Amaranthovo-pohánkový bezlepkový chlieb

nanacel - fotkananacel, 22. októbra 2013
Amaranthovo-pohánkový bezlepkový chlieb
Foto: nanacel

V poslednej dobe sa neviem dojesť chlebíka tohto typu. Miešam rôzne druhy múky s MixB ... pohánkovú, amaranthovú, PromixT, zemiakovú.... Vyskúšajte.

40 minút
na 250 °C

Suroviny

350 g
40 g
10 g
100 g
1,5 ČL
500 ml
1/3 kocky
2 PL




Postup

  1. 1

    V 1dcl vody rozmiešame droždie. Pridáme všetky múky, jablčnú vlákninu, olej, soľ a zvyšok vody a vymiesime na hladké cesto. Misu prikryjeme fóliou a necháme kysnúť pri izbovej teplote 3 hodiny. Potom cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, pomúčime aj zvrchu, roztlačíme do strán a zložíme napoly. To isté opakujeme ešte 2x. Potom vytvarujeme do bochníka a posypeme múkou.

  2. 2

    Do rúry dáme zapekaciu misu. Zahrejeme na 250°C. Chleba preklopíme do horúcej naolejovanej zapekacej misy, zakryjeme pokrievkou a pečieme 30 minút. Potom bez pokrievky ešte 10 minút. Nakrájame až po vychladnutí.

    Amaranthovo-pohánkový bezlepkový chlieb - obrázok 2

Diskusia k receptu

jamarlen
dokonalé....vcelku, aj na reze... a to všetko bez lepku.....páči sa mi tam aj tá jablčná vláknina. takže nielen bezlepkové, ale aj naozaj biologicky vyvážené. niekde som čítal, že máme pridávať hrachovú, či cícerovú kašu kvôli výživovej aj tráviacej hodnote bezlepkového pečiva. tebe sa to podarilo skvele. koľko ťa stojí tento chlebík?
luss44
krásny chlebík, priznám sa ani jednu z uvedených múk som ešte neskúšala, často pečiem chlebík /aj teraz/, miešam rôzne múky. popozerám najbližšie na nákupe po tej amaranthovej, načítala som si o jej skvelých účinkoch, vyskúšam ju určite, vďaka za tip.
pulsatilka
Schar Mix B....čo to je a kde to predávajú? Poznám aj používam múku amarantovú, pohánkovú, cícerovú... Ďakujem za odpoveď. Chlebík vyzerá byť skvelý.
nanacel
Dakujem Vam vsetkym...
Mix B je bezlepková zmes múky od firmy Schar, da sa kupit v lekarnach, zdravych vyzivach ...
Nemam vypocitane kolko chlebik vyjde, ale tipujem to tak na 1,80 EUR, kedze Mix B mám z lekarne na predpis (inak stoji viac) a ostatné muky mam z vlastneho obchodu zdravej vyzivy.
andrea3
vyzerá výborne !!! Keď sa dá do zapekacej misy, uz nekysne?
julica
Fí, viem, aké je ťažké upiecť bezlepkový chlieb, ktorý vykysne, nemrví sa... klobúk dole. a trik s horúcou zapekacou misou používam aj ja - odtiaľ tá kôrka :)
jozka2
nanacel tvoj recept na chlebik by mal dostat 100 bodov a nie 5,hladam recept pre celiaticku a rozmyslam ako pouzit amarantovu muku,ktora je velmi zdrava,ale bez lepku a tu ho mas nadabila som na tvoj recept.Ako to,ze ho nevyhodnotili v sutazi 15 top ako prvy.
milena29













Po x tých pokusoch upiect bezlepkový chlieb som natrafila na tvoj recept a musim povedat,že už doma ani iný nepeciem.dakujem za tento skvelý recept.možem sa opýtat,kde robím chybu,že mi vrch chlebíka vzdy velmi popraská?ničim ho podla tvojej rady nenatieram,ani nerobím zarezy na bochniku,ked ho vkladam do rury.
nanacel
milena29 ...niekedy poraská, niekedy nie... mozno zalezi na cerstvosti drozdia, ak mas cerstve mozes skusit dat nabuduce troska menej...alebo spravit tie zarezy :)

