Ananásová torta
Ananásová torta

Ananásová torta s mascarpone krémom fotorecept

elenas - fotkaelenas, 4. decembra 2020
Ananásová torta s mascarpone krémom (fotorecept)
Foto: elenas

Jemná, ľahučká, šťavnatá a príjemne osviežujúca torta vďaka ananásu. Piekla som ju k narodeninám. Chutila fantasticky. Výborný recept na piškótu, odporúčam.

12-14
porcií
30 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
6 ks
170 g
1 ks
180 g
38 g (alebo zemiakový)
30 ml
60 ml
1,5 ČL
Krém:
750 g
500 ml (33 %)
6-7 PL (množstvo podľa chutí)
1 plechovka (kúsky)
Zdobenie:
30 g
100 g
 (kúsky)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Korpus: Vajcia najlepšie izbovej teploty trochu prešľaháme do peny. Pridáme cukor a vanilkový cukor a šľaháme do hustej svetlej peny asi 10 minút. Múku, škrob a prášok do pečiva spolu zmiešame, preosejeme a postupne asi na 2-krát zamiešame vareškou do cesta. Premiešavame opatrne v jednom smere zospodu navrch. Po okrajoch misy nalejeme olej a mlieko a opatrne zamiešame do cesta.

    Ananásová torta s mascarpone krémom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto vylejeme do tortovej formy (26 cm), spodok ktorej vystelieme papierom na pečenie. Cesto rovnomerne rozotrieme a formu ešte opatrne pootočíme, aby sa cesto rovnomerne rozlialo a pečieme v rozohriatej rúre pri 180 °C 30-35 minút. Či je hotový vyskúšame špajdľou, po vpichnutí musí byť sucha a čistá.

    Ananásová torta s mascarpone krémom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Upečený korpus necháme niekoľko minút chladnúť vo forme, aby sa vyrovnal vrch, potom ho prevrátime spolu s formou a uložíme na mriežku na 15 minút chladnúť. Potom prevrátime naspäť, tenkým nožom prejdeme po okrajoch formy a odstránime najprv bočný diel formy, potom spodný a necháme úplne vychladnúť na mriežke.

    Ananásová torta s mascarpone krémom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Krém: Studené mascarpone, smotanu na šľahanie a cukor spolu vyšľaháme do zhustnutia niekoľko minút.

    Ananásová torta s mascarpone krémom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vychladnutý korpus rozrežeme na 3 diely (ja krájam pomocou zubnej nite, tak mi vyjdú 3 rovné diely).

    Ananásová torta s mascarpone krémom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Skladanie torty: Spodný diel torty pokvapkáme šťavou z ananásového kompótu, potrieme časťou krému a na krém poukladáme kúsky ananásu, prikryjeme druhým dielom a postup zopakujeme s druhým aj s tretím dielom. Vrch a boky potrieme krémom. Časť ananásových kúskov necháme na vrch torty. Vrch môžeme ozdobiť ľubovoľne. Ja som poliala roztopenou horkou čokoládou, boky obsypala strúhanou bielou čokoládou. Na vrch ešte poukladala zvyšné kúsky ananásu.

    Ananásová torta s mascarpone krémom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Tortu necháme schladiť niekoľko hodín v chladničke, najlepšie cez noc. A môžeme podávať. Mňam-mňam. Oslávenec bol spokojný:) Tortička zmizla veľmi rýchlo.

    Ananásová torta s mascarpone krémom (fotorecept) - obrázok 7
Recept je zaradený do kategórií:
Ovocné, Dezerty, Na sladko, Torty, Pečené

Diskusia k receptu

luwinka
Krásna torta, dobre napísaný postup receptu, fotky super perfektná práca.
evicka63
krásna torta, len ja sa chcem opýtať či som dobre pochopila že ste mascarpone šľahali spolu so šľahačkou??? alebo osobitne ????
1x elenas
elenas
@olinecka (6.12.2020 16:52)

Ďakujem krásne za komentík, chuťovo je naozaj výborná.
elenas
@evicka63 (6.12.2020 17:46)

Ďakujem za komentár, áno mascarpone šľahám spolu so šľahačkou a cukrom, a úplne v pohode sa to vyšľahá a pekne zhustne. Ešte sa mi nestálo žeby sa krém nepodaril. Viem, že sa to robí zvlášť ale ja som skúsila spolu a odvtedy už robím len takto. Len šľahačka a mascarpone musia byt studené priamo z chladničky, ani stužovač nikdy nepoužívam. Dúfam, že som pomohla.