Baklažánová salza fotorecept

tizian1cat - fotkatizian1cat, 22. apríla 2011

Včera mi z Amazonu došla dlho očakávaná kniha o druhoch chleba v rôznych krajinách sveta. Autori knihy píšu, že pri potulkách Arménskom na jednej lokálnej oslave naďabili na túto salzu a bez receptu odmietli odísť. Čo sa ani nečudujem. Nikdy som v Arménsku nebola, ale nemám prečo neveriť autorom tejto knihy, ktorá hoci je bez obrázkov, obsahuje účasné recepty lokálneho chleba a čo k nemu pasuje. Táto salza je rýchlo urobená, svieža, pasuje nielen ku chlebu, ale aj k mäsu alebo vareným zemiakom.

15 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

3 ks (menší )
1/2 kg surové ošúpané a pokrájané(alebo z konzervy)
3  - strúčiky
1 hrsť
1 ks čerstvá
2 ks mladá
1 KL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Celé baklažány popicháme vidličkou na viacerých miestach, odrežeme stopku a dáme buď piecť na plechu do rúry vyhriatej na 200st.C a pečieme, až kým nie je koža hnedá a vnútro mierne prepadnuté -cca 30min. Ja som použila liatinový hrniec, kde som dno pokvapkala olejom a uložila baklažány popichané vidličkou.

    Baklažánová salza (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Prikryla som vrchnákom a nechala na miernom stupni na sporáku dusiť asi 30minút, po 10minútach som vidličkou obrátila baklažány. Zdalo sa mi to jednoduchšie, hlavne rúru som mala obsadenú chlebom. (Názov toho hrnca vo mne stale vyvoláva salvy smiechu)

    Baklažánová salza (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým som si do väčšej misy dala paradajky - použila som už hotové ošúpané a nakrájané, lebo sa mi nechcelo robiť to manuálne.Pridala som posekaný cesnak.

    Baklažánová salza (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Koriander bol naozaj čerstvý, rovno z balkóna.

    Baklažánová salza (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nahrubo som ho potrhala a pridala k rajčinovému základu spolu s jednou chilli papričkou. Kto má rád ostré, môže smelo pridať viac.

    Baklažánová salza (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Bola by som dala viac aj ja, ale červená bola t.č. na kríčku len jedna...:-)))

    Baklažánová salza (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Medzitým sú už hotové baklažány, vyberieme ich z hrnca alebo plachu a necháme vychladnúť. Potom vydlabeme lyžicou dužinu a kožu odhodíme.

    Baklažánová salza (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Dáme do misy spolu s pokrájanými mladými cibuľkami. Pridáme soľ.

    Baklažánová salza (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ponorným mixérom len zľahka "prebehneme", aby sa zachovala hrubšia štruktúra.

    Baklažánová salza (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Mali sme ju ako prílohu k rybe, miesto prílohy bola len bageta s olivami. Odporúčam vyskúšať. Vyjedala som ju polievkovou lyžicou z misy....xixixixi

    Baklažánová salza (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

20 komentárov k receptu
super hrniec, po francúzsky znamená sliepku, ale aj miláčik, koketa alebo hrniec :-) ale to iste vieš.... salza vyzerá fakt výborne....
klikla som si na recepty redakcie-Vase recepty a pozeram ze zaujimavy recept. pozeram foto recept a hovorim si jeeej, zase ma niekto Cocotte minute hrniec. A potom pozeram a to si ty a tvoj milovany hrniec:)
Mňam, úplne si viem predstaviť, ako to chutí - mňam. PS: kvások už je použitý aj prikŕmený, pekne si zvyšok hovie v chladničke. Robila som ciabatty, sú úžasne mäkké aj na 5. deň. Velikánske ďakujem! :)
Ďaľší recept ktorý vie vyčariť výbornú chuťna jazyku,Tvoje recepty sú veľmi chytlavé s perfektným fotopopisom :-)) spravím
spravené výborná chuť , málinko som vylepšila pridala som na koniec šampiňony , na rezancoch so zelenou vegetou a posypané syrom "božská chuť" :-)) ďakujem za vynikajúci recept:-)) samozrejme ako všetky Tvoje ako napísala @janger Janka.

Pridaj komentár k receptu: