20 minút
na 200 °C

Suroviny

4 kusy
200 g
200 g
250 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Špenát necháme rozmraziť a vytlačíme z neho vodu, bryndzu alebo syr zmiešame s vajíčkom.

  2. 2

    Cesto potrieme olejom, vidličkou naň rozotrieme 1/4 bryndzovej (syrovej) masy, na to dáme 1/4 špenátu. Cesto voľne zvinieme a dáme ho na vymastený pekáč

  3. 3

    všetko zopakujeme 3–krát so zvyšným cestom a surovinami, potom ešte všetky banice jemne potrieme olejom a pečieme v rúre do zlatohneda asi 15 – 20 minút pri teplote 180 – 200°C.

  4. 4

    Banica je výborná s acidofi lným mliekom.

Diskusia k receptu

4 komentáre k receptu
Vymazať
Len tak na okraj: klasická banica je bez špenátu, toto je taká sviatočná verzia. Bulhari robia banicu aj so žihľavou, tá je ešte lepšia ako so špenátom. Inak v recepte chýba jogurt, ten treba zmiešať so syrom a vajcom. A pridať trochu prášku do pečiva, tak bude banica pekne nadýchaná. Banicu je lepšie piecť naplocho, parkrát som jedoll aj zvinutú, ale nebolo to ono. A dá sa aj z lístokového cesta, hoci štrúdľové je lepšie.
Vymazať
@mil ý jarčo, vďaka za super pripomienky k príprave receptu, zdá sa mi, že mu veľmi prospeli. bez teba by som recept nenašiel. Páčia sa mi originálne názvy jedál, ale keď sa názov neupresní - napr, " banica - slaný koláč z.....", varecháči sa k nemu už iba veľmi ťažko vrátia, a to už ani nehovorím o náhodných užívateľoch......
Vymazať
Nie je banica ako banica. Marica ma naučila takúto
slivenskú
250g masla, 250g bulharského syra, cesto - 250 ml mlieka, vajce, lyžica masla alebo oleja, čajová lyžička soli, čajová lyžička cukru, kocka droždia, múky koľko treba
Cesto sa naplní, skrúti ako závin, ...

Pridaj komentár k receptu: