Balkánska zelenina

Autor receptu: pivonka

Recept mám z veľmi starého nemeckého časopisu Petra. Prvý raz som ho robila s veľkou nedôverou vzhľadom na uhorky pripravované za tepla. Bola som veľmi príjemne prekvapená, ako mi to chutilo. Množstvo potravín udávam podľa prebraného receptu, ale pripravovala som ho iba pre seba, takže od oka.

4
porcie
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pokrájame očistenú zeleninu - cibuľu, cesnak, papriku a uhorky. Paradajky sparíme, ošúpeme a nakrájame.
  2. Na oleji speníme cibuľku, cesnak, pridáme papriku a uhorky. Ochutíme a dusíme 15 min.
  3. Pridáme paradajky a dusíme ešte 5 min.
  4. Zaprášime múkou, podlejeme trochou vývaru a povaríme.
  5. Pridáme smotanu a necháme prejsť varom. Dochutíme citrónovou šťavou. Podávame s haluškami alebo s cestovinou.
  6. Halušky varecháčky bežne zvládajú, ale keďže v recepte bola doporučená príloha halušky a bol k nim aj pridaný recept, v krátkosti pridávam aj ja. Vajíčko vymiešame s mäkkým maslom. Pridáme múku a toľko mlieka, aby vzniklo mäkké cesto (podľa mňa je štvrť litra akurát). Necháme asi pol hodinu odpočinúť.
  7. Pretlačíme cez haluškáreň do vriacej osolenej vody a 10 minút varíme. Precedíme.
  8. Hotové jedlo posypeme posekanou petržlenovou vňaťou.