Benediktínske vajíčko (fotorecept)

Autor receptu: tinca

Pripravujú ho v každej dobrej reštaurácii, ale ak chcete urobiť radosť trebars drahému alebo maminke pripravte si ho doma. Hoci je to pracné uvidíte, že výsledok stojí za to. Budú vás všetci milovať, za tak skvelé raňajky.

1/omáčka na 2 porcie
porcia
10 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si všetky suroviny.
  2. Najprv začneme prípravu holandskej omáčky. Recept mám od úspešného profesionálneho kuchára, podľa ktorého ju vždy pripravujem. Pripravíme si vodný kúpeľ, v ktorom sa voda musí len hriať, nesmie vrieť! V druhej miske na vodnom kúpeli rozpustíme maslo za neustáleho miešania. Penu zoberieme, ale nemusíme. Odložíme bokom. Žĺtok do ktorého pridáme mlieko,soľ a biele korenie šľaháme metličkou 2-4 min. do peny. Za neustáleho šľahania po malom množstve pridávame rozpustené maslo. Nakoniec zahustíme limetovou šťavou a dochutíme strúhaným muškátovým orieškom. Táto omáčka sa hodí aj k rybám najmä k lososu, k špargli, ale aj k vyprážanému syru. K týmto jedlám si ju môžeme vylepšiť strúhaným parmezánom. RADA navyše! NIKDY nepridávajte vajíčko s mliekom do masla, môže sa zraziť! Omáčka postačí na dve porcie.
  3. V druhom kroku si pripravíme stratené vajce. Už tu bol rcp pridaný, ale napíšem ako ho robím ja. Do väčšej panvice /môže byť aj wok/ dáme cca 3 cm vody, 4-5-PL lyžíc octu a trošku soli. Keď nám to vrie tak opatrne vlejeme vajíčko, ja to robím na menšej naberačke, ktorú mám ponorenú, kým nezačne trošku bielok tuhnúť. Potom ho pustím a ešte bielok zbieram ku žĺtku, aby bol čo najviac pri sebe. Varíme presne 4 minúty. V polovici varenia /čiže po 2 min. ho otočím/. Potom ho vyberiem a rýchlo schladím v studenej vode, aby nám žĺtok ďalej netuhol, lebo ho chceme pekne roztekavý.
  4. No a pristúpime k poslednému kroku prípravy jedla. Na suchej teflónovej panvici si opečieme 1/2 žemle, alebo /toustový chlebík/. Tiež si opečieme šunku. Môžeme kompletizovať: žemľa, na to opečený plátok šunky, a navrch stratené vajíčko. Vajíčko prelejeme holandskou omáčkou, tupou hranou príborového noža narušíme vajíčko tak,aby nám žĺtok čiastočne tiekol.
  5. No a môžeme podávať a verte mi, že za tieto skvelé raňajky vás všetci vystískajú a budú chcieť aj nabudúce. Dobrú chuť prajem! Suroviny sú na 1 osobu.