Bezlepkový kváskový chlieb
Bezlepkový kváskový chlieb

Bezlepkový kváskový chlieb s orechmi fotorecept

frezia68 - fotkafrezia68, 2. januára 2020
Bezlepkový kváskový chlieb s orechmi (fotorecept)
Foto: frezia68

Konečne recept, ktorý mi vyhovuje. Viac receptov som sledovala na YT, odpozorovala a práve tento sa mi páči najviac a s trochou trpezlivosti sa podarí každému.

55 minút
na 200 °C

Suroviny

Na rozkvas:
300 g
330 g
1,5 PL
Zároveň namočiť:
1,5 PL
300 g
Na chlieb:
200 g
100 g
1 KL
2 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravím múky:

    Bezlepkový kváskový chlieb s orechmi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Urobím rozkvas večer, dobre premiešam a nechám 8 hodín nakvasiť. Ráno vyzerá takto... Zároveň som dala psyllium napučať do 300 g vody. Kvások som mala kukuričný.

    Bezlepkový kváskový chlieb s orechmi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ráno som dala do robota 200 g múky Mix B, 100 g pohánkovej a napučané psyllium, orechy, rascu, soľ, olej a rozkvas. Všetko postupne premiešam lyžicou a potom nechám cesto dopracovať robotom asi 3-4 min. Kto má rád, pridá si soľ, ja solím menej.

    Bezlepkový kváskový chlieb s orechmi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po vypracovaní cesto vyzerá asi takto. Zo stien robota som cesto stierkou zoškrabala, trocha uhladila, pomúčila, prikryla potravinárskou fóliou a nechala kysnúť cca 2,5 -3 hodiny. Vizuálne posúdim vykysnutie.

    Bezlepkový kváskový chlieb s orechmi (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po vykysnutí dám cesto na pomúčenú dosku a premiesim, ponaťahujem, preložím a potom utvorím bochník ( trocha sa lepí...). Ošatku trocha pomúčim múkou alebo škrobom..

    Bezlepkový kváskový chlieb s orechmi (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vytvorený bochník dám na ošatku, trocha posypem múkou, prikryjem potravinárskou fóliou a nechám v ošatke kysnúť 2 hodiny. Zapnem rúru na 250 °C, dám do nej vyhriať pekáč, na ktorom budem chlieb piecť a dole dám menší pekáč, kde nalejem vodu kvôli zápare.

    Bezlepkový kváskový chlieb s orechmi (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ak je rúra dobre vyhriata, na dosku dám pečiaci papier, vyklopím chlieb z ošatky, nakrojím žiletkou (aby nepopraskal), múku s pierkom dám trocha dole, postriekam vodou a teraz treba rýchlo šikovne presunúť chlieb s papierom do vyhriatej rúry. Zároveň mám horúcu vodu pripravenú v hrnčeku a tú nalejem do spodného plechu. Rýchlo zavriem dvierka, aby sa vytvorila para a takto pečiem 15 minút. Potom spodný plech vyberiem, znížim teplotu a dopečiem na 200 °C 40 minút. Na videu bolo len 35 minút. Po vybratí chlieb má poklopom na spodok vydať dutý zvuk. Chlieb nechám prikrytý obrúskom celkom vychladnúť a až potom krájam. Tu je s orechmi:

    Bezlepkový kváskový chlieb s orechmi (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A tu ďaľší bez orechov, tiež dobrý. Kto vyskúša, nech sa podarí :-) a dobrú chuť!

    Bezlepkový kváskový chlieb s orechmi (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

25 komentárov k receptu
Ďakujem ,@Rados ť,vraj čo robíš na nový rok,budeš robiť celý rok.A ja som piekla,lebo predchádzajúci chlieb veľmi vydarený nebol,hoci som piekla presne podľa návodu.Tak som predĺžila čas pečenia o 5 min.a piekla na obyčajnom pekáči a nie vo vysokom ,kde pečiem kačku.Stred chleba bol trocha vlhký,ako nedopečený. Každá skúsenosť dobrá,tak píšem vychytávky.Lebo bezlepková múka je občas koťuha :-).
Krásny chlebík - skutočný dar! Ja síce asi nevyskúšam, nemám tú trpezlivosť, ale držím palce do ďalšieho pečenia. Nech sa darí novom roku - nielen pečenie.
klobúk dole @frezia68 ak je tento chlebík len z polovice tak chutný ako dobre vyzerá. Obdivujem ľudí, ktorí sa nevzdávajú a nezostanú odkázaní na kupované a povedzme si pravdu, nie celkom dokonalé produkty, ak majú nejaký zdravotný problém. Mám celiatičku kamarátku ktorá postupne tiež našla cestu k svojmu "dokonalému" chlebíku, (zatiaľ) nekváskovému. Raz darmo, chlieb je základ. Vieme bez neho žiť isté obdobie, ale nakoniec sa každý musí priznať, že mu chýba
... nádhera Ditka milá a vôbec nevadí, že bezlepkový! Narobila si chute aj na "okolici" arizonskej "kakatusovej" polopúšte "Peoria". Blahoželám a pýšim sa šikovnosťou svojej dávnej kamaLásky.
@Tiginko : ďakujem,tie kupované nestoja za veľa. A bez kvásku sa občas kruší,pritlačíš maslo na chlieb a máš omrvinky.Ale kváskový je skoro dokonalý,hoci predchádzali nevydarené pokusy.
@Sracz : Recept som odkukala z YT,ale urobiť som musela sama.Ty pečieš,Ferko,dobré chleby a verím,že bezlepkový nebudeš musieť.Len krásne dni Vám obom posielam do tej diaľky a ďakujem za komentár-potešil.
Nádherný chlebík.A keďže viem práve od teba, aké záludnosti čakajú každého odvážlivca pri pečení bezlepkového chleba ...chválim a chválim:-) Samej mi trvalo nejaký čas, kým som vychytala muchy "normálneho" kváskového chleba .Ale tvoja odvaha, napriek počiatočným problémom, pokračovať s kváskovaním pri bezlepkovom chlebe ma mimoriadne teší:-)
@Babidka :Ďakujem,chce to trpezlivosť,no a odvaha?Ani nie,len mi ten nekváskový nechutí,často sa kruší a to som už vyskúšala mnohé ( aj vlastné,od oka typu hókus-pókus a občas miesto chleba posúch) .Tento sa mi zdá ešte najlepší ,tak som pridala,možná niekomu prospeje.Aj makovník kváskový,bezlepkový nebol najhorší.Ale som experimentovala,tak nepridám recept,lebo som nevážila.A ak nemám dokonalý,tak nepridávam :-).


Večer dopečený kváskový,bezlepkový,len viac pohánkovej múky.Trocha iná kvalita,ale možná zdravší? Ale stačí tretina z použitej múky,ja som dala 50% a to už až tak nechutilo,no domáci džem vylepšil raňajky :-).


A ak dávam pohánkovú múku len 100 g ,ako je recepte, je výborný.Dnešný,ešte horúci a to pridávam len pre seba do receptu,nechcem nikoho nudiť :-).



Pridaj komentár k receptu: