Biely domáci zemiakový rascový chlieb fotorecept

pusta - fotkapusta, 26. septembra 2013
Biely domáci zemiakový rascový chlieb (fotorecept)
Foto: pusta

Chcela som upiecť biely voňavý zemiakový rascový domáci chlieb, ktorého vôňu som si pamätala z detstva a ktorá mi vždy tak šteklila nos, že Zobraziť celý popisChcela som upiecť biely voňavý zemiakový rascový domáci chlieb, ktorého vôňu som si pamätala z detstva a ktorá mi vždy tak šteklila nos, že som si ešte z horúceho čerstvo upečeného chleba vždy odtrhla patku, nepomohli ani pohlavky. Ten chlieb totiž mal chrumkavú kôrku, ešte s múkou na povrchu a vo vnútri mäkkú nadýchanú striedku s veľkými okami a úžasne dráždivú vôňu. Taký sa mi aj vydaril a zase som to nevydržala :- ))) a horúca patka bola zase moja.

1 chlieb
porcia
120 minút
príprava
10/225 a 50´/190 na minút
tepelná úprava

Suroviny

750 g + na podsypanie
2 stredne veľké cca 200 - 250 g
2 ČL
21 g
1 ČL
1 PL
3 PL
1 PL
450 ml




Postup

  1. 1

    Do vandlíka som preosiala múku, pridala soľ a dobre premiešala.

    Biely domáci zemiakový rascový chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zemiaky som uvarila v šupke, ešte teplé som ich ošúpala a nastrúhané na jemnom strúhadle som ich pridala do priehlbiny v múke.

    Biely domáci zemiakový rascový chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na zemiaky som namrvila čerstvé droždie, ktoré som posypala kryštálovým cukrom a...

    Biely domáci zemiakový rascový chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...zaliala časťou vlažnej vody, nechala som vykysnúť kvások - asi 15 minút, údaj o potrebnom množstve vody je len orientačný, závisí od kvality múky, koľko vody je schopná prjať a od múčnatosti zemiakov.

    Biely domáci zemiakový rascový chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ked kvások vykysol, zľahka som ho začala premiešavať s múkou...

    Biely domáci zemiakový rascový chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...za pridania oleja a octu.

    Biely domáci zemiakový rascový chlieb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridala som celú rascu a a...

    Biely domáci zemiakový rascový chlieb (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...rukami som dôkladne spracovala zmes na hladké polomäkké pružné lesklé cesto, kedže vplyvom zemiakov cesto bolo dosť riedke, musela som pridať ešte múku, kým som dosiahla potrebnú konzistenciu. Vrch som posypala múkou i spodok, prikryla som cesto čistou utierkou a...

    Biely domáci zemiakový rascový chlieb (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...nechala som ho na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.

    Biely domáci zemiakový rascový chlieb (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Cesto som vyklopila pomúčenými rukami na pomúčenú dosku a len zľahka som vytvarovala guľatý bochník, neprepracovala som ho, ako zvyknem, aby sa nevytlačili bubliny z cesta.

    Biely domáci zemiakový rascový chlieb (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pomúčenými rukami som ho jemne preložila na múkou vysypaný pečiaci papier na plechu a nechala som ho ešte 15 minút podkysnúť.

    Biely domáci zemiakový rascový chlieb (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Piekla som v trúbe prvých 10 minút na funkcii dolný a horný ohrev s ventilátorom pri teplote 225 stupňov C a 50 minút pri teplote 190 stupňov C. Na spodok trúby som dala malý kastrólik s horúcou vodou - "tzv.vlhké pečenie." Upečený chlieb som dala chladnúť na mriežku, tentokrát som ho nepotierala vodou vôbec. Celý byt počas pečenia nádherne rozvoniaval dráždivou vôňou čerstvého domáceho chlebíka ako v starých časoch u mojej drahej starej mamy alebo vo vidieckej pekárni.

