkovou polevou.
varecha.pravda.sk/recepty/biskupsky-veniec-fotorecept/127...