Foto: sracz
… a prečo by nie? Ak sa môže skombinovať mango a zelená cibuľka, tak ja odskúšam ananás s anglickou uhorkou; má menej kôstok! Po Zobraziť celý popis… a prečo by nie? Ak sa môže skombinovať mango a zelená cibuľka, tak ja odskúšam ananás s anglickou uhorkou; má menej kôstok! Po ochutnaní neľutujem a po jej konzumácii ako prílohy k lososovi na grille už vôbec nie. Mám dojem, že „bruško“ nie jedného z Vás, radostne „zavýska“ z odľahčenia po sviatočných náporoch v podaní plných to tanierov slovenských Vianočných aj Novoročných pochúťok. Možnú úľavu predstavuje aj takáto jednoduchá voňavá salsa, či studený šalát, napríklad aj s rybou, či kuraťom!
porcie
príprava
Suroviny
250 - 333 g „angl.“ |
|
350 - 400 g |
|
1 menší ks |
|
2 - 3 pretlačené strúčiky |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
320 - 350 ml |
|
4 - 5 PL |
|
2 - 3 ks |
|
1 - 2 PL |
|
Príloha: | |
podľa potreby (alebo kurča) |
|
Postup
-
1
ako vidíte, zostava je málo početná, príprava jednoduchá a chuť naozaj výborná až s nádychom exotiky
-
2
do zmiešovacej misy som uložil na drobno pokrájanú ½ červenej cibule (môžete ju bez problémov nahradiť zelenou cibuľkou aj s „pierkami“), ešte na drobnejšie pokrájané jalapeño, ktoré som poistil špecialitou alla @kimlo, extra pikantnou mexickou papričkou „serrano pepper (Capsicum annuum)“, so škálou štípľavosti 10 000÷25 000 SHU
-
3
z tzv. anglickej uhorky som odrezal konce, pozdĺžne som ju rozkrojil a pomocou PL z nej odstránil jadrovník; obe polovice som vzápätí opäť pozdĺžne pokrájal na šesť pásikov a potom na malé kúsky (~ 5x5x5 mm); podobne som pripravil aj stokový zeler
-
4
ananás som kúpil už olúpaný a pokrájaný na centimetrové „disky“, ktoré som pokrájal asi na 5 mm hrubé trojuholíčky
-
5
všetko som postupne poukladal do misy, pridal dva strúčiky pretlačeného cesnaku, polial čerstvou šťavou z ½ citróna a prisypal dobré dve hrste pokrájaného čerstvého koriandra (cilantro). Kto z Vás si ešte nezvykol na jeho zvláštnu vôňu, môže ho nahradiť čerstvou petržlenovou vňaťou; teraz už iba stačilo všetky ingrediencie ľahko a nežne premiešať pokvapkať olivovým olejom s bylinkami a hotovo
-
6
a podávať napríklad s plátkom grilovaného lososa, alebo kúskom údenej morky! Ak by si, čisto náhodou, chcel niekto z Vás pochutnať na niektorej zo špecialít, v ktorých sa používa serrano, dovoľujem si priložiť aktuálny link http://allrecipes.com/recipes/2283/fruits-and-vegetables/vegetables/chile-peppers/serrano/
Takéto šaláty sú skvelé napríklad k mäsu, hodia sa veľmi dobre chuťovo, ale aj veľmi dobre pomôžu pretráviť. Paráda!