    Biely domáci zemiakový rascový chlieb (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Ani po toľkých rokoch som to nevydržala a chlieb bol ešte teplý, ked som si z neho ukrojila patku, ktorú veľmi ľúbim, s chrumkavou múčnou kôrkou a mäkkučkou striedkou. Ak máte aj chuť na čerstvú patku, vy to nerobte podľa mňa :-)))

    Biely domáci zemiakový rascový chlieb (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Pohľad z blízka: krásne vidno nadýchanú štruktúru striedky s veľkými okami.

    Biely domáci zemiakový rascový chlieb (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Fotila som v podvečer, nemala som práve dobré svetlo, aj tak vidno, že chlieb je kyprý a ľahučký ako páperie.

    Biely domáci zemiakový rascový chlieb (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    A tu sú krajce čerstvo upečeného domáceho chlebíka, hned sa vybrala domáca židovská pečeňová paštéta z domácej husy, krájali sa paradajky a papriky, lepšiu a chutnejšiu večeru sme ani nemohli mať :P

    Biely domáci zemiakový rascový chlieb (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

anina6
veľmi pekne sa ti vydaril chlebík, verím, že tej vôni sa nedá odolať. ja tiež keď pečiem chleba, nevydržím a odkrojím ešte z teplého bochníka. nádhera.
leomax
Keď som bol malý chlapec, tiež som nikdy nedoniesol domov chlieb bez toho, aby som z neho nevyhrýzol "pätku". Tento chlieb ma fakt vrátil o 50 rokov späť, cítim jeho vôňu a som z toho celý "paf"! Vďaka, milá @Pusta
sracz
... nikdy sa do sýtosti nenabažím pohľadu na voňavý bochník chleba a naviac, keď je vymiesený, láskou uložený do rúry a upečený podľa zvykov našich mamiek, babičiek a prababičiek až do dátumovo neznámeho pokolenia! Aj tento Tvoj, milá @pusta domáca pani a gazdinka šikovná, patrí do šperkovnice tej „najsamortodoxnej“ domácnosti. Môj prvý, podľa babičkiného čepetu (z maďarského „csöppet“ = troška, kúsok; česky „ždibec“), sa mi taktiež podaril. Nemám síce nafotený celý postup, ale skrátený rcp. s foto asi pridám aj tu! V Košiciach sa ešte pred 10÷12 rokmi piekol vynikajúci „barčiansky a garbiarsky“ chlebík, dokonca aj dediny i menšie dedinky po celom Slovensku mali svoje pekárne, ale už sa akosi na ne „zabudlo“! Poprosil som exstarostu Barce Lacka Buľka o rcp, ale starí majstri sú poväčšine na pravde Božej a nových zabudli vycvičiť! Škoda, roky plynú a naši potomkovia prichádzajú o chutnú časť dedičstva!
jazavka
nádherný chlebík, ukladám...
@sracz aj ja na ten barčiansky chlebík s láskou spomínam, ako som ho chodievala z našej dedinky na bicykli kupovať, skoro ráno sme vyrazili a aj 5 hodín čakali pokiaľ sa ušiel aj nám, to boli krásne letné prázdniny...
ajay
Vdaka, tak isto si mi pripomenula vonu domaceho chlebika z detstva! Chlebik je prekrasny.
ariela6
aj moja babka piekla velmi dobry chlebik v takej peci co mali pri dome bola to pre mna velka slava ked som sledovala celý postup ako ho zarobila ako kysol a nakoniec to pečenie velmi mi ten chlieb chutil ale recept som si ako dieta nevypytala čo ma velmi mrzi lebo by som tiež chcela upiect taky vonavý a krasný chlieb ako ho robila ona už je na pravde božej a tak aspon skusim upiec tento chlieb čo si urobila ty Pusta pretože je podobne krasný ako ten čo pekavala moja babička dik
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Tak tento recept nepotrebuje žiadny komentár, len slinky preglgnúť. Na ten chlebík dobrý kačací alebo husací tuk, k tomu krásne jabĺčko, toto bolo jedlo typicky jesenné. Teraz už s pribúdajúcimi rokmi môžem odporučiť miesto jablka aj pohár dobréééého burčiaku. Otelo dozerá, burčiak bude a určite upečiem tento chlebík s kačacou masťou. Toto je asi môj najprežívanejší komentár.
1x joho
kimlo
