Ananásovo-uhorková salsa fotorecept

sracz - fotkasracz, 1. januára 2017
Ananásovo-uhorková salsa (fotorecept)
Foto: sracz

… a prečo by nie? Ak sa môže skombinovať mango a zelená cibuľka, tak ja odskúšam ananás s anglickou uhorkou; má menej kôstok! Po ochutnaní neľutujem a po jej konzumácii ako prílohy k lososovi na grille už vôbec nie. Mám dojem, že „bruško“ nie jedného z Vás, radostne „zavýska“ z odľahčenia po sviatočných náporoch v podaní plných to tanierov slovenských Vianočných aj Novoročných pochúťok. Možnú úľavu predstavuje aj takáto jednoduchá voňavá salsa, či studený šalát, napríklad aj s rybou, či kuraťom!

2-4
porcie
12-15 minút
príprava

Suroviny

250 - 333 g „angl.“
350 - 400 g
1 menší ks
2 - 3 pretlačené strúčiky
1 ks
1 ks
320 - 350 ml
4 - 5 PL
2 - 3 ks
1 - 2 PL
Príloha:
podľa potreby (alebo kurča)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    ako vidíte, zostava je málo početná, príprava jednoduchá a chuť naozaj výborná až s nádychom exotiky

    Ananásovo-uhorková salsa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    do zmiešovacej misy som uložil na drobno pokrájanú ½ červenej cibule (môžete ju bez problémov nahradiť zelenou cibuľkou aj s „pierkami“), ešte na drobnejšie pokrájané jalapeño, ktoré som poistil špecialitou alla @kimlo, extra pikantnou mexickou papričkou „serrano pepper (Capsicum annuum)“, so škálou štípľavosti 10 000÷25 000 SHU

    Ananásovo-uhorková salsa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    z tzv. anglickej uhorky som odrezal konce, pozdĺžne som ju rozkrojil a pomocou PL z nej odstránil jadrovník; obe polovice som vzápätí opäť pozdĺžne pokrájal na šesť pásikov a potom na malé kúsky (~ 5x5x5 mm); podobne som pripravil aj stokový zeler

    Ananásovo-uhorková salsa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ananás som kúpil už olúpaný a pokrájaný na centimetrové „disky“, ktoré som pokrájal asi na 5 mm hrubé trojuholíčky

    Ananásovo-uhorková salsa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    všetko som postupne poukladal do misy, pridal dva strúčiky pretlačeného cesnaku, polial čerstvou šťavou z ½ citróna a prisypal dobré dve hrste pokrájaného čerstvého koriandra (cilantro). Kto z Vás si ešte nezvykol na jeho zvláštnu vôňu, môže ho nahradiť čerstvou petržlenovou vňaťou; teraz už iba stačilo všetky ingrediencie ľahko a nežne premiešať pokvapkať olivovým olejom s bylinkami a hotovo

    Ananásovo-uhorková salsa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a podávať napríklad s plátkom grilovaného lososa, alebo kúskom údenej morky! Ak by si, čisto náhodou, chcel niekto z Vás pochutnať na niektorej zo špecialít, v ktorých sa používa serrano, dovoľujem si priložiť aktuálny link http://allrecipes.com/recipes/2283/fruits-and-vegetables/vegetables/chile-peppers/serrano/

    Ananásovo-uhorková salsa (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

frezia
Paci sa mi tvoj salat, urcite ho vyskusam.
dosa
...aj mne sa páči, isto vyskúšam.
kecemis
Tvoj salat, juzny priatelu, je ako stvoreny na doplnenie chybajucich vitaminov v tomto studenom case. Paci sa mi aj kombinacia zeleniny z ovocim, ako si to pouzil. Myslim, ze mas pravdu, ze nejedno "brusko" sa potesi.