Orechový koláč
Orechový koláč

Alžbetine orechové rezy fotorecept

luclup - fotkaluclup, 26. mája 2018
Alžbetine orechové rezy (fotorecept)
Foto: luclup

Recept si opísala moja mamka zo zošita mojej babky, keď babka ešte žila. Neviem, prečo sú Alžbetine, ale jedno viem určite: sú fantastické Zobraziť celý popisRecept si opísala moja mamka zo zošita mojej babky, keď babka ešte žila. Neviem, prečo sú Alžbetine, ale jedno viem určite: sú fantastické :-)

15 minút
príprava
35-40 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
350 g
1 ks
100 g
220 g
1 bal
Na potretie cesta:
3 kopcovité PL
Náplň:
4 ks
220 g
200 g
Na vymazanie plechu:
Na vysypanie plechu:
Na pracovnú dosku:




Postup

  1. 1

    Cesto: Do misy dáme múku (v pôvodnom recepte iba múka, čo je v babkinom podaní polohrubá), zmiešame s kypriacim práškom, pridáme ostatné suroviny a vypracujeme cesto. Dáme do chladničky cca na 30 minút.

    Alžbetine orechové rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Náplň: Všetky suroviny zmiešame.

    Alžbetine orechové rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto rozdelíme na polovicu. Najprv vyvaľkáme na pomúčenej doske 1 polovicu a valčekom prenesieme na maslom vymazaný a múkou vysypaný plech s rozmermi 35 x 20 cm.

    Alžbetine orechové rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Plát cesta potrieme lekvárom, na lekvár rovnomerne rozotrieme plnku. Vyvaľkáme druhú polovicu cesta a valčekom opäť prenesieme a uložíme na plnku. Kraje cesta zatlačíme nožom a vrch popicháme vidličkou.

    Alžbetine orechové rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pečieme na 190 °C asi 35 - 40 minút do zlatohneda. Vrch môžete pocukrovať alebo poliať čokoládou. Ja som nemala dosť čokolády, tak som vrch len pofŕkala.

    Alžbetine orechové rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Koláčik s domácim lekvárom, vajíčkami a orechami z nášho dvora chutí jednoducho báječne :-)

    Alžbetine orechové rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A na záver náš Monty, ktorý si takto užíva víkend :-)

    Alžbetine orechové rezy (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

haji
Alžběta musela být šťastná žena. Krásná práce s jedinečným výsledkem! Domácí orechy máte krásné, z takových se peče jedna radost. Chválím fota, aj Montík krásně "vyšel", je jako reklama na zdravé spaní. Jsi šikulka, milá @Luclup ! Testovací vzoreček bych dala s chutí.
jack
Čakala som,že dnes sa tu ukážete :)))) A ukázali ste sa s parádnym koláčikom.Veď ako by to bolo keď Lucinka je doma a nenapečie :DDD
monty469
@Jack (26.5.2018 19:04)

No co ti poviem mila sestricka. Mam ja skvelu dceru. Pride domov, napecie, pomoze v zahradke a vecer hajde k manzelovi ;-)))
2x jack a haji
siisa
Verím, že sú fantastické, veď aj fantasticky vyzerajú :) Hneď by som si jeden dala.
2x jack a haji
grejsy
Orechový nikdy nesklame . Tá chuť orechov musí byť veľmi dobrá v tom koláči.Takéto máme radi .
1x haji
tatty
Tak teraz neviem, či je krajší Monty, alebo koláč.. Asi to bude remíza :-)
1x haji
luclup
@Zolik no v tom je kocur fakt dobry ;-D Vymyslela to super, kolacik je mnamozny :-) Dakujem ❤️

@Haji dakujem velmi pekne ;-) Vcera sme mali chut na kolacik, volba bola jasna - orechov je vela, tak bude orechovy. Pri listovani mi tento hned padol do oka -nenarocny na pripravu, rychly. A ked su pouzite suroviny domace, este viac chuti :-) Montik spinkal po kupeli, ktory predtym absolvoval - vyvonany a cistucky, lenosil na terase. “Testovacich vzorecku” mame dost, ja som zobrala domov na ochutnavku pre manzela a veeeelmi mu chutilo, ked su v kolaci orechy (nesmie byt ale suchy), to ma najradsej :-)

@Torticka , dakujem ❤️ Ja odkedy si pamatam, vzdy sme mali kocurov. Kazdy bol jedinecny, mal inu povahu, je to uzasne. Montik je moje zlaticko, len uz rok nebyvam doma, tak si ho mojkam, len ked pridem na navstevu :-) Ale ja som “zvieratkarka”, ked som chodila do skolky,musela som pohladkat kazdeho psa cestou do skolky (byvala som na dedine), ruky mam cele nastastie :-D Vzdy sa na to mamka hnevala, ale mne to bolo marne hovorit. Laska k zvieratam nepocula ziadne zakazy :-D

@Monty469 dakujem ❤️ A manzelovi veeelmi chutilo, vecer si dal, ako Haji pise “testovaci vzorecek”,no dnes to “rozjede” na plno :-D Mala som zobrat asi viac :-D

@Jack vies co, od rana som mala v plane, ze by som aj nieco upiekla. Ale doobeda som bola u kadernicky, potom uz bol obed, poobede v zahradke, uz som si myslela, ze nic z toho. No nakoniec som nasla celkom rychly a lahko zvladnutelny kolac, Bublaninu (ako staru dobru bleskovu klasiku) som robit nechcela - tak volba padla na tento :-) Dakujem ❤️

@Siisa dakujem :-) ❤️

@Grejsy - povedala by som, ze orechovy kolac je stavka na istotu :-D Maslove krehke cesto,lekvar,orechy a cokolada - co na tom moze byt zle :-) Dakujem velmi pekne ❤️

@Vsetkym Vam prajem krasnu nedelu. Oddychnite si a my pracujuci - nacerpajme energiu do noveho pracovneho tyzdna :-)




luclup
@Staja dakujem ti velmi pekne ❤️ Vyskusaj a daj vediet, ci chutilo :-)
monty469
@Luclup (27.5.2018 04:55)

Veru si mala zobrat viac ;-)) Dnes je este lepsi a coskoro je po nom.
pivonka
V podstate je to orechový piškót (a hojne orechový) medzi lineckým cestom obohatený slivkovým lekvárom. To nemôže sklamať. Tohto roku susedov orech nezmrzol, tak snáď bude dosť orechov na vyskúšanie. Už sa teším.
luclup
@Pivonka , presne tak, ako pises :-) My mame orech doma, takze nudzu o orechy nemame. Dufam, ze ked vyskusas a ochutnas, budes spokojna :-)
luciak
Absolutna bomba, zjedla by som pol plechu. Kombinacia orechov a slivkoveho lekvaru je vzdy dobra.
mitzy
Krásny koláčik! Monty ako vždy na parádu!*
ywett
Orechové koláče zbožňujem ;-) vyzerá super...a Monty nemá chybu :-D
luclup
@Ywett (28.5.2018 21:22) aj ja ! Dakujem, chutil naozaj skvostne, mnaam :-) Montyho familiarne nazyvame “pan kocur” :-D