Krásny chlebík... ja idem zajtra piecť kváskový, tiež veľmi dobrý.. 5*
pusta
@dusan95843 , áno, krásny a zároveň mimoriadne chutný chlieb.
dakujem za vysoké ohodnotenie a uloženie :-)))))
pusta
@anina6 , vidím, že nie som sama s mojim "zlozvykom" :D ked tá patka tak chutí a ten nádherný chlebík tak dráždivo vonia... :-)))
dakujem.
pusta
Milý@leomax , som veľmi rada, že som ťa vrátila do šťastného detstva a že si z tohoto chlebíka celý paf...
v detstve som rovnako ako ty cestou domou vyhrýzla vždy patku, jednoducho sa to nedalo vydržať :D nikdy som ho nedoniesla domov s patkou, aj ked ma hrešili, nepomohli ani pohlavky :D
robím to aj dnes, iba s tým rozdielom, že si patku nedočkavo ešte z horúceho chleba odkrojím :-)))
dakujem ti.
frona
krásny chlebík, mňam. Skúsim tento recept upiecť aj v pekárničke
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, ani ja sa nikdy neviem nasýtiť pohľadom na krásne vypečený, dobre vymiesený bochník s láskou upečeného čerstvého dráždivo voňajúceho domáceho chleba podľa zvyku našich dobrých mamičiek, babičiek a prababičiek...
veru niet nad ich ortodoxnú domácnosť...
chlebíky, ktoré spomínaš, musia byť úžasné.
priateľ môj vzácny, veľmi ma potešíš a poctíš pridaním tvojho vynikajúceho chlebíka s babičkinym "čepetom", prosím, len ho pridaj a čo najskôr, hoci aj so skráteným postupom!!!
ale hádam práve vdaka vareche.sk a vynikajúcim pekárom a kuchárom ako si ty a mnohí iní, zanecháme nádherné dedičstvo i našim potomkom.
dakujem za tvoje úžasné hodnotenie, ktoré vždy zahreje pri srdiečku.
pusta
@amelie , nuž, v rascovom chlebe má byť aj rasca...
ale ak nedáš, nič sa nestane, kľudne sprav podľa seba.
dakujem za pochvalu.
rea1
čo mám povedať? všetky tvoje recepty sú výborné a krásne spracované. tento víkend som sama doma, variť budem až v nedeľu (hovädzie líčka sú už doma :-) ), tak sa dnes budem hrať s chlebom. a veľa-veľa rasce doňho. som zvedavá, ako sa vydarí. prajem ti pekný víkend. jana
rela
Ked sme priniesli domov cerstvy chlieb, tak sme odkrojili obidve patky. Jednu pre manzela, jednu pre mna. Deti nastastie patky nejedli, takze sme sa nemuseli delit. @pusta mas krasne chlebiky :-)
irenaw
tak sa zdá, že ťa chleby chytili za srdce :-)
elena
Všetko je OK,chlieb sa podaril, až na tie "pohlavky" ....to je české slovo. Nemáme aj nejaké zodpovedajúce slovenské? Zamyslite sa.
2010
@pusta , prepis prosim ta tie pohlavky na spravne slovenske
slovo- smack- a nikdo sa nebude cudovat.
pusta
@2010 , neuveriteľne si ma rozosmial :D :D :D
kľudne premenujem ten "pohlavok" na správne slovenské slovo - smack- a nikdo sa nebude čudovať.. /pardon - nikto je správne/ :D
ty vieš, že ja som s tým nikdy problém nemala :D :D :D
ozaj, len pre zaujímavosť by som chcela poznať ešte nejaké správne synonymum...
nič lepšie ma momentálne nenapadlo, ako: "zaucho". :-)))
a ešte: môj dobrý otec hovorieval po nemecky: Küssen und Ohrfen sind verschieden.
voľný preklad:
Bozky a facky /zauchá/ chutia rozlične.
dobre som sa zasmiala. dakujem ti.
pusta
@jazavka ,, ten barčiansky chlebík musel byť široko-daleko známy, ked s láskou ty i @sracz aj teraz spomínate.
som rada, že aj tento chlieb sa ti páči.
dakujem za pochvalu i uloženie.
pusta
@ajay , nesmierne ma teší, že som aj tebe pripomenula vôňu domáceho chlebíka z detstva!
dakujem za tvoju krásnu pochvalu.
pusta
@ariela6 , aj moja drahá stará mama mala doma pec, tento úžasný chlieb piekla raz za týždeň a hned 7 aj 10 veľkých pecňov, lebo sa míňal. balila ho do čistých ľanových utierok, ten sa nikdy nedrolil, nelámal, bol mäkkučký, nadýchaný a vláčny i nasledujúce dni. a tá nádherná dráždivá vôňa čerstvo pečúceho sa chleba, ktorá sa linula z pece...
