Bezlepkový bochník fotorecept

majkas - fotkamajkas, 22. mája 2011
Bezlepkový bochník (fotorecept)
Foto: majkas

Upiecť bezlepkový chlebík bez formy bolo pre mňa výzvou odkedy mi zistili celiakiu. Vyskúšala som už rôzne recepty, suroviny a ich pomery, ale stále to nebolo ono. Až ten dnešný chlebík stojí myslím zato, aby som sa s vami hneď podelila o recept:)

20
porcií
15+35 minút
príprava
55 minút
na 220/175 °C

Suroviny

250 g
250 g
350 ml
20 g
7 g
20 g
2 KL
 štipka

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky ingrediencie na pečenie chlebíka.

    Bezlepkový bochník (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do miešacej nádoby nalejeme studenú vodu, pridáme štipku cukru, rozdrobené droždie a rozmiešame. Navážime múku, soľ a pridáme chlebové korenie. Krátko intenzívne vymiesime cesto.

    Bezlepkový bochník (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakoniec hnetenia pridáme maslo a ešte chviľku necháme robota miesiť. Vznikne nám také skôr tuhšie cesto.

    Bezlepkový bochník (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto necháme chvíľku odpočinúť a potom z neho na pomúčenej doske vytvarujeme bochníček. Premiestnime ho na plech vystlaný papierom na pečenie a prikrytý necháme kysnúť 35 minút.

    Bezlepkový bochník (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vykysnutý bochníček na vrchu párkrát narežeme, jeho povrch potrieme slanou vodou. Začíname piecť pri 200 stupňoch na ohreve zhora/zdola. Teplotu po 15 minútach znížime na 175 stupňov a zároveň prepneme funkcu pečenia na teplovzdušný ohrev. Pečieme ďalších 40 minút. Do rúry môžme zároveň pridať nádobu s vodou, aby sa chlebík pri teplovzdušnom ohreve nevysušoval.

    Bezlepkový bochník (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Verím, že vám chlebík bude chutiť rovnako ako mne:) Dobrú chuť!

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Majka, dakujem za super recept. Skusila som už niekoľko bezlepkových chlebikov... v pekarnicke, bez pekarnicky, s roznymi mukami...vacsinou to dopadlo katastrofalne, ale tento recept mi vzdy vyjde a chlebik je velmi chutny:) Zvyknem pridat aj psyllium a guarovu gumu a potom o nieco dlhsie vydrzi.