Benediktínske vajíčko fotorecept

tinca - fotkatinca, 25. novembra 2011
Benediktínske vajíčko (fotorecept)
Foto: tinca

Pripravujú ho v každej dobrej reštaurácii, ale ak chcete urobiť radosť trebars drahému alebo maminke pripravte si ho doma. Hoci je to pracné uvidíte, Zobraziť celý popisPripravujú ho v každej dobrej reštaurácii, ale ak chcete urobiť radosť trebars drahému alebo maminke pripravte si ho doma. Hoci je to pracné uvidíte, že výsledok stojí za to. Budú vás všetci milovať, za tak skvelé raňajky.

1/omáčka na 2 porcie
porcia
10 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

1/2 /alebo 1 pl. polka/plát ( /toustový chlieb/)
1 plátok, (,/šunka prosciutto,Schwarzwaldská šunka)
1 ks
4-5 PL
Suroviny-holandská omáčka:
50 ml , /smotana/
1 ks
60 g 1/2 z osmičky




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky suroviny.

    Benediktínske vajíčko (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Najprv začneme prípravu holandskej omáčky. Recept mám od úspešného profesionálneho kuchára, podľa ktorého ju vždy pripravujem. Pripravíme si vodný kúpeľ, v ktorom sa voda musí len hriať, nesmie vrieť! V druhej miske na vodnom kúpeli rozpustíme maslo za neustáleho miešania. Penu zoberieme, ale nemusíme. Odložíme bokom. Žĺtok do ktorého pridáme mlieko,soľ a biele korenie šľaháme metličkou 2-4 min. do peny. Za neustáleho šľahania po malom množstve pridávame rozpustené maslo. Nakoniec zahustíme limetovou šťavou a dochutíme strúhaným muškátovým orieškom. Táto omáčka sa hodí aj k rybám najmä k lososu, k špargli, ale aj k vyprážanému syru. K týmto jedlám si ju môžeme vylepšiť strúhaným parmezánom. RADA navyše! NIKDY nepridávajte vajíčko s mliekom do masla, môže sa zraziť! Omáčka postačí na dve porcie.

    Benediktínske vajíčko (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V druhom kroku si pripravíme stratené vajce. Už tu bol rcp pridaný, ale napíšem ako ho robím ja. Do väčšej panvice /môže byť aj wok/ dáme cca 3 cm vody, 4-5-PL lyžíc octu a trošku soli. Keď nám to vrie tak opatrne vlejeme vajíčko, ja to robím na menšej naberačke, ktorú mám ponorenú, kým nezačne trošku bielok tuhnúť. Potom ho pustím a ešte bielok zbieram ku žĺtku, aby bol čo najviac pri sebe. Varíme presne 4 minúty. V polovici varenia /čiže po 2 min. ho otočím/. Potom ho vyberiem a rýchlo schladím v studenej vode, aby nám žĺtok ďalej netuhol, lebo ho chceme pekne roztekavý.

    Benediktínske vajíčko (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    No a pristúpime k poslednému kroku prípravy jedla. Na suchej teflónovej panvici si opečieme 1/2 žemle, alebo /toustový chlebík/. Tiež si opečieme šunku. Môžeme kompletizovať: žemľa, na to opečený plátok šunky, a navrch stratené vajíčko. Vajíčko prelejeme holandskou omáčkou, tupou hranou príborového noža narušíme vajíčko tak,aby nám žĺtok čiastočne tiekol.

    Benediktínske vajíčko (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    No a môžeme podávať a verte mi, že za tieto skvelé raňajky vás všetci vystískajú a budú chcieť aj nabudúce. Dobrú chuť prajem! Suroviny sú na 1 osobu.

    Benediktínske vajíčko (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

bobarka
pochopila som dobre _mlieko so žltkom sa nevarí vo vodnom kúpeli?
jamarlen
veru, @tinca , aj ja by som ťa stískal, ale opatrne, aby som ťa nepridusil, kto by mi potom urobil takéto pohladkanie:))))))))))))))
klaura
@tinca krásny recept ... takto som vajíčko ešte nepodávala ... musím vyskúšať ... :)
jerica
perfektne popísané, výborný recept , ukladám , príležitostne si dám čas aby som tvoj recept spravila,recept je vhodný na raňajky v nedeľu:-))
sneica
no teda,naozaj skvelé...skusim na "moj" otrubový chlieb...krásne uvodné foto aj postup....
evilauri
Chutny receptik, musim ho vyskusat, najlepsie hned dnes na olovrant, mnam uz sa tesim na tuto dobrotku :-)
anina43
vajíčka na akýkoľvek spôsob, na mäkko, na tvrdo, stratené či nájdené sú pre mňa pochúťkou a tento tvoj recept je neodolateľný, určite vskúšam v najbližšom čase, krásne foto, dik
tinca
@bobarka ešte raz na vodnom kúpeli si najprv rozpustíš maslo,dáš ho bokom a na vodnom kúpeli šľaháš žĺtok s mliekom..atď,nakoniec pricvrkávaš po malých množstvách rozpustené maslo a ďalšie ako v rcp. @palokuchki som pozerala aj tvoje sú pekné.
2010
@tinca vyborne jedlo, ako hovoris vacsinou v drahsich restauraciach ,teraz robia aj s udenym lososom.
tinca
@2010 áno aj ja ho niekedy na striedačku robím s údeným lososom,ale tu nie je jeho veľa priaznivcov, tak som zvolila klasiku, šunku
unanoche
vyzera to vyborne. Tusim nastal pravy cas skusit stratene vajcia :D
julica
Síce som ešte v žiadnej dobrej reštaurácii nevidela takéto predjedlo :), rada ho pripravím môjmu A. na raňajky. nikdy mi nenapadlo kombinovať holandskú omáčku s niečím iným ako so špargľou, ale zmením to :)
babav
Poznam ...robievam obcas v nedelu na neskore ranajky....pouzivam kanadsku slaninu...to je druh sunky urceny na tento recept.
@tinca , velmi pekne si postup vysvetlila aj nafotila;-)
tinca
@babav neviem o tom, že by mala tu ísť práve kanadská šunka a neviem kde by som ju u nás zohnala,na tej šunke až tak nezáleží, dáme si podľa chutí a hlavne našich možností
anykama
Len ,aby si ten môj drahý potom nezvykol na také dobroty skoro ráno.
mojack
anykama -a čo keby môj drahý to pripravil pre mňa :-)
evanaaa
Spravila by som, ale skôr ako olovrant, lebo my pomerne neskôr vstávame, museli by sme oddialiť obed. Niekde mám v nejakej KK aj ja recept na hol. omáčku, pozriem, či sú rovnaké.
tinca
@mojack kľudne,veď vidíš koľko je tu šikovných varecháčov, nech sa teda blysne trebars aj na Mikuláša?:)
marikafil
@tinca , ja mám otázku - píšeš, že to je na jednu porciu, chápem že vajíčko, atď. Len si chcem overiť, keby som robila pre dvoch, treba zdvojnásobiť aj suroviny na omáčku? Akosi nemám predstavu, koľko tej omáčky je, ale zase na dve vajcia osminku masla mi pripadá dosť veľa tuku.
tinca
@marikafil prepáč zle som to tam zadala idem to opraviť, má byť omáčka je bohate na 2 porcie, ostatné suroviny na 1 porciu.
tinca
@marikafil , už som to v recepte upresnila aj pre ostatných,lebo nemusia si v komentoch všimnúť. Ďakujem za pripomienku,bola na mieste:)
irenaw
hneď by som si dala také raňajky aj keď je 21:35 aspoň jedno sústo :) ukladám si chutný recept




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia