Alaca çorba - Turecká hŕstková polievka

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 6. februára 2014

Čo už v týchto dňoch poteší viac ako tanier hustej horúcej polievky? Zeleniny niet (tá čo je v obchodoch teda za veľa nestojí) takže Zobraziť celý popisČo už v týchto dňoch poteší viac ako tanier hustej horúcej polievky? Zeleniny niet (tá čo je v obchodoch teda za veľa nestojí) takže práve teraz je najlepší čas povyťahovať všetky možné strukoviny, zrná a zásoby zo špajze a pripraviť takéto zahrievacie jedlá. Uvarte si šošovicovú, nejakú pikantnú či jemnú jogurtovú, fazuľovú, krúpkovú, alebo hoc aj takúto, hŕstkovú na turecký spôsob.

4
porcie

Suroviny

1/2 šálky
1 šálka
1/2 šálky
1 ks
1 PL
2 ks
1/2 konzervy
4 šálky
z 1/2 citróna
 alebo rukola




Postup

  1. 1

    Šošovicu vopred namočíme do vody, najlepšie ráno predtým ako budeme polievku variť, potom ju prepláchneme čistou vodou a scedíme. Krúpy tiež prepláchneme horúcou vodou. Vo väčšom hrnci zohrejeme olej a orestujeme na ňom najemno nasekanú cibuľu. Potom pridáme nasekané čili papričky a ešte chvíľu restujeme. Ďalej pridáme paprikovú pastu a paradajkové pyré. Miešame. Zalejeme horúcim vývarom (môže byť aj zeleninový) a vložíme scedenú šošovicu aj krúpy. Varíme, kým nezmäknú, asi 20-30 minút. Pred koncom vložíme do polievky cícer a ešte chvíľu spolu povaríme. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Na záver ochutíme šťavou z citróna a na konci varenia pridáme ešte nahrubo nasekanú rukolu a petržlenovú vňať.

    Alaca çorba - Turecká hŕstková polievka - obrázok 1
  2. 2

    V pôvodnom recepte sa používa čerstvý estragón. Opraží sa chvíľu na masle a potom sa pridá do hotovej polievky. Ja estragón doma nemám, tak som ho nahradila rukolou. Pred podávaním môžme ešte polievku pokvapkať trochou sirupu z granátového jablka. Podávame horúce s chlebom.

Diskusia k receptu

ebaka
Dnes pridávaš samé fajnotky podľa mojej chuti.Polievku hrstkovu aj cícerovu robievam a určite vyskúšam aj Tvoju tureckú.
denyany
Veľmi pekné foto:-) A takouto polievkou by som isto nepohrdla.
amelie
@nazarboncuk , varím presne takúto hŕstkovú, až na ten estragón a sirup z granátových jabĺk:-) zaujímavá kombinácia týchto dvoch prísad: horká a kyslá, skúsim to:-) myslím, že čerstvý estragón nie je veľmi horký, rukola je dobrý tip:-)
marianne
no teda Ty si sa rozbehla @eli s krasnymi receptami,som zocila tvoju polievku,okamzite som sa dvihla hrstku namocit:-)) idem este krupy dokupit,som rada,ze Ta opat vidim:-)
marianne
no čo Ti napíšem:perfektnáá:-) polievková stálica to bude.Síce bez sirupu z granátových jabľk a estragón bol sušený,ale lístky z čerstvého oregána a jednej vetvičky čerstvého rozmarínu boli tiež výborné..krásna voňavá.Ď :-)


jozka2
polievocka vyzera byt vyborna,turecke jedla a hlavne sladkosti mam velmi rada.
2010
@marianne , ten syrup sa da nahradit - podobna chut ,zmiesat jednu lyzicu medu a dve lyzice balsamikoveho octu.
marianne
@2010 a kde si bol doteraz,hm?...:-) rozmyslala som ako hodinarsky ucen,ze cim by som ho nahradila,ale nechcela som to pokazit,radsej som nic nedala. Dakujem za radu,urcite tak spravim,lebo ta polievka je bozska,...
2010
@marianne , napchavam sa biryani v Dubaji, vola sa to po anglicky Pomegranate Molasses, mimo regionu je to dost tazko zohnat :-)
marianne
no jasné,takí požijú...tak dobrú chuť,uži si to...:-)
jumbo
UZASTNA POIEVKA .JA ROBIM PODOBNU NO MIESTO CITRONU A SIRUPU Z GRANATOVEHO JABLKA DAVAM KARI KORIANDER VYSKUSAJTE AJ TUTO
kimlo
@jumbo co je to kari koriander? Nejaka zmeska korenia alebo kultivar koriandra?
nazarboncuk
@mary parádna! ten sirup sa dá zohnať v orientálnych potravinách. keď nie je, tak pokojne vynechať, alebo možno ako radí @2010.
všetkým dakujem za zastavenie sa, som rada, že sa vám polievka páči a pozdravujem! :)
salinka
Toto stojí za vyskúšanie. Ďakujem za recept:-)
okorpenda
super polievka...uzasne chute...urcite ju budem robit castejsie:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia