Foto: frezia68
Niekedy dávno,ešte za mojej mladosti ,keď sa prestieralo v lepších reštauráciách k hlavným chodom,na každom stole nás čakali banketky.Možná sú aj teraz samozrejmosťou,ale ja Zobraziť celý popisNiekedy dávno,ešte za mojej mladosti ,keď sa prestieralo v lepších reštauráciách k hlavným chodom,na každom stole nás čakali banketky.Možná sú aj teraz samozrejmosťou,ale ja už do reštaurácií nechodím,tak neviem.Pečivo bolo len z bielej múky,ja som piekla dvakrát. S časťou celozrnnej,aj z bielej.
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Piekla som chlieb ( každý má svoj obľúbený,tak ani nedávam recept) 2/3 hl. múka,1/3 celozrnná a len s tým rozdielom,že som pridala do cesta 1 biely jogurt.
- 2
Po vykysnutí som z časti cesta urobila kruh podľa toho,akú veľkosť banketového pečiva chceme.Rozdelila na 6 trojuholníkov a pretože v chlebovom ceste nie je tuk,kruhové cesto som potrela maslom.Pečivo som potrela vajíčkom vyšľahaným so smotanou.
- 3
Sformovala som pečivo,ktoré sa hodí ako príloha k predjedlu,alebo len tak.....a mne to pripomenulo časy,keď som nemusela ja piecť,ale piekli ich mne :-))) To boli pekné časy :-) Malé pečivo sa pečie krátko,aby nevyschlo.Piekla som ich asi 15 min.na 180°C ,treba sledovať farbu.
- 4
Dnes som piekla z bielej múky podľa receptu č.1 . Po vykysnutí cesta som ešte raz premiesila ,nechala znova vykysnúť a zasa som každý kruh potrela maslom.Hotové rožteky som potrela slaným mliekom a biele banketky idú do mrazáku (okrem čerstvo spapkaných ),kde budú čakať na príležitosť. Čakám,či žlčník bude spokojný,ale zatiaľ čuší :-))) a keď takto rožtek lístkuje,chutí viac. Ak vyskúšate, DOBRÚ CHUŤ !
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Tak sa nám neťažilo asi po troch rokov práve do tej reštaurácie cestovať z Trnavy do Skalice a pozvať aj sestru so švagrom, nech si to s nami užijú. Asi tušíš, čo bude nasledovať.
V reštaurácii okrem nás ani nohy, na stole žlté pokrčené obrusy, vo vázičkách so skalenou vodou po jednej zvädnutej antúrii, príbory v pivovom pollitráku aj s papierovými obrúskami, po couverte ani stopy, jedlo nehodné ani za psom hodiť, len jedna jediná vec sa nezmenila, ceny. Veru tak, tak to chodí v našich zemepisných šírkach. Tak si napečieme banketky podľa tvojho receptu a návštevy už budeme hostiť zásadne doma, aby sme v hanbe neostali.
U nas na Slovensku som sa s banketkami ani s nakrajanym chlebikom ci inymi "cakacimi" jedlami nestretla uz cele roky .V zahranici vsak ano - ziadna priemerna talianska ani francuzska restauracia si nedovoli neponuknut hostovi taketo pred-predjedlo .... Taliani zvacsa podavaju rozne malicke ciabatty ci grisiny a kusok masla . Francuzi automaticky prinesu na stolo hostovi cerstvo upecene pecivko ci kusky cerstveho /alebo ohriateho?/ chleba a maslo. No a tiez dzban studenej vody . v obycajnej priemernej restauracii s cenami jedla porovnatelnymi s nasimi . Akurat kvalita a kultura je trosku ina ....