Bezvaječné keksíky pre batoľatá (a nie len!)
Autor receptu: monalyda
Pokiaľ aj Vy hľadáte zdravšie maškrtenie pre Vaše ratolesti môže Vám tento šikovný
receptík prísť vhod. Keď mojej prvej dcérke začali rásť zúbky a už mohla papať piškótky
a detské keksíky, bola som zhrozená z ich zloženia! Vtedy som sa rozhodla vyrobiť
domáce bez umelín. Vyskúšala som veľa receptov a tento je už roky náš obľúbený a
teraz pri druhej dcérke už iba pokračujeme v tradícii :) Dá sa rôzne obmieňať, od druhu
múky, množstva cukru, vanilkové či neskôr kakaové pre staršie deti.
Postup
- V hrnčeku uvarte vodu, maslo, cukor a soľ do bodu varu. Stiahnite z ohňa a nechajte skoro úplne vychladnúť. Počas chladenia to niekoľkokrát pomiešajte.
- Vychladnutú zmes zmiešajte s ostatnými surovinami a vypracujte tuhé cesto, ktoré zabalíte do fólie alebo igelitu a dáte na 1 až 2 hodiny do chladničky. Po vybratí z chladničky cesto rukami premieste aby zmäklo a vyvaľkajte na cca 0,5 cm hrúbku. Cesto bude krásne elastické, nie je potrebné ani pomúčiť pracovnú dosku. Povykrajujte ľubovoľné tvary a poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Keď sa ponáhľam iba nožom povykrajujem nerovnomerné obdĺžniky, bábenku to nevadí, no staršie decká sú už prieberčivejšie :)) Piecť 10 - 12 min v rúre predhriatej na 190C.
- Obmeny:
Ak si staršie deti vyžadujú sladšiu chuť môžte pridať cukor na 80 g.
Pre kakaovú verziu pridať trochu kvalitného kakaa, odporúča sa až od 3 rokov dieťaťa.
S rôznymi kombináciam múk fantázii sa nekladú medze. Vyskúšala som čisto špaldové, čisto biele, kombináciu špaldovo - bielu, dokonca aj trojkombináciu biela, špaldová celozrnná a špaldová hladká. Vždy iba dodržujem celkovú hmotnosť múky. Budem rada ak vyskúšate aj iné múky a podelíte sa o skúsenosti.