Balkánska zelenina

pivonka - fotkapivonka, 3. júla 2012
Balkánska zelenina
Foto: pivonka

Recept mám z veľmi starého nemeckého časopisu Petra. Prvý raz som ho robila s veľkou nedôverou vzhľadom na uhorky pripravované za tepla. Bola som Zobraziť celý popisRecept mám z veľmi starého nemeckého časopisu Petra. Prvý raz som ho robila s veľkou nedôverou vzhľadom na uhorky pripravované za tepla. Bola som veľmi príjemne prekvapená, ako mi to chutilo. Množstvo potravín udávam podľa prebraného receptu, ale pripravovala som ho iba pre seba, takže od oka.

4
porcie
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 PL
250 g
500 g
500 g
500 g
Halušky:
1 ks
40 g
250 ml
300 g




Postup

  1. 1

    Pokrájame očistenú zeleninu - cibuľu, cesnak, papriku a uhorky. Paradajky sparíme, ošúpeme a nakrájame.

    Balkánska zelenina - obrázok 1
  2. 2

    Na oleji speníme cibuľku, cesnak, pridáme papriku a uhorky. Ochutíme a dusíme 15 min.

    Balkánska zelenina - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme paradajky a dusíme ešte 5 min.

    Balkánska zelenina - obrázok 3
  4. 4

    Zaprášime múkou, podlejeme trochou vývaru a povaríme.

    Balkánska zelenina - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme smotanu a necháme prejsť varom. Dochutíme citrónovou šťavou. Podávame s haluškami alebo s cestovinou.

    Balkánska zelenina - obrázok 5
  6. 6

    Halušky varecháčky bežne zvládajú, ale keďže v recepte bola doporučená príloha halušky a bol k nim aj pridaný recept, v krátkosti pridávam aj ja. Vajíčko vymiešame s mäkkým maslom. Pridáme múku a toľko mlieka, aby vzniklo mäkké cesto (podľa mňa je štvrť litra akurát). Necháme asi pol hodinu odpočinúť.

    Balkánska zelenina - obrázok 6
  7. 7

    Pretlačíme cez haluškáreň do vriacej osolenej vody a 10 minút varíme. Precedíme.

    Balkánska zelenina - obrázok 7
  8. 8

    Hotové jedlo posypeme posekanou petržlenovou vňaťou.

    Balkánska zelenina - obrázok 8

Diskusia k receptu

marikafil
Nám teraz najviac chutí takáto zelenina, ale surová. Uvidím, keď sa trochu ochladí, možno dostaneme chuť aj na varené. Vyzerá to dobre.
pivonka
Som rada, že vás tento ľahký letný recept zaujal.
@marika , aj ja teraz často robievam šaláty zo surovej zeleniny. Predsa len mávám chuť aj na varené jedlo a toto je uvarené za pol hodinku, takže dá sa.
marianne69
uzasny recept,ze som ja ho presvihla,spravim urcite...@pivonka chcela som Ti povedat,ze tam kde predavali tie marhule,dnes predavali hrusky po 0,70 nieco,ak by si chcela,velmi pekne,tvrdsie,vhodne na zavaranie.Len ja som uz bola ovesana ako Jezisko s darcekmi,uz som ich nemala ako zobrat,mozno zajtra...
pivonka
Ďakujem, Mariana, asi prídu až v piatok, ale pozriem sa aj zajtra. Ja hrušky zavárať nebudem, ale kúpim si na zjedenie, mám veľmi rada (ako všetko ovocie). Keď sú tvrdšie, tak aj chvíľu vydržia.
marianne
Tuto Tvoju balkansku zeleninku som robila v nedelu,zahustila som kokosovym mliekom,co mi zvysilo a vyborne to bolo,som ti zabudla napisat:-) a pri tejto prilezitosti neviem,ci vies denne chodia z galanty predavat ovosie a zeleninu.Maju uuuzasne marhule teraz,zase som ich zjedla kym som domov prisla...minule boli este prikysle,ale teraz su sladucke,makke skor na jedenie...
pivonka
Ahoj, Mariana!
Som rada, že ti balkánska zelenina chutila, viem, že ty máš zeleninu v obľube, tak som rada, že ťa nesklamala.
Bohužiaľ, tento rok si marhule môžem kúpiť iba na trhu pred martinskou nemocnicou. Chodím tam denne na rehabilitáciu. Začiatkom mája som si zlomia pravú ruku, mám ju operovanú a nefunkčnú, tak sa o mňa stará dcéra s rodinou na Vrútkach. Ak ti môžem poradiť, skús upiecť podľa môjho receptu marhuľový báleš, (aj keď to nie je racionálna strava), je to sezónna pochúťka, samej mi po ňom duša piští.
marianne
jooooj to mi je luto @pivonka.Tak Ti zelam velmi skore uzdravenie a hadam sa stretneme,ten marhulovy bales urcite spravim,skoda by ho bolo nechat plavat teraz,ked bude marhule priamo zo sadov....:-) Este raz,opatruj sa:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia