Adamkova narodeninová torta (fotorecept)
Autor receptu: uschi
Najskôr som chcela dať tortu upiecť cukrárke, ale potom som sa rozhodla, že ju skúsim upiecť sama. A myslím, že sa mi celkom podarila.
12 porcií |
150 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- 26 cm tortovú formu vyložíme papierom na pečenie. Rúru predhrejeme na 180 stupňov.
Z 5 bielkov a 5 lyžíc cukru vyšľaháme tuhý sneh. Postupne po jednom pridávame žĺtky.
- Každý poriadne zašľaháme, a potom už len vareškou opatrne vmiešame 5 lyžíc preosiatej múky s 1 lyžičkou kypriaceho prášku. Cesto vylejeme do formy, zarovnáme a dáme piecť. Pečieme asi 20-21 minút. Korpus nožom oddelíme od formy, vyberieme a necháme vychladnúť. Rovnako upečieme ešte jednu svetlú piškótu a jednu kakaovú.
- Vychladnuté korpusy rozkrojíme a potrieme džemom. Opäť ich zlepíme.
- Maslo vyšľaháme. Z pudingových práškov, trochy kryštálového cukru a mlieka uvaríme hustý puding. Za stáleho miešania ho vychladíme a zašľaháme do masla. Nakoniec pridáme do plnky aj salko.
- Svetlý korpus pokvapkáme sirupom a potrieme 1/4 krému.
- Naň uložíme kakaovú piškótu, pokvapkáme sirupom, potrieme časťou krému a prikryjeme svetlým korpusom, ktorý tiež pokvapkáme sirupom. Vrch aj boky potrieme zvyšným krémom /trochu si odložíme na ozdobu/.
- Čokoládu nastrúhame a stierkou alebo širším nožom ňou oblepíme spodnú polovicu torty.
- Odloženým krémom na vrchnú polovicu nastriekame vlnky, alebo iný vzor, aký chceme.
- Vrch ozdobíme cukrovými ozdôbkami, farebnými konfetami alebo čímkoľvek, čo sa nám páči a čo máme doma. Ja som ju ozdobila takto.. Samozrejme, nezabudneme na sviečku/y.
- Tortu necháme odležať v chladničke aspoň 12 hodín a môžeme oslavovať...