Foto: monalyda
Pokiaľ aj Vy hľadáte zdravšie maškrtenie pre Vaše ratolesti môže Vám tento šikovný receptík prísť vhod. Keď mojej prvej dcérke začali rásť zúbky a už Zobraziť celý popisPokiaľ aj Vy hľadáte zdravšie maškrtenie pre Vaše ratolesti môže Vám tento šikovný receptík prísť vhod. Keď mojej prvej dcérke začali rásť zúbky a už mohla papať piškótky a detské keksíky, bola som zhrozená z ich zloženia! Vtedy som sa rozhodla vyrobiť domáce bez umelín. Vyskúšala som veľa receptov a tento je už roky náš obľúbený a teraz pri druhej dcérke už iba pokračujeme v tradícii :) Dá sa rôzne obmieňať, od druhu múky, množstva cukru, vanilkové či neskôr kakaové pre staršie deti.
na 190 °C
Suroviny
120 g |
|
90 g |
|
1/4 malej lyžičky |
|
50 (pre sladšiu verziu 80) g (podľa možnosti trstinový/hroznový) |
|
1 ks (najlepšie domáci) |
|
80 g (kvalitné kravské) |
|
50 g |
|
štipka (nemusí byť) |
|
Postup
-
1
V hrnčeku uvarte vodu, maslo, cukor a soľ do bodu varu. Stiahnite z ohňa a nechajte skoro úplne vychladnúť. Počas chladenia to niekoľkokrát pomiešajte.
- 2
Vychladnutú zmes zmiešajte s ostatnými surovinami a vypracujte tuhé cesto, ktoré zabalíte do fólie alebo igelitu a dáte na 1 až 2 hodiny do chladničky. Po vybratí z chladničky cesto rukami premieste aby zmäklo a vyvaľkajte na cca 0,5 cm hrúbku. Cesto bude krásne elastické, nie je potrebné ani pomúčiť pracovnú dosku. Povykrajujte ľubovoľné tvary a poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Keď sa ponáhľam iba nožom povykrajujem nerovnomerné obdĺžniky, bábenku to nevadí, no staršie decká sú už prieberčivejšie :)) Piecť 10 - 12 min v rúre predhriatej na 190C.
- 3
Obmeny: Ak si staršie deti vyžadujú sladšiu chuť môžte pridať cukor na 80 g. Pre kakaovú verziu pridať trochu kvalitného kakaa, odporúča sa až od 3 rokov dieťaťa. S rôznymi kombináciam múk fantázii sa nekladú medze. Vyskúšala som čisto špaldové, čisto biele, kombináciu špaldovo - bielu, dokonca aj trojkombináciu biela, špaldová celozrnná a špaldová hladká. Vždy iba dodržujem celkovú hmotnosť múky. Budem rada ak vyskúšate aj iné múky a podelíte sa o skúsenosti.
- 2
Ked som prisla pre starsieho syna kratko po jeho nastupe do skolky, tak mi ucitelka vycitavo medzi dverami zvestovala, ze nechce pit "cajik". Synovi nechutil. On dovtedy sladeny caj totiz nepoznal. Tuto situaciu som uhrala, ucitelky som kazdy mesiac "podplacala" malymi pozornostami a oni mu varili extra nesladeny caj. Vtip bol v tom, ze najcastejsie bonbonierami "Merci".