Abovské hajtvaňoše

František Gogoľa
šéfkuchár hotela Crocus na Štrbskom Plese, 9. februára 2014
Abovské hajtvaňoše
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
35 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 čl
50 g
250 - 350 g
cca 200 - 350 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z múky, sódy bikarbóny a vlažnej slanej vody pripravíme cesto. Množstvo vody závisí od typu múky. Vypracované cesto bude trochu vláčnejšie ako rezancové. Masť roztopíme, cesto rozvaľkáme na veľkú placku a natrieme roztopenou masťou. Potom cesto opäť hnetieme, aby sa masť doň vstrebala a opäť rozvaľkáme. Celkovo to opakujeme aspoň tri razy. Po postupnom pridávaní bravčovej masti sa cesto stane vláčnejším a bude sa dobre vaľkať (nebude sa pri vaľkaní sťahovať).

  2. 2

    Keď je cesto dostatočne mastné, rozvaľkáme ho asi na polcentimetrovú hrúbku a vykrajujeme z neho placky. Tie pečieme na horúcej kuchynskej platni alebo na teflónovej panvici nasucho z oboch strán.

  3. 3

    Upečené hajtvaňoše potrieme roztopeným maslom a posypeme práškovým cukrom.

Diskusia k receptu

slavka11
hmm tiez ma recept zaujal ale neznasam ked sa neprida presne mnozstvo tekutiny. Skoda chcela som to vyskusat
methi
A tu vodu tu fakt nedoplnite? Lebo recept ma zaujal, ale tak aspon priblizne kolko vody by sa hodilo.
andreac
Do zoznamu surovín bol pridaný objem vody a bod 1 bol doplnený.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha