Aztécka polievka (Sopa Azteca) (fotorecept)

Autor receptu: lubisthemple

Jedna z mojich obľúbených mexických polievok. Tiež je známa ako Sopa de Tortilla (tortillová polievka). Ak raz navštívite Mexiko, určite ju musíte vyskúšať.

4
porcie
30 minút
príprava
70 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Uvaríme si slepačí vývar.
  2. Paradajky dáme do horúcej vody, aby sa nám ľahko šúpali. Zatiaľ si na jemno pokrájame polovicu cibule a strúčik cesnaku.
  3. Paradajky ošúpeme a rozrežeme na polovice. Na panvicu dáme lyžicu oleja. Keď je olej horúci, pridame paradajky, cibuľu a cesnak.
  4. Po asi piatich minútach pridáme dve naberačky vývaru a varíme dalších 10 minút.
  5. Zmes vylejeme do mixéra a všetko na hladko rozmixujeme.
  6. Rozmixované paradajky vylejeme do zvyšku slepačieho vývaru, dochutíme soľou, korením a epazote. Varíme kým polievka nevrie. (Do polievky môžme nakrájať kúsky kuracieho mäsa z vývaru).
  7. Kým sa polievka dovarí, pripravíme si zvyšok. Tortillas pokrájame na tenké rezance.
  8. Vypražíme ich na oleji a necháme odkvapkať na papierovej utierke.
  9. Tak isto si pripravíme aj suché chile. Rozrežeme ho pozdĺžne na polovicu, vyberieme jadierka, pokrájame ho na rezančeky a opražíme do chrumkava. (Ak chile nemáme, možme ho vynechať)
  10. Nakrájame si avokádo a syr na kocky. Polievku naberieme do taniera, vložíme do nej opražené tortillové rezance, syr, avokádo, na vrch dáme lyžicu smotany a ozdobíme rezančekmi chile. Dobrú chuť :)