Adventný veniec-zvončeky a medovníčky fotorecept

tinca - fotkatinca, 7. decembra 2011
Adventný veniec-zvončeky a medovníčky (fotorecept)
Foto: tinca

Dnes sa stále viac dostávajú do popredia adventné vence z medovníkového cesta. A prečo? Nepôsobia umelo, máme radosť z vlastného výtvoru a neustále nám Zobraziť celý popisDnes sa stále viac dostávajú do popredia adventné vence z medovníkového cesta. A prečo? Nepôsobia umelo, máme radosť z vlastného výtvoru a neustále nám prevoňajú byt nielen pri pečení, ale počas celých sviatkov, dokoca skôr. Tu je ten môj v podobe zvončekov, ale aj čosi navyše.

1 venček/30 ks malýc
porcia
20 minút
príprava
15-väčšie/10 menšie minút
na 180 °C

Suroviny

Medovníkové cesto:
500 g
140 g
60 g /hera/
170 g
2 ks
1 KL /prášok do pečiva/
1 PL
Bielková poleva na zdobenie:
2 ks
300 g
pár kvapiek
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny. Rozhodla som sa pre toto cesto, hoci ich je stovky, lebo sa s ním dobre pracuje a je aj chutné. Pripravíme si ho deň vopred ako aj linecké.

    Adventný veniec-zvončeky a medovníčky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Tuk necháme zmäknúť, pridáme do neho vajíčka a cukor. Vymiešame, pridáme med a znovu dobre premiešame.Tuk nemusí byť celkom spracovaný, on sa vypracuje v ceste. Múku, perníkové korenie a sódu preosejeme cez sitko. Do tejto sypkej zmesi pridáme medovo-vaječnú zmes a vypracujeme hladké cesto. Trošku sa lepí, ale treba dosku múčiť. Odložíme do chladničky na 24 hod. Nič sa nestane ak aj na dlhšie.

    Adventný veniec-zvončeky a medovníčky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto vyvaľkáme na 3-4 mm /doporučujem cez igelit aj keď sa s ním dobre pracuje/, u väčších motívov ako u mňa na 5-6 mm. Na základ adventného venca v podobe kruhu mi poslúžilo telo tortovej formy-priemer 23 cm. Ten si vykrojíme ako prvý. Potom vykrojíme 4 ks zvončekov o výške 11 cm. Pripravíme si 4 ks voňavých kahančekov, z ktorých voskovú časť vyberieme a ostrou hranou kahanca v strede každého zvončeka vykrojíme kruh. Mištičky z kahančekov vložíme do každého zvončeka späť a pečieme s nimi, lebo po upečení by sme ich tam nedostali. Bola by som ho urobila skôr, teda ako sa má, ale nemohla som zohnať tieto veľké zvončeky, nakoniec mali v Tescome, tak som si kúpila aj rybu a anjela. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na pečúcom papieri pri 180 st.C, hrubšie 15´, drobné 10 minút. RADA navyše: prvých päť minút rúru neotvárajte!!

    Adventný veniec-zvončeky a medovníčky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po upečení ešte horúce ihneď potierame rozšľahaným vajcom, do ktorého sme pridali pár kvapiek horúcej vody-pre krásny lesk.

    Adventný veniec-zvončeky a medovníčky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    No a takto vyzerajú zvončeky po upečení.

    Adventný veniec-zvončeky a medovníčky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Bielková poleva: Precedíme 2 bielky /zostali mi z lineckého cesta/, pridáme preosiaty cukor aj 2x, aby sa nám nerobili hrčky a ručne dobre vymiešame. Na konci pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy. No a začneme so zdobením podľa vlastnej fantázie. Pokiaľ chceme polevu nanášať plošne, tak si najprv urobíme obrysy, necháme dobre zaschnúť, potom bielkovú hmotu zriedime citrónovou šťavou aby sa dobre roztierala a štetcom vyplníme plochy. RADA navyše: pri zdobení špičku zdobičky neťahajte po medovníku. Urobila by sa hrboľatá čiara. Vždy majte špičku kúsok od povrchu a jemným ťahom ťahajte linku. No ale to asi viete, lebo je tu veľa šikovníc na perníky. Ale pre tých čo začínajú to pomôže. Môžete zdobiť aj farebnými vzormi, mne sa najviac páčia biele.

    Adventný veniec-zvončeky a medovníčky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    No a zo zvyšného cesta som vykrajovala ďalšie tvary, malé medovníčky-vyšlo mi ich 30 ks. Pre začiatočníkov je pekný aj svietnik s anjelom na kruhu a v ňom jeden kahanček. Proste fantázii sa medze nekladú. ROZPOČET: z cesta podľa rcp vyšiel advetný veniec so 4 zvončekmi+30 ks malých medovníčkov.

    Adventný veniec-zvončeky a medovníčky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Nie je síce ako od pernikárky, ale mám z neho väčšiu radosť ako z kúpeného. Želám krásny advent s adventným venčekom a s vôňou medovníkov.

    Adventný veniec-zvončeky a medovníčky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A pre potešenie aj s medovníčkami, ktoré ozdobené sú aj skvelým darčekom pre priateľov.

    Adventný veniec-zvončeky a medovníčky (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

ancicka
Mňa sa pýtal vnúčik či sa môže aj zjesť.Asi je to na venci výhoda.
irenaw
krásne a výborný nápad piecť rovno s mištičkami od sviečok. pekne si to napísala, že nie je ako od pernikárky ale tešíš sa z neho, som na tom rovnako. pekné sviatky aj tebe
tinca
@irenaw mala som v deň ozdobovania strašnú smolu, viem ho vyzdobiť aj krajšie,ale zlomila sa mi špička na zdobenie, susedky-kamošky to nerobia, poleva zarobená, tak som si musela pomôcť hrubšou špičkou, no čo už na rok si kúpim dve do rezervy. Dievčence ďakujem, ale ja ani neviem že som vyhrala, teraz som sadla k PC:)
jerica
@tinca gratulácia k výhre prichádza v poradí,prišiel rad na Tvoj prekrásny recept,je to dielko kúzelníka,ja až takú trpezlivosť nemám,ja som ako z rýchliku,len nech to netrvá večnosť,ale možno príde dáka brzda a spomalím,len nech to nie je choroba čo by ma zbrzdila. Prajem pekný víkend a teším sa na ďaľšie Tvoje kúzelnícke dielka pri sporáku,potom na našej vareške:-)
anaska
@Tinca , ja tiež blahoželám každému pri recepte, tak ako ste v poradí vyhrali. Nielen adventný veniec je krásny ale si aj krásne foto spravila. Gratulujem!
enge149
blahoželám,aj ja pečiem podobné venčeky vždy iné na Vianoce a medovníčky vždy porozdávame už sú aj zjedené...
vavan
krásny venček,blahoželám k výhre!!!
sneica
krasny veniec aj medovniky...srdecne blahozelam k vyhre...:)
cica2
pár dní som tu nebola a koľko krásnych receptov som prehliadla....ale už som tu a z celého srdca ti @tinca gratulujem :-D Spravila si nádherný veniec a medovníčky!!!
tinca
ďakujem vám za gratulácie k výhre:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia