Adamkova narodeninová torta fotorecept

uschi - fotkauschi, 12. augusta 2010
Adamkova narodeninová torta (fotorecept)
Foto: uschi

Najskôr som chcela dať tortu upiecť cukrárke, ale potom som sa rozhodla, že ju skúsim upiecť sama. A myslím, že sa mi celkom podarila.

12
porcií
150 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Svetlá piškóta:
10
10 PL
10 PL
2 KL
Tmavá piškóta:
5
5 PL
4 PL
1 KL
1 PL
Krém:
1 konzerva
300 g
2
600 ml
trošku
Na ozdobenie:
asi 60 g
Okrem toho:




Postup

  1. 1

    26 cm tortovú formu vyložíme papierom na pečenie. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Z 5 bielkov a 5 lyžíc cukru vyšľaháme tuhý sneh. Postupne po jednom pridávame žĺtky.

    Adamkova narodeninová torta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Každý poriadne zašľaháme, a potom už len vareškou opatrne vmiešame 5 lyžíc preosiatej múky s 1 lyžičkou kypriaceho prášku. Cesto vylejeme do formy, zarovnáme a dáme piecť. Pečieme asi 20-21 minút. Korpus nožom oddelíme od formy, vyberieme a necháme vychladnúť. Rovnako upečieme ešte jednu svetlú piškótu a jednu kakaovú.

    Adamkova narodeninová torta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vychladnuté korpusy rozkrojíme a potrieme džemom. Opäť ich zlepíme.

    Adamkova narodeninová torta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Maslo vyšľaháme. Z pudingových práškov, trochy kryštálového cukru a mlieka uvaríme hustý puding. Za stáleho miešania ho vychladíme a zašľaháme do masla. Nakoniec pridáme do plnky aj salko.

    Adamkova narodeninová torta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Svetlý korpus pokvapkáme sirupom a potrieme 1/4 krému.

    Adamkova narodeninová torta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Naň uložíme kakaovú piškótu, pokvapkáme sirupom, potrieme časťou krému a prikryjeme svetlým korpusom, ktorý tiež pokvapkáme sirupom. Vrch aj boky potrieme zvyšným krémom /trochu si odložíme na ozdobu/.

    Adamkova narodeninová torta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Čokoládu nastrúhame a stierkou alebo širším nožom ňou oblepíme spodnú polovicu torty.

    Adamkova narodeninová torta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Odloženým krémom na vrchnú polovicu nastriekame vlnky, alebo iný vzor, aký chceme.

    Adamkova narodeninová torta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vrch ozdobíme cukrovými ozdôbkami, farebnými konfetami alebo čímkoľvek, čo sa nám páči a čo máme doma. Ja som ju ozdobila takto.. Samozrejme, nezabudneme na sviečku/y.

    Adamkova narodeninová torta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Tortu necháme odležať v chladničke aspoň 12 hodín a môžeme oslavovať...

Diskusia k receptu

sandratamer
@uschi , nádhera... Milujem tieto tradičné domáce torty, a robievam ich pravidelne na oslavy. Tvoja torta je úžasná, blahoželám Adamkovi :-))
uschi
Ďakujem Sandri, my ich tiež zbožňujeme. Vlani som dala upiecť, vyšla ma nehorázne peniaze a bohviečo to nebolo. Takéto torty nám pekávala mamina, všelijaké, ovocné, kokosové..., ešte stále mám ich chuť na jazyku.
uschi
Boky torty môžeme ozdobiť hocičím, praženými orieškami, kokosom, bielou čokoládou, ja som mala na pláne použiť mandľové plátky, ale než som ich stihla použiť, zobral si ich Adam a poskákal mi po nich:))
sandratamer
jaj, no... Moj maly mi dnes vykydol polievku na zem a poskakal po nej. A potom na mna ukazoval prstom a oznamil mi ze: nie do kuta, nie do kuta. A mala som. :-)
uschi
Deťúrence naše, čo by sme my bez nich robili?
babav
Krasna ,chutna torta! Co ocenujem najviac ,ze si ju vykraslila bez cukrarenskych farieb ,velmi pekne a vkusne !Adamko ma sikovnu maminu;-) .
michsamant
Veru krasna torta. Tych saskov na ozdobu si vyrobila? A ked uz spoinate tie decka...moja mala vcera rozlicila kusok banana po gauic, pritiahla ma za ruku do izby, ukazala na gauc a zahlasila "bleee, nono!" a utekala pre malu metlicku a lopatku... :)
pivonka
Krásna torta a riadne veľká. Adamko mal určite veľkú radosť.
jezibabka1
jeeeeeej, tá sa Ti podarila:)))) Adamko musel mať radosť:) blahoželám mu:) a Teba nech už nikdy neprepadne myšlienka kupovať tortu, lebo táto je krásna
samanka
krásna tortička...netreba sa báť skúšať, @Uschi ja som vravievala mame, keď sa nepodarí, máme sliepky, aj tie si chcú pochutiť (už nemáme, ale aj Riki je maškrtný)
evusik
krásna torta :-) aj môj syn Adam by s nej mal radosť, ale tomu by sme za tú 3 museli pridať ešte 0
majkas
nadherna torticka, maminka je velky sikovnik a podla komentarov je este vacsi sikovnik adamko:) zelame mu vsetko najlespie k narodeninam:)
wevewe
krasa....dva korpusy sa mi asi nebude chciet piect....ale ten krem urcite vyuzijem ;-)
sovka62
No načo by si vyhadzovala peniaze na cukrárku? Ja už tiež pečiem len doma, lebo vyzdobené boli pekne, ale chuť o ničom. A keď bude mať Adamko meninky, budeš piecť tiež? Lebo ja som Evička, tak naraz môžeš napiecť aj pre mňa.
alexdidi
Gratulujem nie len Adamkovi, ale aj mamine ku krásnemu výtvoru...nehovoriac o tom, že domáca je určite aj chutnejšia...tá karamelová plnka je pritom veľmi jednoduchá na prípravu a naozaj dobrá...nabudúce budeš určite skúšať aj iné chute povzbudená toľkou chválou...nech sa ti daria...
tinca
@uschi tak z tej by bola aj trojposchodová. Karamel milujem,robievam aj karamelovú roládu
dobizu
@uschi - nádherná tortička a jej chuť tiež musela byť fantastická, už len preto, že bola robená s láskou. Máš šikovné rúčky aj fantáziu. :-)
vieronik
Gratulujem, vyzerá skvele a iste tak aj chutí. Milujem varené krémy, lebo čisto maslové vôbec nemusím. Môj syn bude mať 25 tak mám skvelý recept na oslovu, ešte raz vďaka.
jerica
K tomu nie je čo už dodať , všetko bolo popísané predomnou , jednoducho , je sa stále čo priučiť. Nápad na vyskúšanie. Dôvod sa vždy nájde, mňam. :-))
evanaaa
ozdôbky na torty, pekný výber majú v Bille a v Kauflande, ale určite aj inde, napr. v Jednote, atď.Kvetinky, zvieratká, amnoho iných.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia