Orechový koláč

Alžbetine orechové rezy (fotorecept)

Autor receptu: luclup

Recept si opísala moja mamka zo zošita mojej babky, keď babka ešte žila. Neviem, prečo sú Alžbetine, ale jedno viem určite: sú fantastické :-)

15 minút
príprava
35-40 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Do misy dáme múku (v pôvodnom recepte iba múka, čo je v babkinom podaní polohrubá), zmiešame s kypriacim práškom, pridáme ostatné suroviny a vypracujeme cesto. Dáme do chladničky cca na 30 minút.
  2. Náplň: Všetky suroviny zmiešame.
  3. Cesto rozdelíme na polovicu. Najprv vyvaľkáme na pomúčenej doske 1 polovicu a valčekom prenesieme na maslom vymazaný a múkou vysypaný plech s rozmermi 35 x 20 cm.
  4. Plát cesta potrieme lekvárom, na lekvár rovnomerne rozotrieme plnku. Vyvaľkáme druhú polovicu cesta a valčekom opäť prenesieme a uložíme na plnku. Kraje cesta zatlačíme nožom a vrch popicháme vidličkou.
  5. Pečieme na 190 °C asi 35 - 40 minút do zlatohneda. Vrch môžete pocukrovať alebo poliať čokoládou. Ja som nemala dosť čokolády, tak som vrch len pofŕkala.
  6. Koláčik s domácim lekvárom, vajíčkami a orechami z nášho dvora chutí jednoducho báječne :-)
  7. A na záver náš Monty, ktorý si takto užíva víkend :-)