Biely domáci zemiakový rascový chlieb (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Chcela som upiecť biely voňavý zemiakový rascový domáci chlieb, ktorého vôňu som si pamätala z detstva a ktorá mi vždy tak šteklila nos, že som si ešte z horúceho čerstvo upečeného chleba vždy odtrhla patku, nepomohli ani pohlavky. Ten chlieb totiž mal chrumkavú kôrku, ešte s múkou na povrchu a vo vnútri mäkkú nadýchanú striedku s veľkými okami a úžasne dráždivú vôňu. Taký sa mi aj vydaril a zase som to nevydržala :- ))) a horúca patka bola zase moja.

1 chlieb
porcia
120 minút
príprava
10/225 a 50´/190 na minút
tepelná úprava

Postup

  1. Do vandlíka som preosiala múku, pridala soľ a dobre premiešala.
  2. Zemiaky som uvarila v šupke, ešte teplé som ich ošúpala a nastrúhané na jemnom strúhadle som ich pridala do priehlbiny v múke.
  3. Na zemiaky som namrvila čerstvé droždie, ktoré som posypala kryštálovým cukrom a...
  4. ...zaliala časťou vlažnej vody, nechala som vykysnúť kvások - asi 15 minút, údaj o potrebnom množstve vody je len orientačný, závisí od kvality múky, koľko vody je schopná prjať a od múčnatosti zemiakov.
  5. Ked kvások vykysol, zľahka som ho začala premiešavať s múkou...
  6. ...za pridania oleja a octu.
  7. Pridala som celú rascu a a...
  8. ...rukami som dôkladne spracovala zmes na hladké polomäkké pružné lesklé cesto, kedže vplyvom zemiakov cesto bolo dosť riedke, musela som pridať ešte múku, kým som dosiahla potrebnú konzistenciu. Vrch som posypala múkou i spodok, prikryla som cesto čistou utierkou a...
  9. ...nechala som ho na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.
  10. Cesto som vyklopila pomúčenými rukami na pomúčenú dosku a len zľahka som vytvarovala guľatý bochník, neprepracovala som ho, ako zvyknem, aby sa nevytlačili bubliny z cesta.
  11. Pomúčenými rukami som ho jemne preložila na múkou vysypaný pečiaci papier na plechu a nechala som ho ešte 15 minút podkysnúť.
  12. Piekla som v trúbe prvých 10 minút na funkcii dolný a horný ohrev s ventilátorom pri teplote 225 stupňov C a 50 minút pri teplote 190 stupňov C. Na spodok trúby som dala malý kastrólik s horúcou vodou - "tzv.vlhké pečenie." Upečený chlieb som dala chladnúť na mriežku, tentokrát som ho nepotierala vodou vôbec. Celý byt počas pečenia nádherne rozvoniaval dráždivou vôňou čerstvého domáceho chlebíka ako v starých časoch u mojej drahej starej mamy alebo vo vidieckej pekárni.
  13. Ani po toľkých rokoch som to nevydržala a chlieb bol ešte teplý, ked som si z neho ukrojila patku, ktorú veľmi ľúbim, s chrumkavou múčnou kôrkou a mäkkučkou striedkou. Ak máte aj chuť na čerstvú patku, vy to nerobte podľa mňa :-)))
  14. Pohľad z blízka: krásne vidno nadýchanú štruktúru striedky s veľkými okami.
  15. Fotila som v podvečer, nemala som práve dobré svetlo, aj tak vidno, že chlieb je kyprý a ľahučký ako páperie.
  16. A tu sú krajce čerstvo upečeného domáceho chlebíka, hned sa vybrala domáca židovská pečeňová paštéta z domácej husy, krájali sa paradajky a papriky, lepšiu a chutnejšiu večeru sme ani nemohli mať :P