dakujem za vase hodnotenia, velmi ma potesili
frezia68
Ďakujem @nanacel za recept a ďaľšie podobné recepty potešia.Akurát musím vymeniť droždie za quinoový kvások.Pridáš nejaký bezlepkový koláčik bez vajec,droždia,mlieka a kukuričnej múky?Ďakujem :-)
milena29
dakujem za radu,davam podla tvojho receptu 14 g,tak dám na buduce o kusoček menej.chcela by som sa opýtat,či pečies aj bagetky,alebo žemličky,rožky,rada by som uvítala od teba aj iné receptíky.zmienila si sa v uvode,že miesas aj zemiakovu muku do chlebíka:v akom pomere?
nanacel
Milena29, dám 350 MixB, 70g pohánkovej, 70g zemiakovej a 10g jablčnej vlákniny....
milena29
dakujem za odpoved,vyskusam to aj so zemiakovou mukou.a muku promix T davas v akom pomere? skusala si piect aj rožky alebo bagetky?
milena29
pytam sa preto,lebo vsimla som si,že si piekla rozky a zemle,ale v pekarnicke,čo ja zial nemam...
nanacel
no v peceni rozkov a zemli mam velke nedostatky.... chodim radsej do Rakuska a kupujem si tam Schar mrazene kaizerky ... najlepsie ake som jedla ... alebo agluten rozky filoncino alebo francesino.... lebo upiect take sa mi veru este nepodarilo
milena29
ahoj nanacel,dnes som piekla opat chlebik,lebo synovi tak chutí,že z pol kg muky doslova zmizne zo stola,tak rozmýslam,že skusim davku zdvojnasobit a upiect vačší chlebík,ked mu tak chutí.chcem tiez kupit zemiakovu muku a z lekarne si objednat promix T a upiect tiez v kombinácii so schar.zemiakovu muku si mi poradila v akom pomere a tu promix T davas ako?vdaka za odpoved.
nanacel
so zemiakovou: dám 350 MixB, 70g pohánkovej, 70g zemiakovej a 10g jablčnej vlákniny...

s Promix T: 350 MIxB, 140g PromixT, 10g jablčnej vlakniny
skyka
super chlebík, mám ale otázočku, striedka nie je vlhkejšia? mne sa to vždy podarí tak, že je vo vnútri trochu vlhkejší chlieb a neviem kde môže byť chyba
nanacel
skyka možno je to rúrou a treba piecť dlhšie, môže to zapríčiniť aj kvalita múky. Skúste pridať trocha viac vlákniny, možno vstrebe tu vlhkosť viac, alebo o niečo menej vody.
skyka
Ďakujem, vyskúšam menej vody...
vijenka
Ja pečiem chlieb z Schar - B na chlieb 400 g, a do 500 g dosypem pohánkovú, ryžovú a kukuričnú múku, pridám 3/4 kelimka kyslej smotany, uvarené 2 zemiaky ktoré popučím, pridám klasický kvások z 2,5 dl mlieka, cukor, 3/4 kocky droždia. Dochutím lyžičkou soli, cukru, rascu, 2 lyžice olivový olej. Vypracujem cesto ktoré nechám 2x nakysnúť a potom vyklopím do formy. Nechám ešte nakysnúť. Pred vložením do rúry potriem vodou. Rúra na teplotu 210 stupňov, potom znížim na 180 stupňov, pečiem cca 45-50 minút. Po upečení navlhčím vodou a prikryjem obrúskom a nechám vychladnúť. Chlieb sa nedrobí a je veľmi chutný. Vyskúšala som viacej receptov no tento sa mi zda najlepší aj keď ešte stále skúšam.
frezia68
@nanacel :včera som piekla z múky Schär Mix it universal síce gramáž od oka cca 35O g + pohánková 100 g + kukuričná 5O g,ale sa priznám,že hoci som stará kuchárka a chlieb pečiem dlho,tak sa mi nepodaril taký vysoký.Neviem síce dôvod,ale zasa musím chváliť Tvoju šikovnosť :-) a seba snáď "nabudúce" :-)))
zasterka
Chlebík je úžasný, chrumkavá kôrka, myslím si, že ani "lepkové" chlebíky nie sú tak chutné :-))) Je dobré ho po vychladnutí nakrájať a časť uložiť do chladničky a časť do mrazničky. Striedka nie je vlhká, ale múky som zmiešala deň aj dva dni pred samotným vypracovaním cesta.
jozka2
Nooo,tak toto nasa vlada a strana chceezlepkovy chlieb,mne sa ani verit nechce,ze moze byt taky vysoky.Krasny,len cim skor vyskusat.Mas 5 aj s *****hviezdickami.
jozka2
este prosim,cim mozem nahradit tu jablkovu vlakninu,je to prasok?
nanacel
inak, ja ho už mám tak nejako v oku a v ruke... už sa mi nedá pokaziť ani keby som chcela....
Jablčná vláknina je taký prášok (pektín), inak výborné do chlebíka je aj psyllium :)
savrtica
dneska som sa odhodlala tento chlieb vyskúšať, tešila som sa naň. ale prišlo sklamanie, bo po troch hodinách kysnutia v miske sa mi zdalo cesto riedke a nedalo sa s ním nič spraviť. dosku som si pomúčila aj na cesto som nasypala múku, ale všetko sa mi to lepilo a ťahalo, no nervy z toho boli riadne... tak neviem kde nastala chyba, lebo som robila všetko ako je v recepte. nakoniec som aj takú "ťahanú gulašu" dostala do jánskej misy a dala piecť ako je uvedené v recepte. chlebík rozvoniaval po celom byte a akurát som dojedla krajček, takže je chutný, tá amarantová múka mu dodala takú orechovú príchuť. takže výsledok ma prekvapil milo, na to aké trampoty boli pred upečením. chlebík mi ani nejako veľmi nanarástol v rúre. Kto alebo čo bolo na vine ?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia