Foto: uschi
Najskôr som chcela dať tortu upiecť cukrárke, ale potom som sa rozhodla, že ju skúsim upiecť sama. A myslím, že sa mi celkom podarila.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Svetlá piškóta: | |
10 |
|
10 PL |
|
10 PL |
|
2 KL |
|
Tmavá piškóta: | |
5 |
|
5 PL |
|
4 PL |
|
1 KL |
|
1 PL |
|
Krém: | |
1 konzerva |
|
300 g |
|
2 |
|
600 ml |
|
trošku |
|
Na ozdobenie: | |
|
|
asi 60 g |
|
|
|
Okrem toho: | |
|
|
|
Postup
-
1
26 cm tortovú formu vyložíme papierom na pečenie. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Z 5 bielkov a 5 lyžíc cukru vyšľaháme tuhý sneh. Postupne po jednom pridávame žĺtky.
-
2
Každý poriadne zašľaháme, a potom už len vareškou opatrne vmiešame 5 lyžíc preosiatej múky s 1 lyžičkou kypriaceho prášku. Cesto vylejeme do formy, zarovnáme a dáme piecť. Pečieme asi 20-21 minút. Korpus nožom oddelíme od formy, vyberieme a necháme vychladnúť. Rovnako upečieme ešte jednu svetlú piškótu a jednu kakaovú.
-
3
Vychladnuté korpusy rozkrojíme a potrieme džemom. Opäť ich zlepíme.
-
4
Maslo vyšľaháme. Z pudingových práškov, trochy kryštálového cukru a mlieka uvaríme hustý puding. Za stáleho miešania ho vychladíme a zašľaháme do masla. Nakoniec pridáme do plnky aj salko.
-
5
Svetlý korpus pokvapkáme sirupom a potrieme 1/4 krému.
-
6
Naň uložíme kakaovú piškótu, pokvapkáme sirupom, potrieme časťou krému a prikryjeme svetlým korpusom, ktorý tiež pokvapkáme sirupom. Vrch aj boky potrieme zvyšným krémom /trochu si odložíme na ozdobu/.
-
7
Čokoládu nastrúhame a stierkou alebo širším nožom ňou oblepíme spodnú polovicu torty.
-
8
Odloženým krémom na vrchnú polovicu nastriekame vlnky, alebo iný vzor, aký chceme.
-
9
Vrch ozdobíme cukrovými ozdôbkami, farebnými konfetami alebo čímkoľvek, čo sa nám páči a čo máme doma. Ja som ju ozdobila takto.. Samozrejme, nezabudneme na sviečku/y.
-
10
Tortu necháme odležať v chladničke aspoň 12 hodín a môžeme oslavovať...
varecha.pravda.sk/recepty/carovne-medovnicky/3253-pouzi.h...