Biskupský chlebík (fotorecept)

Autor receptu: amelie

Tradičný, ako ho piekla moja mama.

Suroviny

Postup

  1. Žĺtky vymiešame do penista s cukrom, vanilkovým cukrom a postrúhanou citrónovou kôrou. Sušené ovocie - marhule, figy, datle, slivky, brusnice, vločky kokosu, banánu, jabĺčok... - (hrozienka a papáju namočíme do rumu a necháme hodinku odstáť), orechy a čokoládu posekáme a premiešame s trochou hrubej múky (aby pri pečení neklesli na dno). Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
  2. Do vymiešaných žĺtkov pridáme múku s kypriacim práškom, roztopené a vychladnuté maslo a zmes ovocia a orieškov. Nakoniec opatrne primiešame sneh z bielkov.
  3. Cesto vlejeme do vymastených a múkou alebo jemnou strúhankou vysypaných foriem na biskupský chlebík (alebo srnčí chrbát)
  4. Pečieme 35-40 minút v rúre predhriatej na 180°C, po upečení necháme vychladnúť 10-15 minút a vyklopíme na podnos.
  5. Posypeme preosiatym práškovým cukrom alebo polejeme čokoládovou či bielkovou polevou.