Orechový koláč
Alžbetine orechové rezy (fotorecept)
Autor receptu: luclup
Recept si opísala moja mamka zo
zošita mojej babky, keď babka ešte žila.
Neviem, prečo sú Alžbetine, ale
jedno viem určite: sú fantastické
:-)
15 minút príprava |
35-40 minút na 190 °C |
Postup
- Cesto: Do misy dáme múku (v pôvodnom recepte iba múka, čo je v babkinom podaní polohrubá), zmiešame s kypriacim práškom, pridáme ostatné suroviny a vypracujeme cesto. Dáme do chladničky cca na 30 minút.
- Náplň: Všetky suroviny zmiešame.
- Cesto rozdelíme na polovicu. Najprv vyvaľkáme na pomúčenej doske 1 polovicu a valčekom prenesieme na maslom vymazaný a múkou vysypaný plech s rozmermi 35 x 20 cm.
- Plát cesta potrieme lekvárom, na lekvár rovnomerne rozotrieme plnku. Vyvaľkáme druhú polovicu cesta a valčekom opäť prenesieme a uložíme na plnku. Kraje cesta zatlačíme nožom a vrch popicháme vidličkou.
- Pečieme na 190 °C asi 35 - 40 minút do zlatohneda. Vrch môžete pocukrovať alebo poliať čokoládou. Ja som nemala dosť čokolády, tak som vrch len pofŕkala.
- Koláčik s domácim lekvárom, vajíčkami a orechami z nášho dvora chutí jednoducho báječne :-)
- A na záver náš Monty, ktorý si takto užíva víkend :-)