vždy odložila kus chlebového cesta, upiekla nakoniec z neho v peci lángoše pre mňa, potrela husacou masťou a cesnakom, k tomu pohár ešte teplého čerstvo nadojeného mlieka - lrepšie sedliacke raňajky ani nepamätám.
s láskou na tú skromnú, láskavú, tichú a pracovitú ženu stále spomínam <3
som rada, že ti pripomína chlieb tvojej drahej babičky a poteší ma, ak ho vyskúšaš.
dakujem za krásnu pochvalu.
pusta
@esi , veru, takýto chlebík nepotrebuje žiaden zvláštny komentár, ale všetko to fantastické, čo si vymenovala.:-)))))
dakujem za pekné hodnotenie.
pusta
Milý@kimlo , teším sa na tvoj kváskový chlebík, prosím, pridaj receptík. už teraz sa na neho teším.
viem si ho živo predstaviť s tvojou čabajkou :P aj ty, však? :D
dakujem ti za také vysoké uznanie, je to vzájomné :-)))
pusta
@frona , som presvedčená, že sa dá aj v pekárničke a bude super. poteší ma, ak ho upečieš.
dakujem za pochvalu.
pusta
@rea1 , joooj, máš hovädzie líčka už doma, to som rada, to je super.
a k tomu ešte ak upečieš aj tento úžasný chlebík - niet čo dodať, len, že sa úprimne teším s tebou.
orbán fungoval? alebo inde?
janka, som presvedčená, že sa ti tento chlieb vydarí, len sa ty pekne hrajkaj!!
prajem ti skvelú baštu...odych a pohodu :-)))
dakujem za pochvalu.
pusta
@irenaw , mňa chleby držia za srdce od detstva :D, pečiem ich ob deň.
tento sa rýchlo minul, ani som sa nestačila obzrieť a zaprášilo sa za ním...
dnes som piekla iný a rýchly chlieb, tiež výborný a mal doma úspech.
zajtra pridám recept. :-)))
mata3636
@sracz - ach, chlieb z Garbiarskej, ten je u nás často spomínaný. Nielen preto, že bol dobrý, ale aj preto, že môj otec tam dlhé roky robil šoféra. A tajomstvo jeho výroby? Žiadne. Hladká múka, soľ, droždie, voda a kúsok cesta z posledného miesenia. Len tá múka bola iná pred 30-timi rokmi, ako je dnes. Voňala, pod prstami "vržďala" a nemala záruku pol roka. Preto dnešné chleby sú také nanič a hlavne preto, že všetko je zmechanizované. Môj otec volá dnešných pekárov "minútkový pekári". Nastavia si na peci čas - minútky - a keď to cinkne, vyberajú z pece von. Nepozerajú na to, či je to dosť hotové a dobré. Nie, ubehol čas, von. Škoda reči. Aspoň ešte raz v živote by som chcela zjesť taký dobrý chlieb a k tomu spišské párky. Joj, až mi sliny tečú :-))
pusta
milá@mata3636 , ja som síce chlieb z Garbiarskej nemala to šťastie ochutnať, ale absolútne verím tebe i @sracz ďalším, že bol taký úžasný....
v ba to býval vynikajúci chlieb z Prievozu a na Kramároch pri Suchom mlyne v súkromných prekárňach, či to je aj dnes, to neviem.
s tou múkou máš absolútnu pravdu.
spomínam si, že stará mama mala v komore naplnené drevené hlboké prepážky naplnené kvalitnou nádhernou bielučkou jemnou múkou, ktorá jej vydržala od jednej žatvy do druhej žatvy bez akejkoľvek ujmy.
ten jej vynikajúci chlieb potom spočíval práve v tej múke, vode, droždí a jej práce, pečenie v dobrej domácej peci. na Žitnom Ostrove je aj pitná voda najlepšia na Slovensku.
každý mesiac kúpim viac ako 10 kg múky tu v ba v meste a už na začiatku sezony zisťujem, že nemá dobrú farbu, nie je správne zomletá, nehovorím o nečistotách, niekedy i rôznej hávedi ako neželaný podarúnok.
už pri jej spracovávaní na chlieb alebo iné múčne jedlá viem už na začiatku aké cesto dostanem vo výsledku. a to hovorím, že v každom sáčku z jedného a toho istého balu môže byť iná kvalita.
včera som mala šťastie, bola výborná, super sa s ňou pracovalo, dobre sa miesilo i nádherne chlieb vykysol a výsledok bol úžasný chlebík.
dakujem za tvoj pravdivý príspevok.
eviana
@pusta milá , prekrásny chlebík... na takýto by som si pokojne aj dnes dlhokánsku radu vystála ako kedysi... zavoňal mi už len z obrázku, to musela byť iná pochúťka.
