Ananásová torta s mascarpone krémom fotorecept
Foto: elenas
Jemná, ľahučká, šťavnatá a príjemne osviežujúca torta vďaka ananásu. Piekla som ju k narodeninám. Chutila fantasticky. Výborný recept na piškótu, odporúčam.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Korpus: | |
6 ks |
|
170 g |
|
1 ks |
|
180 g |
|
38 g (alebo zemiakový) |
|
30 ml |
|
60 ml |
|
1,5 ČL |
|
Krém: | |
750 g |
|
500 ml (33 %) |
|
6-7 PL (množstvo podľa chutí) |
|
1 plechovka (kúsky) |
|
Zdobenie: | |
30 g |
|
100 g |
|
(kúsky) |
|
Postup
-
1
Korpus: Vajcia najlepšie izbovej teploty trochu prešľaháme do peny. Pridáme cukor a vanilkový cukor a šľaháme do hustej svetlej peny asi 10 minút. Múku, škrob a prášok do pečiva spolu zmiešame, preosejeme a postupne asi na 2-krát zamiešame vareškou do cesta. Premiešavame opatrne v jednom smere zospodu navrch. Po okrajoch misy nalejeme olej a mlieko a opatrne zamiešame do cesta.
-
2
Cesto vylejeme do tortovej formy (26 cm), spodok ktorej vystelieme papierom na pečenie. Cesto rovnomerne rozotrieme a formu ešte opatrne pootočíme, aby sa cesto rovnomerne rozlialo a pečieme v rozohriatej rúre pri 180 °C 30-35 minút. Či je hotový vyskúšame špajdľou, po vpichnutí musí byť sucha a čistá.
-
3
Upečený korpus necháme niekoľko minút chladnúť vo forme, aby sa vyrovnal vrch, potom ho prevrátime spolu s formou a uložíme na mriežku na 15 minút chladnúť. Potom prevrátime naspäť, tenkým nožom prejdeme po okrajoch formy a odstránime najprv bočný diel formy, potom spodný a necháme úplne vychladnúť na mriežke.
-
4
Krém: Studené mascarpone, smotanu na šľahanie a cukor spolu vyšľaháme do zhustnutia niekoľko minút.
-
5
Vychladnutý korpus rozrežeme na 3 diely (ja krájam pomocou zubnej nite, tak mi vyjdú 3 rovné diely).
-
6
Skladanie torty: Spodný diel torty pokvapkáme šťavou z ananásového kompótu, potrieme časťou krému a na krém poukladáme kúsky ananásu, prikryjeme druhým dielom a postup zopakujeme s druhým aj s tretím dielom. Vrch a boky potrieme krémom. Časť ananásových kúskov necháme na vrch torty. Vrch môžeme ozdobiť ľubovoľne. Ja som poliala roztopenou horkou čokoládou, boky obsypala strúhanou bielou čokoládou. Na vrch ešte poukladala zvyšné kúsky ananásu.
-
7
Tortu necháme schladiť niekoľko hodín v chladničke, najlepšie cez noc. A môžeme podávať. Mňam-mňam. Oslávenec bol spokojný:) Tortička zmizla veľmi rýchlo.
Ďakujem pekne:)
Ďakujem pekne, celkom jednoduchá torta, nič zložité.
Ďakujem krásne za komentík, chuťovo je naozaj výborná.
Ďakujem za komentár, áno mascarpone šľahám spolu so šľahačkou a cukrom, a úplne v pohode sa to vyšľahá a pekne zhustne. Ešte sa mi nestálo žeby sa krém nepodaril. Viem, že sa to robí zvlášť ale ja som skúsila spolu a odvtedy už robím len takto. Len šľahačka a mascarpone musia byt studené priamo z chladničky, ani stužovač nikdy nepoužívam. Dúfam, že som pomohla.
Ďakujem:)
Blahopřeji k vánoční výhře 2020!
ďakujem pekne, milá @haji :)
Môžete, samozrejme, je dobré potom použiť 30% kyslú smotanu kvôli lepšej stabilite krému, môžete vyskúšať tento smotanový krém:
varecha.pravda.sk/recepty/fantasticka-cokoladovo-smotanov...