Vianoce si u nás ani neviem predstaviť bez tradičných bajglov. Tento voňavý orechový a tvarohový závin údajne pochádza z Bratislavy, ale v skutočnosti ide Zobraziť celý popisVianoce si u nás ani neviem predstaviť bez tradičných bajglov. Tento voňavý orechový a tvarohový závin údajne pochádza z Bratislavy, ale v skutočnosti ide o akési kolektívne dielo všetkých oblastí bývalej monarchie.
príprava
na 180 °C
Suroviny
| 1,5 dl |
|
| 20 g |
|
| 1 ks |
|
| 500 g |
|
| 250 g |
|
| 50 g |
|
| štipka |
|
| 1 ks, na potretie |
|
| Orechová plnka: | |
| 200 g |
|
| 50 g |
|
| 3 cl |
|
| 1 balík |
|
| 1/2 dl |
|
| 1 PL |
|
| Tvarohová plnka: | |
| 400 g |
|
| 1-2 ks |
|
| 2 balíky |
|
| 50 g |
|
Postup
-
1
Cesto podľa možnosti pripravíme deň vopred. A) preosejeme múku do misy, pokrájame na ňu zmäknuté maslo,navrch nasypeme cukor B) v malom kastróli smotanu trocha zohrejeme, zmiešame rozdrveným droždím a vajcom C) nalejeme obsah kastróla do misy s múkou a zamiesime D) utvoríme bochník, zabalíme do fólie a do druhého dňa uložíme do chladničky
- 2
Na druhý deň pripravíme plnky: ORECHOVÁ: Namočime na pol hodinu 50 g hrozienok do 3 cl rumu, do kastróla dáme 1 balík vanilkového cukru , 200 g cukru a 0.5 dl mlieka, necháme to zovrieť, odstavíme hrniec a prisypeme 200 g mletých orechov a 1 polievkovú lyžicu strúhanky a hrozienka TVAROHOVÁ: 375 - 400 g tvarohu, 1 žltok, 1-2 balíky vanilkového cukru a podľa chuťi pridáme trocha cukru ešte, hrozienka cca 50 g
- 3
Cesto vyberime z chladničky, rozdelíme na 4 menšie bochníky, zľahka premiesime a na pomúčenej doske vyvaľkáme na 5 mm hrubé obdĺžníky. Povrch potrieme vajcom, a na cesto položíme 1/2 orechovej plnky. Na dvoch kratších stranách preložíme cesto na plnku a potom zvinieme od dlhšej strany. Cesto prenesieme na plech vystlaný papierom, a podobne naplníme aj ďalšie 3 bochníky. ( 2 x orechový a 2 x tvarohý)
- 4
Povrch závinov potrieme žltkom, na teplom mieste necháme odpočinúť pol hodiny, kým žltky neoschnú, vtedy potrieme zľahka bielkom a necháme odpočinúť ďalšiu pol hodinu. Povrch závinov husto popicháme napr. vidličkou, aby potom nepopraskali.
- 5
Rúru medzitým predhrejeme na 180 stupňov, a v strednej časti pečieme 30-40 minút do zlatohneda. Vychladnuté bajgle môžeme uchovať v alobale, vydržia aspoň týždeň, a dobre znášajú aj zmrazenie. RADA: často sa stáva, že závin pri pečení popraská. Príčinou je zvyčajne to, že sme dali priveľa plnky v snahe, aby bajgle boli čo najchutnejšie. Možno sme vyvaľkali cesto príliš natenko, alebo povrch bajgli sme nepopichali dosť husto a cesto popraskalo tlakom pary vznikajúcej počas pečenia.
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









urcite vyskusam ;-)