Abovské hajtvaňoše
František Gogoľa
šéfkuchár hotela Crocus na Štrbskom Plese, 9. februára 2014
šéfkuchár hotela Crocus na Štrbskom Plese, 9. februára 2014
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
porcie
35 minút
príprava
príprava
20 minút
tepelná úprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Z múky, sódy bikarbóny a vlažnej slanej vody pripravíme cesto. Množstvo vody závisí od typu múky. Vypracované cesto bude trochu vláčnejšie ako rezancové. Masť roztopíme, cesto rozvaľkáme na veľkú placku a natrieme roztopenou masťou. Potom cesto opäť hnetieme, aby sa masť doň vstrebala a opäť rozvaľkáme. Celkovo to opakujeme aspoň tri razy. Po postupnom pridávaní bravčovej masti sa cesto stane vláčnejším a bude sa dobre vaľkať (nebude sa pri vaľkaní sťahovať).
- 2
Keď je cesto dostatočne mastné, rozvaľkáme ho asi na polcentimetrovú hrúbku a vykrajujeme z neho placky. Tie pečieme na horúcej kuchynskej platni alebo na teflónovej panvici nasucho z oboch strán.
- 3
Upečené hajtvaňoše potrieme roztopeným maslom a posypeme práškovým cukrom.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu