Biela krémová karfiolová polievka s opečeným karfiolom a šafranom (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Táto úžasná polievka pochádza od vynikajúceho a svetoznámeho šéfkuchára Gordon Ramsey z jeho kuchárskej knihy Sunday Lunch /Nedeľný obed/. Autor vlastní viac reštaurácií po celom svete, ktoré sú nositeľmi niekoľkých hviezdičiek Michelina. Tento krásny recept venujem našej milej varecháčke @safran :-)

4-6
porcie
10 minút
príprava
20 minút
na 80-90 °C

Suroviny

Postup

  1. Karfiol som očistila,rozobrala som ho na ružičky, umyla a dala variť do osolenej vody, od bodu varu som ho varila asi 7 - 8 minút, aby zostal na skus - al dente, tento čas je závislý od veľkosti karfiolových ružičiek.
  2. Pripravila som si šafran, je to bylinka, Crocus sativus, známa už v pravekých civilizáciách Egypta, u starých Rimanov a vo východnom Stredomorí. kde ho používali vo víne, v potravinách, voňavkách i ako drogu.. Dnes sa pestuje vo Francii, Grécku, Iráne, Kašmíre, Maroku, najlepší šafrán pochádza zo Španielska. Zbierajú sa jeho blizny namáhavým zberom ručne, hned po rozvinutí kvetových lupienkov a sušia sa. Na 1 kg suchého koreniia treba asi 100 000 blizien, je veľmi drahý, 10x drahšií ako vanilka, 50x drahšia ako kardamom. Má charakteristickú horkú chuť a vytrvalú charakteristickú prenikavú aromu. Obsahuje Riboflavín- vitamín zo skupiny B, má vynikajúce liečivé účinky na ženské choroby, pri arterioskleroze, srdcových ochoreniach, ochoreniach prostaty a bolestich hlavy, má relaxačné i povzbudivé účinky a priaznivo pôsobí na trávenie. Pravý šje veľmi ľahký, sýtočervený a veľmi krehký, v kuchyni sa používajú len veľmi malé množstvá. Španieli ho používajú zásadne do rybacích a ryžových pokrmov, vo Francii do rybacích jedál, v Taliansku do rizota, v Anglicku do pečenia šafránových koláčov, známy je jeho obsah v likéri ako chartreuse, u nás ho poznáme v pridávaní do vývarov z mäsových polievok pre chuť a najmä pre krásnu žltú farbu týchto vývarov, najmä svadobných a tiež ho nájdeme aj v rôznych omáčkach.
  3. Karfiol som vybrala na tanier, asi 200 gramov.
  4. Zvyšok som dala do hrnca, preliala som ho asi 2 naberačkami vývaru z karfiolu - cca 500 ml.
  5. ...do iného hrnca som dala 500 ml domáceho kuracieho vývaru,...
  6. ...pridala som k nemu 500 ml plnotučného mlieka, 1 štipku šafránu, čerstvo mleté čierne korenie, ochutnala som a jemne osolila, spolu som všetko zvarila.
  7. Zatiaľ som rozmixovala odobratý karfiol s vodou z vývaru, v ktorom sa varil, na hustú karfiolovú kašu do hladka.
  8. Túto kašu som potom nariedila zvareným mliekom s kuracím vývarom s koreninami do konzistencie polievky.
  9. V panvici som rozohrala maslo a...
  10. ...na ňom som opekala karfiolové ružičky zo všetkých strán...
  11. ...do peknej zlato-hnedej farby - asi 5 minút.
  12. Ružičky karfiolu som rozdelila do tanierov, podliala horúcim karfiolovým krémom , pridala som ešte 1 štipku šafránu, posypala čerstvou petržlenovou vňaťou a pokvapkala som hotovú polievku olivovým olejom. Je to veľmi jednoduchá, sviatočná, mimoriadne chutná a najmä zdravá polievka slávnostného charakteru, odporúčam diabetikom, bezlepkovým chorým, ale aj všetkým milovníkom vynikajúcich polievok. Prajem Vám Dobrú chuť :-)