Foto: pivonka
Recept mám z veľmi starého nemeckého časopisu Petra. Prvý raz som ho robila s veľkou nedôverou vzhľadom na uhorky pripravované za tepla. Bola som Zobraziť celý popisRecept mám z veľmi starého nemeckého časopisu Petra. Prvý raz som ho robila s veľkou nedôverou vzhľadom na uhorky pripravované za tepla. Bola som veľmi príjemne prekvapená, ako mi to chutilo. Množstvo potravín udávam podľa prebraného receptu, ale pripravovala som ho iba pre seba, takže od oka.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Pokrájame očistenú zeleninu - cibuľu, cesnak, papriku a uhorky. Paradajky sparíme, ošúpeme a nakrájame.
-
2
Na oleji speníme cibuľku, cesnak, pridáme papriku a uhorky. Ochutíme a dusíme 15 min.
-
3
Pridáme paradajky a dusíme ešte 5 min.
-
4
Zaprášime múkou, podlejeme trochou vývaru a povaríme.
-
5
Pridáme smotanu a necháme prejsť varom. Dochutíme citrónovou šťavou. Podávame s haluškami alebo s cestovinou.
-
6
Halušky varecháčky bežne zvládajú, ale keďže v recepte bola doporučená príloha halušky a bol k nim aj pridaný recept, v krátkosti pridávam aj ja. Vajíčko vymiešame s mäkkým maslom. Pridáme múku a toľko mlieka, aby vzniklo mäkké cesto (podľa mňa je štvrť litra akurát). Necháme asi pol hodinu odpočinúť.
-
7
Pretlačíme cez haluškáreň do vriacej osolenej vody a 10 minút varíme. Precedíme.
-
8
Hotové jedlo posypeme posekanou petržlenovou vňaťou.
@marika , aj ja teraz často robievam šaláty zo surovej zeleniny. Predsa len mávám chuť aj na varené jedlo a toto je uvarené za pol hodinku, takže dá sa.
Som rada, že ti balkánska zelenina chutila, viem, že ty máš zeleninu v obľube, tak som rada, že ťa nesklamala.
Bohužiaľ, tento rok si marhule môžem kúpiť iba na trhu pred martinskou nemocnicou. Chodím tam denne na rehabilitáciu. Začiatkom mája som si zlomia pravú ruku, mám ju operovanú a nefunkčnú, tak sa o mňa stará dcéra s rodinou na Vrútkach. Ak ti môžem poradiť, skús upiecť podľa môjho receptu marhuľový báleš, (aj keď to nie je racionálna strava), je to sezónna pochúťka, samej mi po ňom duša piští.