Bezlepkový bochník (fotorecept)

Autor receptu: majkas

Upiecť bezlepkový chlebík bez formy bolo pre mňa výzvou odkedy mi zistili celiakiu. Vyskúšala som už rôzne recepty, suroviny a ich pomery, ale stále to nebolo ono. Až ten dnešný chlebík stojí myslím zato, aby som sa s vami hneď podelila o recept:)

20
porcií
15+35 minút
príprava
55 minút
na 220/175 °C

Postup

  1. Pripravíme si všetky ingrediencie na pečenie chlebíka.
  2. Do miešacej nádoby nalejeme studenú vodu, pridáme štipku cukru, rozdrobené droždie a rozmiešame. Navážime múku, soľ a pridáme chlebové korenie. Krátko intenzívne vymiesime cesto.
  3. Nakoniec hnetenia pridáme maslo a ešte chviľku necháme robota miesiť. Vznikne nám také skôr tuhšie cesto.
  4. Cesto necháme chvíľku odpočinúť a potom z neho na pomúčenej doske vytvarujeme bochníček. Premiestnime ho na plech vystlaný papierom na pečenie a prikrytý necháme kysnúť 35 minút.
  5. Vykysnutý bochníček na vrchu párkrát narežeme, jeho povrch potrieme slanou vodou. Začíname piecť pri 200 stupňoch na ohreve zhora/zdola. Teplotu po 15 minútach znížime na 175 stupňov a zároveň prepneme funkcu pečenia na teplovzdušný ohrev. Pečieme ďalších 40 minút. Do rúry môžme zároveň pridať nádobu s vodou, aby sa chlebík pri teplovzdušnom ohreve nevysušoval.
  6. Verím, že vám chlebík bude chutiť rovnako ako mne:) Dobrú chuť!