Dnes v obchodoch chlebov desiatky druhov, ale veru ťažko nájsť medzi nimi taký, ktorý mám v pamäti z detstva... taký, ktorému kúsok chrumkavého končeka pokaždé chýbal, kým som s ním prišla domov obchodu (a to sme ho mali fakt blízko domu), pretože sa tej vôni nedalo odolať... Joj, Ibolyka milá, tak si ma rozusmievala, ďakujem Ti za krásne spomienky, aj za tento recept, ktorý to všetko spustil... ej veru ukladám a keď naberiem odvahu, vyskúšam ho tiež podľa Teba spraviť, si ma naň napašmala ♥
luss44
milá @pusta , krásny chlebík si upiekla, chystám sa tiež v nedeľu piecť, ale ja teda bez tej rasce...
salinka
Milá @pusta , nedávno som bola vychválená za tvoj hruškovo-makový koláč a teraz zase toto pokušenie od teba:-)
pusta
@rela , u nás sa tiež odkrojili často obe patky, rozdelili sme sa, ale ak som si neuchmalta svoju patku hned, tak mi nenechali :D
dakujem za tvoje krásne ocenenie, je to pre mňa pocta a zaväzuje ma to.
pusta
@eviana , kedysi som tiež vystála fronty za chlebík, najmä v súkromných pekárňach alebo som si dala poslať z dediny.
ak nám niekto prišiel na návštevu z dediny a zabudol doniesť ten úžasný domáci chlieb, tak môj otec sa s ním vôbec nebavil, to ostatné, čo priniesol, to sa nepočítalo. ak však priniesol ten ich domáci chlieb, nemusel doniesť nič iné :-)))
tento zvyk v dospelosti prešiel presne takto aj na mňa.
...lenže už nie sú medzi nami a naučila som sa piecť taký chlieb ja sama.
už roky rokúce nekupujem chlieb z obchodu práve pre ten rozdiel, je nekvalitný a predražený.
niet nad vôňu šťastného detstva u mojej drahej starej mamy.
som rada, že vdaka tomuto chlebíku ožili aj tvoje krásne spomienky :-)
neboj sa tej práce, určite sa ti vydarí a budeš ho piecť tak často a s láskou ako ja.
dakujem za tvoje úžasné hodnotenie a uloženie do kk.
pusta
@luss44 , kľudne ho upeč bez rasce, nech je po tvojej chuti:P
určite sa ti vydarí - držím v nedeľu všetky palce!!!
poteší ma, ak ho upečieš a dakujem za pochvalu :-)))
pusta
@salinka , teší ma veľmi, že si bola doma tak vychválená za môj hruškovo-makový koláč.
vaskúšaj aj toto nádherné pokušenie odo mňa a ver mi, nebudeš ľutovať ani za mak :-)))
dakujem ti.
adustek
tento chlebík je úplne úžasný! ja už som ho dnes piekla tretí krát lebo aj sestra chcela aby som im upiekla...všetkým veľmi chutil. Ďakujem za recept :)
pusta
@adustek , áno tento chlebík je naozajúžasný, tento pečiem najčastejšie aj ja sama.
príjemne si ma prekvapila :-))) za tak krátky čas si ho upiekla už tretíkrát...som veľmi rada, že vám všetkým tak chutil, dokonca aj tvoja milá sestra chcela :-)))
dakujem za potešujúcu správu :-)))
nech sa ti ďalej darí
havino
@pusta moja, toto je naj chlebík, zemiakový je zemiakový, darmo, odporúčam začiatočníkom a vôbec je to spoľahlivý recept, zo dva roky som ho nepiekla, vlastne to bol úplne prvý chlieb, ktorý som začala piecť, myslím, že aj suroviny som mala presne, ako ty máš, nie som doma, mám ho napísaný v zošite, kolegyňa mi dala recept naň. No len to som ho piekla iba vo sviatok, na Vianoce a pod. Moja nebohá a dobrá svokra, tiež bola dia a vždy vedela povedať, ked k nám mala zavítať a ten tvoj chlebík mi upeč a sa stalo pravidlo a ja som chcela, bavilo ma to a aj mala radosť z jej uznania, tak som ho už pekávala pomaly každú sobotu, čo sme ju k nám brávali. nepamätám sa, že by sa nevydaril, vážne, nie ako teraz musím piecť z celozrnných a kvások ma trénuje a robí si čo chce. Keby som mohla, vrátim sa k tomuto chlebíku a mám po sklamaniach z nevydarených celozrnných.
pusta
@havino , to je úžasný chlebík, nám chutí najviac...verím , že aj tvojej nebohej dobrej svokre tak veľmi chutil, aj ostatným :-)))))
je to naozaj vynikajúci a spoľahlivý recept.
tento chlieb má len jednu chybu - veľmi rýchlo sa po ňom len tak zapráši : D : D :D

