Abovské hajtvaňoše

Autor receptu: redakcia

4
porcie
35 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Z múky, sódy bikarbóny a vlažnej slanej vody pripravíme cesto. Množstvo vody závisí od typu múky. Vypracované cesto bude trochu vláčnejšie ako rezancové. Masť roztopíme, cesto rozvaľkáme na veľkú placku a natrieme roztopenou masťou. Potom cesto opäť hnetieme, aby sa masť doň vstrebala a opäť rozvaľkáme. Celkovo to opakujeme aspoň tri razy. Po postupnom pridávaní bravčovej masti sa cesto stane vláčnejším a bude sa dobre vaľkať (nebude sa pri vaľkaní sťahovať).
  2. Keď je cesto dostatočne mastné, rozvaľkáme ho asi na polcentimetrovú hrúbku a vykrajujeme z neho placky. Tie pečieme na horúcej kuchynskej platni alebo na teflónovej panvici nasucho z oboch strán.
  3. Upečené hajtvaňoše potrieme roztopeným maslom a posypeme práškovým cukrom.