Foto: majkas
Upiecť bezlepkový chlebík bez formy bolo pre mňa výzvou odkedy mi zistili celiakiu. Vyskúšala som už rôzne recepty, suroviny a ich pomery, ale stále Zobraziť celý popisUpiecť bezlepkový chlebík bez formy bolo pre mňa výzvou odkedy mi zistili celiakiu. Vyskúšala som už rôzne recepty, suroviny a ich pomery, ale stále to nebolo ono. Až ten dnešný chlebík stojí myslím zato, aby som sa s vami hneď podelila o recept:)
porcií
príprava
na 220/175 °C
Postup
-
1
Pripravíme si všetky ingrediencie na pečenie chlebíka.
-
2
Do miešacej nádoby nalejeme studenú vodu, pridáme štipku cukru, rozdrobené droždie a rozmiešame. Navážime múku, soľ a pridáme chlebové korenie. Krátko intenzívne vymiesime cesto.
-
3
Nakoniec hnetenia pridáme maslo a ešte chviľku necháme robota miesiť. Vznikne nám také skôr tuhšie cesto.
-
4
Cesto necháme chvíľku odpočinúť a potom z neho na pomúčenej doske vytvarujeme bochníček. Premiestnime ho na plech vystlaný papierom na pečenie a prikrytý necháme kysnúť 35 minút.
-
5
Vykysnutý bochníček na vrchu párkrát narežeme, jeho povrch potrieme slanou vodou. Začíname piecť pri 200 stupňoch na ohreve zhora/zdola. Teplotu po 15 minútach znížime na 175 stupňov a zároveň prepneme funkcu pečenia na teplovzdušný ohrev. Pečieme ďalších 40 minút. Do rúry môžme zároveň pridať nádobu s vodou, aby sa chlebík pri teplovzdušnom ohreve nevysušoval.
-
6
Verím, že vám chlebík bude chutiť rovnako ako mne:) Dobrú chuť!
Ja som zatiaľ len začiatočníčka (pečiem pre syna) a práve zo zmesi Mix B sa mi vôbec nedarí upiecť chlieb. Zvonku je pekný, ale buď má vo vnútri obrovské diery, alebo je nedopečený. Už som z toho zúfalá.
Fakt neviem, kde robím chybu. Ešte skúsim tento tvoj recept.