Zuzana Haková:
Módna návrhárka pri nákupe vždy kontroluje zloženie potravín

Nora Krchňáková, TV Varecha, 11. augusta 2022     6 minút čítania

Pri svojej práci je obklopená štíhlymi modelkami a sama má postavičku ako prútik. Čomu za ňu vďačí? Módna návrhárka Zuzana Haková nám prezradila, ako sa stravuje a na čo si dáva pozor.



Módna návrhárka Zuzana Haková svoju kreativitu uplatňuje nielen v móde, ale aj v kuchyni.
Foto: Nora Krchňáková, TV Varecha


Zuzana Haková pôsobí v Košiciach a tvorí dámsku módu od oblečenia na bežný deň cez biznis kolekcie až po spoločenské šaty. Svoj detský sen tvoriť šaty začala plniť v roku 2013, keď vyhrala v súťaži Nové Tváre Módnej scény. Odvtedy má na konte módne prehliadky nielen na Slovensku, ale aj v Čechách, v Rakúsku, v Bosne a dokonca aj v Číne.

Prejavuje sa vaša kreativita nielen v odevoch, ale aj v kuchyni?

To určite áno. Už v detstve ma veľmi lákalo pečenie. Zvyčajne recepty pozmeňujem alebo si vymýšľam vlastné.

Ako často varíte? Stíhate to pri vašej zaneprázdnenosti?

Zväčša varím len cez víkendy a sviatky. Cez týždeň uprednostňujem studenú kuchyňu, polievky alebo niečo veľmi rýchle. Nechce sa mi tráviť priveľa času v kuchyni. Niekedy sú obdobia, keď sa cez deň nestíham najesť a zjem, čo mi príde pod ruku.



V TV Varecha nám pripravila krémovú zelerovú polievku s mozzarellovými krekrami.
Foto: Nora Krchňáková, TV Varecha


Kde a ako ste sa naučili variť?

Variť som sa učila rôzne, niečo od mamky, babičky, kamarátok, ale aj sama. Už ako dieťa som si zbierala a skúšala recepty. Žila som aj v zahraničí, kde sa na mňa tiež niečo nalepilo.

V TV Varecha ste nám pripravili bezsacharidové tyčinky. Strážite si postavu a stravujete sa zdravo?

Postavu si veľmi nestrážim, no stravujem sa prevažne zdravo. A to preto, že príliš veľa sacharidov v akejkoľvek forme u mňa vyvoláva chuť na ďalšie sacharidy, únavu a nedostatok energie. Vyhýbam sa dochucovadlám ako napríklad glutaman sodný, umelým cukrom a všeobecne chémii nielen v potravinách. Preto pri nákupe vždy kontrolujem zloženie potravín.

Aké sú vaše tipy na zdravé a rýchle jedlá? Čo rada varíte?

Momentálne som si zamilovala grécky šalát, určite som za vajíčka na akýkoľvek spôsob. Stále mám v chladničke miso pastu, ktorú rozrobím v horúcej vode, nastrúham do nej cuketu, prípadne pridám hrášok, niekedy syr a polievka je hotová. Samozrejme, nesmie chýbať zelenina a ak je možnosť, tak uprednostňujem biokvalitu a domáce produkty. Rada robím rýchle zeleninové jedlá, polievky, mäso a ryby, ako aj prívarky. Nahádžem všetko do tlakového hrnca a za pár minút je skvelé jedlo hotové.

Ktorým jedlám neviete odolať? Máte nejaké stravovacie, sladké či iné neresti?

Ak sa stane, že sa nedostanem k výživnému jedlu, tak sa rýchlejšie nechám zlákať čerstvým pečivom a koláčom, hlavne krémovým alebo makovým. Mojou najväčšou neresťou je však káva.

Na módnych prehliadkach nie je núdza o rôzne situácie, máte nejaké veselé zážitky? Aj so stravovaním?

Na prehliadkach sa stáva, že sa celý deň nedostaneme k jedlu a niekedy ani k vode. Pamätám si situáciu, že sme na poslednú chvíľu vycestovali do Sarajeva na prehliadku a boli sme veľmi prekvapené, že sa tam nedalo platiť kartou a peniaze sme si nezamenili. Keď sme si konečne našli čas na jedlo, tak sme v talianskej reštaurácii pri objednávaní zistili, že sa dá platiť iba hotovosťou. Tak sme hladné a smutné odchádzali preč. Vybehol za nami jeden mladý muž z Belgicka, ktorý prišiel predvádzať na fashion week, a keďže videl, čo sa stalo, tak nás pozval na obed. Rady na to spomíname.

Ako aktuálne vyzerajú modelky? Trend tých najviac vychudnutých je už definitívne preč?

Nie som zástancom vychudnutých modeliek a ak je možnosť, tak si také ani nevyberám, pretože oblečenie na nich nevyzerá dobre. Trendy sa menia, no čo sa nikdy nemení a je úplne najdôležitejšie – je čaro osobnosti, zdravo vyzerajúci vzhľad a pevné telo. Osobne sa neriadim trendmi, mojou úlohou je ich vytvárať.

Akú kolekciu teraz chystáte? Čo všetko vás inšpiruje pri tvorbe?

Momentálne pripravujem letnú kolekciu z prírodných materiálov, ako je napríklad madeira, viskóza a jemná rifľovina, z ktorej budú šaty a nohavicové komplety. Kolekciu odprezentujem už čoskoro. Pri tvorbe ma inšpiruje hudba, samotný materiál alebo jednoducho život.



Pripravte si zdravú polievku podľa videoreceptu módnej návrhárky Zuzany Hakovej:






Textovú verziu videoreceptu nájdete TU:






Diskusia k článku






 



TOPlist