Abovské hajtvaňoše
Autor receptu: redakcia
4 porcie |
35 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup- Z múky, sódy bikarbóny a vlažnej slanej vody pripravíme cesto. Množstvo vody závisí od typu múky. Vypracované cesto bude trochu vláčnejšie ako rezancové. Masť roztopíme, cesto rozvaľkáme na veľkú placku a natrieme roztopenou masťou. Potom cesto opäť hnetieme, aby sa masť doň vstrebala a opäť rozvaľkáme. Celkovo to opakujeme aspoň tri razy. Po postupnom pridávaní bravčovej masti sa cesto stane vláčnejším a bude sa dobre vaľkať (nebude sa pri vaľkaní sťahovať).
- Keď je cesto dostatočne mastné, rozvaľkáme ho asi na polcentimetrovú hrúbku a vykrajujeme z neho placky. Tie pečieme na horúcej kuchynskej platni alebo na teflónovej panvici nasucho z oboch strán.
- Upečené hajtvaňoše potrieme roztopeným maslom a posypeme práškovým cukrom.
|