Ananásovo-uhorková salsa fotorecept

sracz - fotkasracz, 1. januára 2017
Ananásovo-uhorková salsa (fotorecept)
Foto: sracz

… a prečo by nie? Ak sa môže skombinovať mango a zelená cibuľka, tak ja odskúšam ananás s anglickou uhorkou; má menej kôstok! Po ochutnaní neľutujem a po jej konzumácii ako prílohy k lososovi na grille už vôbec nie. Mám dojem, že „bruško“ nie jedného z Vás, radostne „zavýska“ z odľahčenia po sviatočných náporoch v podaní plných to tanierov slovenských Vianočných aj Novoročných pochúťok. Možnú úľavu predstavuje aj takáto jednoduchá voňavá salsa, či studený šalát, napríklad aj s rybou, či kuraťom!

2-4
porcie
12-15 minút
príprava

Suroviny

250 - 333 g „angl.“
350 - 400 g
1 menší ks
2 - 3 pretlačené strúčiky
1 ks
1 ks
320 - 350 ml
4 - 5 PL
2 - 3 ks
1 - 2 PL
Príloha:
podľa potreby (alebo kurča)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    ako vidíte, zostava je málo početná, príprava jednoduchá a chuť naozaj výborná až s nádychom exotiky

    Ananásovo-uhorková salsa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    do zmiešovacej misy som uložil na drobno pokrájanú ½ červenej cibule (môžete ju bez problémov nahradiť zelenou cibuľkou aj s „pierkami“), ešte na drobnejšie pokrájané jalapeño, ktoré som poistil špecialitou alla @kimlo, extra pikantnou mexickou papričkou „serrano pepper (Capsicum annuum)“, so škálou štípľavosti 10 000÷25 000 SHU

    Ananásovo-uhorková salsa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    z tzv. anglickej uhorky som odrezal konce, pozdĺžne som ju rozkrojil a pomocou PL z nej odstránil jadrovník; obe polovice som vzápätí opäť pozdĺžne pokrájal na šesť pásikov a potom na malé kúsky (~ 5x5x5 mm); podobne som pripravil aj stokový zeler

    Ananásovo-uhorková salsa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ananás som kúpil už olúpaný a pokrájaný na centimetrové „disky“, ktoré som pokrájal asi na 5 mm hrubé trojuholíčky

    Ananásovo-uhorková salsa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    všetko som postupne poukladal do misy, pridal dva strúčiky pretlačeného cesnaku, polial čerstvou šťavou z ½ citróna a prisypal dobré dve hrste pokrájaného čerstvého koriandra (cilantro). Kto z Vás si ešte nezvykol na jeho zvláštnu vôňu, môže ho nahradiť čerstvou petržlenovou vňaťou; teraz už iba stačilo všetky ingrediencie ľahko a nežne premiešať pokvapkať olivovým olejom s bylinkami a hotovo

    Ananásovo-uhorková salsa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a podávať napríklad s plátkom grilovaného lososa, alebo kúskom údenej morky! Ak by si, čisto náhodou, chcel niekto z Vás pochutnať na niektorej zo špecialít, v ktorých sa používa serrano, dovoľujem si priložiť aktuálny link http://allrecipes.com/recipes/2283/fruits-and-vegetables/vegetables/chile-peppers/serrano/

    Ananásovo-uhorková salsa (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Paci sa mi tvoj salat, urcite ho vyskusam.
...aj mne sa páči, isto vyskúšam.
Tvoj salat, juzny priatelu, je ako stvoreny na doplnenie chybajucich vitaminov v tomto studenom case. Paci sa mi aj kombinacia zeleniny z ovocim, ako si to pouzil. Myslim, ze mas pravdu, ze nejedno "brusko" sa potesi.