tiež ho môžem len odporučiť.
dakujem.
o tom kvásku som ti niečo napísala pri Írskom chlebe - pozri tam.
minam
Super recept, pouzila som 2x21gramove balicky sucheho drozdia a chlebik vysiel vyborne. Toto bol moj prvy pokus o upecenie chleba a naozaj je to velmi dobry recept.
pusta
@minam , som veľmi rada, že sa ti chlebík vydaril a je výborný...no vidíš a hned tvoj prvý pokus o pečenie chleba hned taký úspešný :-)))))
gratulujem a teším sa s tebou!!!
dakujem za skvelú správu.
elef
zajtra peciem moj prvy domaci chlebik ,vybrala som si tento tvoj ,tak dufam ,ze sa podari:)dakujem za rcp
elef
chlebik upeceny a hned polovica zjedena,je bozsky,myslim ze chlieb z pekarne uz nemusim,aj syn si ho dokonca pytal do skoly zajtra na desiatu,co doteraz len rozky nosil,tento chlebik je fakt super:)
pusta
@elef , tak to je úžasná správa :-))) som veľmi rada, že sa ti tak vydaril tento chlebík a ešte viac, že tak veľmi chutil, že polovica bola hned fuč :-)))no a úplne super je, že tvoj milý syn presedlal z rožkov na tento chlebík.
nádherne si ma rozosmiala, :D že už do pekárne nemusíš, lebo je božský - a verím ti to :-)
dnes ho práve pečiem aj ja, až teraz som si všimla tvoju fantastickú správu, za ktorú ti dakujem a mám znej veľkú radosť
pusta
@elef , srdečne gratulujem k tvojmu prvému domácemu chlebíku!!!
teším sa s tebou! :-)
eviana
Milá @pusta , chlebík podľa Tvojho receptu som práve vybrala z rúry, zatiaľ fotka celého bochníka:



