Acharuli Khachapuri - Syrový gruzínsky chlieb fotorecept
Foto: sisinkacik
Khachapuri je spojením špeciálneho syra (khacho) a chleba (puri), ktoré je gruzínskym národným jedlom. Každý región má vlastnú variáciu na daný chlieb. Tento je Zobraziť celý popisKhachapuri je spojením špeciálneho syra (khacho) a chleba (puri), ktoré je gruzínskym národným jedlom. Každý región má vlastnú variáciu na daný chlieb. Tento je z Adžarska, ktoré sa nachádza na juhovýchode Gruzínska a keďže je pri mori, tak ich khachapuri má špecifický tvar lode s vajíčkom uprostred, ktoré reprezentuje slnko. Recept som sa naučila počas kurzu gruzínčiny a snáď zaujme aj vás tak ako mňa. Hrnček som použila s objemom 250 ml.
porcie
príprava
na 250 °C
Postup
-
1
Vo väčšej miske zmiešame múku, soľ a cukor.
-
2
V druhej miske zmiešame vodu, mlieko, ktoré zahrejeme a pridáme droždie. Premiešame a po chvíli pridáme olej.
-
3
K suchej múčnej zmesi pridáme tekutiny a zamiešame, najprv vidličkou a potom si na ruku dáme trochu múky a prepracujeme rukou. Podľa potreby si vždy ruku pomúčime. Cesto prikryjeme fóliou a dáme na teplé miesto kysnúť na hodinu a pol až 2, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
-
4
Kým cesto kysne, pripravíme si plnku, ktorá pozostáva z 2 druhov syra. Touto kombináciou sa snažíme napodobniť štruktúru a chuť gruzínskeho syra.
-
5
Syry nastrúhame a premiešame.
-
6
Vykysnuté cesto premiesime a rozdelíme na 2 časti.
-
7
Cesto rozvaľkáme na papieri na pečenie a po obvode nasype syr.
-
8
Okraje zahneme, konce spojíme a pretočíme 2 až 3 krát. Vyformujeme tvar lodičky.
-
9
Premiestnime na plech a do stredu nasypeme polovicu syrovej zmesi.
-
10
Postup zopakujeme aj s druhou polovicou cesta a dáme do vyhriatej rúry na 250 stupňov. Pečieme 15-20 minút na najnižšej možnej poličke do zlatohneda. Mne trochu syr vytiekol, ale to na chuti neubralo.
-
11
Vyberieme z rúry a v strede urobíme jamku na vajíčko. Vajíčko sa snažíme rozbiť tak, aby žĺtok ostal celý. Pečieme 2 minúty.
-
12
Vyberieme z rúry a ešte horúce okraje potrieme maslom a do stredu tiež pridáme kúsky masla.
-
13
Khachapuri sa je rukami. Konce lodičky odtrhneme a stred, teda vajíčko s maslom a syrom, premiešame. Ďalej si z cesta postupne odtrhávame a namáčame do stredu.
-
14
Želám vám dobrú chuť. V gruzínsku sa jedno khachapuri servíruje pre jednu osobu, ale zasýti 2.
Diskusia k receptu