Adamkova narodeninová torta (fotorecept)

Autor receptu: uschi

Najskôr som chcela dať tortu upiecť cukrárke, ale potom som sa rozhodla, že ju skúsim upiecť sama. A myslím, že sa mi celkom podarila.

12
porcií
150 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Postup

  1. 26 cm tortovú formu vyložíme papierom na pečenie. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Z 5 bielkov a 5 lyžíc cukru vyšľaháme tuhý sneh. Postupne po jednom pridávame žĺtky.
  2. Každý poriadne zašľaháme, a potom už len vareškou opatrne vmiešame 5 lyžíc preosiatej múky s 1 lyžičkou kypriaceho prášku. Cesto vylejeme do formy, zarovnáme a dáme piecť. Pečieme asi 20-21 minút. Korpus nožom oddelíme od formy, vyberieme a necháme vychladnúť. Rovnako upečieme ešte jednu svetlú piškótu a jednu kakaovú.
  3. Vychladnuté korpusy rozkrojíme a potrieme džemom. Opäť ich zlepíme.
  4. Maslo vyšľaháme. Z pudingových práškov, trochy kryštálového cukru a mlieka uvaríme hustý puding. Za stáleho miešania ho vychladíme a zašľaháme do masla. Nakoniec pridáme do plnky aj salko.
  5. Svetlý korpus pokvapkáme sirupom a potrieme 1/4 krému.
  6. Naň uložíme kakaovú piškótu, pokvapkáme sirupom, potrieme časťou krému a prikryjeme svetlým korpusom, ktorý tiež pokvapkáme sirupom. Vrch aj boky potrieme zvyšným krémom /trochu si odložíme na ozdobu/.
  7. Čokoládu nastrúhame a stierkou alebo širším nožom ňou oblepíme spodnú polovicu torty.
  8. Odloženým krémom na vrchnú polovicu nastriekame vlnky, alebo iný vzor, aký chceme.
  9. Vrch ozdobíme cukrovými ozdôbkami, farebnými konfetami alebo čímkoľvek, čo sa nám páči a čo máme doma. Ja som ju ozdobila takto.. Samozrejme, nezabudneme na sviečku/y.
  10. Tortu necháme odležať v chladničke aspoň 12 hodín a môžeme oslavovať...