Vyzerá krásne a vonia úžasne, som zvedavá aký bude v reze... keď bude čím, pochválim sa. Ďakujem za super zrozumiteľný recept na fajnový voňavý chlebík :)
eviana
No trochu som to domotala, milá @pusta , priznávam... povrch som slanou vodou ako som zvykla pri chlebíkoch, potrela, namiesto pomúčenia... takže nevyzerá tak pekne rustikálne ako Tvoj, ale chuťovo je výborný, aj v reze celkom dobre vyzerá:


Nabudúce skúsim bez vody na povrch, ako máš v recepte. Dnes toho bolo na mňa viac ako dosť, tak som trošku nesústredená bola.
Ale veľmi chválim recept, chlebík je naozaj lahodný, voňavý, kôrka chrumkavá... mňam :)
pusta
@eviana milá, chlieb má krásne vypečenú chrumkavú kôrku, perfektnú štruktúru, voňavý, vynikajúcu lahodnú chuť - úžasne sa ti vydaril, úprimne blahoželám!!! bol to tvoj prvý chlebík? nič si z toho nerob, nabudúce upečieš taký rustikálny s múkou na povrchu bez potierania vodou :-)
dakujem za nádherné fotografie, ktoré si pridala i za fantastickú potešujúcu správu a uznanie.
si šikovnica šikovná :-)
silvialfredo
Naozaj fajnovucky chlebik...robila som minuly tyzden a urcite bude casto na nasom stole. Dakujem za recept.
pusta
@silviafredo , to ma veľľmi teší, že si ho aj ty upiekla. :-)
je to jeden z mojich najlepších mojich chlebov.
dakujem za pochvalu.
silvialfredo
Mila pusta, tvoj chlebik robievam pravidelne, vsetci sme si ho velmi oblubili. Len by som sa chcela spytat, ci by som z cesta mohla vynechat ocot....momentalne mi nerobi velmi dobre. Dakujem
pusta
@silviafredo , ten ocot je tam k vôli lepšiemu kysnutiu a vytvoreniu väčších bubliniek = dierok v upečenom chlebe.
ale ak ti ocot nerobí veľmi dobre zdravotne, tak ho radšej vynechaj.
som rada, že pečieš tento chlebík pravidelne :-)
dakujem za milú správu.
annan
Musím sa priznať, že tento chlebik sa mi veľmi nepodaril.Mám ho nízky,nemám asi taku formu na chlieb.Ale máme veľa kôrky,môžeme chrumkať.
pusta1
@annan , však sa ti vydarí nabudúce:-) nezabudni ho viac zaguľatiť a bude vyšší, kôrku bude mať akurát .
to nie je vec formy na chlieb, ale konzistencie cesta, jeho správnej hustoty a tvarovania.
no aspoň máš teraz dobrú kôrku a môžete chrúmať :-)
dakujem za správu a za úprimnosť.
pusta1
@all ,
dakujem všetkým tým neznámym mojim priaznivcom v tejto chvíli je vás spolu 118, čo ste lajkli môj recept, zdieľate ho a šírite dalej.
nech sa vám tento chlieb vždy vydarí a vždy aj chutí.
cocinera
Velmi dobry receptik. Uz niekolky krat peciem chlebik podla tvojho receptu.
redakcia
@Cocinera (13.7.2015 20:19)
Komentár autorky receptu:
@Cocinera , to ma veľmi teší, dakujem za pochvalu:-) ospravedlňujem sa, že tak neskoro, chodím sem len zriedkavo, prepáč mi!
yvette67
Ďakujem za výborný a vynikajúci recept dnes som piekla ☺️




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia