Biela krémová karfiolová polievka s opečeným karfiolom a šafranom fotorecept
Foto: pusta
Táto úžasná polievka pochádza od vynikajúceho a svetoznámeho šéfkuchára Gordon Ramsey z jeho kuchárskej knihy Sunday Lunch /Nedeľný obed/. Autor vlastní viac reštaurácií po Zobraziť celý popisTáto úžasná polievka pochádza od vynikajúceho a svetoznámeho šéfkuchára Gordon Ramsey z jeho kuchárskej knihy Sunday Lunch /Nedeľný obed/. Autor vlastní viac reštaurácií po celom svete, ktoré sú nositeľmi niekoľkých hviezdičiek Michelina. Tento krásny recept venujem našej milej varecháčke @safran :-)
porcie
príprava
na 80-90 °C
Suroviny
800 g |
|
podľa potreby |
|
podľa chuti |
|
500 ml |
|
500 ml 3,5%-tné |
|
2 PL |
|
2 štipky |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti na posypanie polievky |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Karfiol som očistila,rozobrala som ho na ružičky, umyla a dala variť do osolenej vody, od bodu varu som ho varila asi 7 - 8 minút, aby zostal na skus - al dente, tento čas je závislý od veľkosti karfiolových ružičiek.
-
2
Pripravila som si šafran, je to bylinka, Crocus sativus, známa už v pravekých civilizáciách Egypta, u starých Rimanov a vo východnom Stredomorí. kde ho používali vo víne, v potravinách, voňavkách i ako drogu.. Dnes sa pestuje vo Francii, Grécku, Iráne, Kašmíre, Maroku, najlepší šafrán pochádza zo Španielska. Zbierajú sa jeho blizny namáhavým zberom ručne, hned po rozvinutí kvetových lupienkov a sušia sa. Na 1 kg suchého koreniia treba asi 100 000 blizien, je veľmi drahý, 10x drahšií ako vanilka, 50x drahšia ako kardamom. Má charakteristickú horkú chuť a vytrvalú charakteristickú prenikavú aromu. Obsahuje Riboflavín- vitamín zo skupiny B, má vynikajúce liečivé účinky na ženské choroby, pri arterioskleroze, srdcových ochoreniach, ochoreniach prostaty a bolestich hlavy, má relaxačné i povzbudivé účinky a priaznivo pôsobí na trávenie. Pravý šje veľmi ľahký, sýtočervený a veľmi krehký, v kuchyni sa používajú len veľmi malé množstvá. Španieli ho používajú zásadne do rybacích a ryžových pokrmov, vo Francii do rybacích jedál, v Taliansku do rizota, v Anglicku do pečenia šafránových koláčov, známy je jeho obsah v likéri ako chartreuse, u nás ho poznáme v pridávaní do vývarov z mäsových polievok pre chuť a najmä pre krásnu žltú farbu týchto vývarov, najmä svadobných a tiež ho nájdeme aj v rôznych omáčkach.
-
3
Karfiol som vybrala na tanier, asi 200 gramov.
-
4
Zvyšok som dala do hrnca, preliala som ho asi 2 naberačkami vývaru z karfiolu - cca 500 ml.
-
5
...do iného hrnca som dala 500 ml domáceho kuracieho vývaru,...
-
6
...pridala som k nemu 500 ml plnotučného mlieka, 1 štipku šafránu, čerstvo mleté čierne korenie, ochutnala som a jemne osolila, spolu som všetko zvarila.
-
7
Zatiaľ som rozmixovala odobratý karfiol s vodou z vývaru, v ktorom sa varil, na hustú karfiolovú kašu do hladka.
-
8
Túto kašu som potom nariedila zvareným mliekom s kuracím vývarom s koreninami do konzistencie polievky.
-
9
V panvici som rozohrala maslo a...
-
10
...na ňom som opekala karfiolové ružičky zo všetkých strán...
-
11
...do peknej zlato-hnedej farby - asi 5 minút.
-
12
Ružičky karfiolu som rozdelila do tanierov, podliala horúcim karfiolovým krémom , pridala som ešte 1 štipku šafránu, posypala čerstvou petržlenovou vňaťou a pokvapkala som hotovú polievku olivovým olejom. Je to veľmi jednoduchá, sviatočná, mimoriadne chutná a najmä zdravá polievka slávnostného charakteru, odporúčam diabetikom, bezlepkovým chorým, ale aj všetkým milovníkom vynikajúcich polievok. Prajem Vám Dobrú chuť :-)
veľmi pekne ti dakujem.
prajem ti dobré varenie a veľa takých krásnych šťastných dní, plných radosti :-)
mne jeho vystupovanie neprekáža, vie, čo robí a šéfkuchári musia dbať na to, aby ich team fičal a jedlo bolo na úrovni.
môj priateľ mal tú česť a u neho istý čas pracoval, nie ako jeho podriadený, ale ako jeho hosť a nešetrí slovami chvály na Gordona :-) veľa nového sa u neho naučil už ako kuchár.
stal sa známym šéfkuchárom aj vdaka nemu aj on , tak ako mu to Gordon vtedy predpovedal a sú doteraz v kontakte.
on sám hodnotí Gordona Ramsey nielen ako špičkového svetového šéfkuchára, ale aj ako vzácneho priateľa a vynikajúceho človeka, oddaného svojej rodine.
dakujem za pochvalu a za uloženie do kk :-)
mám tu aj iný recept na bielu mliečnu karfiolovú polievku, toto je polievka však od pána Gordona Ramsey a podľa neho som ju varila.
poteší ma ak vyskúšaš a dáš vedieť.
dakujem.
dakujem.
dakujem za uznanie a za uloženie do kk.
všetci len kritizovali v kuse, niektorí radili kúpiť nový, niektorí radili, ako fotiť, kde fotiť, kedy fotiť čo s bleskom spraviť -fakt sa snažili v dobrom...a on trafil kliniec rovno po hlavičke, povedal na rovinu, že je zas.ratý objektív a ako sa dá vyčistiť. myslím, že pomohol tak aj mnohým iným varecháčom :-)
tvoja pochvala polievočky a najmä fotiek ma nesmierne teší dakujem.
inak ten tvar je správny - "...v panvici (ja) som rozohriala maslo..."
zase vtip? netreba slovíčkáriť zbytočne, však?
úprimne ma to mrzelo :-(
ale ok!
teší ma, že si vážiš moje kuchárske umenie, je to pre mňa veľká pocta!
dakujem.
opečený karfiol som skúsila po prvýkrát a šafran používam zriedka, tu je však ideálny a dáva krásne chuťové spojenie s karfiolom v polievke, tá polievka od pána Gordona Ramsey naozaj stojí za vyskúšanie :-)
poteší ma, ak vyskúšaš aj ty.
dakujem.
myslím, že tú diskusiu, okrem mňa a teba, si prečítali viacerí, tiež tú dobrú radu od @megdesign praktizujú, len to na seba nepovedia :DDD a poctivo čistia objektív svojho foťáku.:-)
dakujem za pochvalu.