Ananásovo-uhorková salsa (fotorecept)
Autor receptu: sracz
… a prečo by nie? Ak sa môže skombinovať mango a zelená cibuľka, tak ja odskúšam
ananás s anglickou uhorkou;
má menej kôstok! Po ochutnaní neľutujem a po jej konzumácii ako prílohy k lososovi
na grille už vôbec nie. Mám
dojem, že „bruško“ nie jedného z Vás, radostne „zavýska“ z odľahčenia po sviatočných
náporoch v podaní plných to
tanierov slovenských Vianočných aj Novoročných pochúťok. Možnú úľavu predstavuje
aj takáto jednoduchá voňavá
salsa, či studený šalát, napríklad aj s rybou, či kuraťom!
2-4 porcie |
12-15 minút príprava |
Postup
- ako vidíte, zostava je málo početná, príprava jednoduchá a chuť naozaj výborná až s nádychom exotiky
- do zmiešovacej misy som uložil na drobno pokrájanú ½ červenej cibule (môžete ju bez problémov nahradiť zelenou cibuľkou aj s „pierkami“), ešte na drobnejšie pokrájané jalapeño, ktoré som poistil špecialitou alla @kimlo, extra pikantnou mexickou papričkou „serrano pepper (Capsicum annuum)“, so škálou štípľavosti 10 000÷25 000 SHU
- z tzv. anglickej uhorky som odrezal konce, pozdĺžne som ju rozkrojil a pomocou PL z nej odstránil jadrovník; obe polovice som vzápätí opäť pozdĺžne pokrájal na šesť pásikov a potom na malé kúsky (~ 5x5x5 mm); podobne som pripravil aj stokový zeler
- ananás som kúpil už olúpaný a pokrájaný na centimetrové „disky“, ktoré som pokrájal asi na 5 mm hrubé trojuholíčky
- všetko som postupne poukladal do misy, pridal dva strúčiky pretlačeného cesnaku, polial čerstvou šťavou z ½ citróna a prisypal dobré dve hrste pokrájaného čerstvého koriandra (cilantro). Kto z Vás si ešte nezvykol na jeho zvláštnu vôňu, môže ho nahradiť čerstvou petržlenovou vňaťou; teraz už iba stačilo všetky ingrediencie ľahko a nežne premiešať pokvapkať olivovým olejom s bylinkami a hotovo
- a podávať napríklad s plátkom grilovaného lososa, alebo kúskom údenej morky!
Ak by si, čisto náhodou, chcel niekto z Vás pochutnať na niektorej zo špecialít, v ktorých sa používa serrano, dovoľujem si priložiť aktuálny link http://allrecipes.com/recipes/2283/fruits-and-vegetables/vegetables/chile-peppers/serrano/