Bezvaječné keksíky pre batoľatá (a nie len!)

monalyda - fotkamonalyda, 29. mája 2015
Bezvaječné keksíky pre batoľatá (a nie len!)
Foto: monalyda

Pokiaľ aj Vy hľadáte zdravšie maškrtenie pre Vaše ratolesti môže Vám tento šikovný receptík prísť vhod. Keď mojej prvej dcérke začali rásť zúbky a už Zobraziť celý popisPokiaľ aj Vy hľadáte zdravšie maškrtenie pre Vaše ratolesti môže Vám tento šikovný receptík prísť vhod. Keď mojej prvej dcérke začali rásť zúbky a už mohla papať piškótky a detské keksíky, bola som zhrozená z ich zloženia! Vtedy som sa rozhodla vyrobiť domáce bez umelín. Vyskúšala som veľa receptov a tento je už roky náš obľúbený a teraz pri druhej dcérke už iba pokračujeme v tradícii :) Dá sa rôzne obmieňať, od druhu múky, množstva cukru, vanilkové či neskôr kakaové pre staršie deti.

10 minút
na 190 °C

Suroviny

120 g
90 g
1/4 malej lyžičky
50 (pre sladšiu verziu 80) g (podľa možnosti trstinový/hroznový)
1 ks (najlepšie domáci)
80 g (kvalitné kravské)
50 g
štipka (nemusí byť)




Postup

  1. 1

    V hrnčeku uvarte vodu, maslo, cukor a soľ do bodu varu. Stiahnite z ohňa a nechajte skoro úplne vychladnúť. Počas chladenia to niekoľkokrát pomiešajte.

  2. 2

    Vychladnutú zmes zmiešajte s ostatnými surovinami a vypracujte tuhé cesto, ktoré zabalíte do fólie alebo igelitu a dáte na 1 až 2 hodiny do chladničky. Po vybratí z chladničky cesto rukami premieste aby zmäklo a vyvaľkajte na cca 0,5 cm hrúbku. Cesto bude krásne elastické, nie je potrebné ani pomúčiť pracovnú dosku. Povykrajujte ľubovoľné tvary a poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Keď sa ponáhľam iba nožom povykrajujem nerovnomerné obdĺžniky, bábenku to nevadí, no staršie decká sú už prieberčivejšie :)) Piecť 10 - 12 min v rúre predhriatej na 190C.

    Bezvaječné keksíky pre batoľatá (a nie len!) - obrázok 2
  3. 3

    Obmeny: Ak si staršie deti vyžadujú sladšiu chuť môžte pridať cukor na 80 g. Pre kakaovú verziu pridať trochu kvalitného kakaa, odporúča sa až od 3 rokov dieťaťa. S rôznymi kombináciam múk fantázii sa nekladú medze. Vyskúšala som čisto špaldové, čisto biele, kombináciu špaldovo - bielu, dokonca aj trojkombináciu biela, špaldová celozrnná a špaldová hladká. Vždy iba dodržujem celkovú hmotnosť múky. Budem rada ak vyskúšate aj iné múky a podelíte sa o skúsenosti.

    Bezvaječné keksíky pre batoľatá (a nie len!) - obrázok 3

Diskusia k receptu

martamm
Zaujali ma, hoci nie som batoľa, myslím, že sú vhodné pre každého, ukladám recept :)
evanaaa
Aj mne sa páči takáto zdravšia verzia sušienok, neieln pre bábulky, ale aj pre mňa chrumkať, aj z tých špaldových a iných múk.
monalyda
Myslim, ze ano. Bude to taka neutralna chut, ale ak tvoj maly vobec nie je zvyknuty na sladke tak by to mohol bastit. Su skutocne dobrym brusitkom a ukludnovadlom na rastuce zubky. Vyskusaj a daj vediet ;)
zolik
@monalyda pre maminy velmi hodnotny recept. ja som ho volala Zubkobrus. piekavala som podobne ale ako kolecka.lepsie sa im to drzalo v tych spekatych rukach. @fleurdelacor ja som cukor vobec nepridavala, kedze moje deti do 2 rokov cukor nepoznali. az skolka to napravila :-)
monalyda
@zolik pri prvej sa mi podarilo vyhnut sa cukru az do skolky, pri druhej.zial nie, velka 6 rocna ju kadecim krmi za mojim chrbtom, vie, ktore potraviny vyslovene nemoze ale taku susienku jej da. Preto sa snazim nemat doma neziaduce produkty a robim.sama co najmenej sladke a pouzivam hlavne hroznovy cukor. Vyskusam to aj ja bez cukru ci to zje, napr. bio kase bez cukru vypluva :( tak jej ich pripravujem s ovocim, to uz zje.
zolik
@monalyda , cukru sa zial v dnesnej dobe uplne nevyhnes. ale ako pises, ked uz, tak sa da nahradit. uz su to roky dozadu - ja som sa snazila osladzovat len trochu a aj to len medom. Mam aj veselu cukrovu prihodu. Ako som pisala vyssie, skolka moje snazenie sa nepodporovala.
Ked som prisla pre starsieho syna kratko po jeho nastupe do skolky, tak mi ucitelka vycitavo medzi dverami zvestovala, ze nechce pit "cajik". Synovi nechutil. On dovtedy sladeny caj totiz nepoznal. Tuto situaciu som uhrala, ucitelky som kazdy mesiac "podplacala" malymi pozornostami a oni mu varili extra nesladeny caj. Vtip bol v tom, ze najcastejsie bonbonierami "Merci".
janeg
Dnes som ich skúšala, dobrota! Do polovice som pridala aj škoricu a tie boli ešte lepšie :)


1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia