Fedor Malík:
Zelerové závitky

Fedor Malík, 22. septembra 2015     2 minúty čítania

Je polovica septembra a pod Malými Karpatmi je živo a veselo. Vinobranie je v plnom prúde.


Foto: Pravda - Ivan Majerský


Iršaje, müllery i muškáty sú už takmer prekvasené. Na rade sú burgundy, chardonnay, vavrince... Nuž a koncom mesiaca prídu do suda i veltlíny, rizlingy, kabernety... Neviem ako inde, ale u nás sa oberá už od siedmej. Konečne máme partiu brigádničiek z Kráľovej, tucet usilovných žien, ktorým ide práca od ruky.

Keď sa tvrdo robí, telo i čosi stroví. O naše ženičky je vzorne postarané. Desiata je sýta a obed každý deň iný. Guláše, paprikáše, pečené bravčové i grilovaná hydina už bola. Bolo treba vymyslieť čosi iné. Moja manželka je zdatná kuchárka. A mala v ten deň i dobrú náladu. Jej zelerové závitky nemali chyby – chybičky. Pripravme si ich i my spolu.

Naklepte bravčovú krkovičku, posoľte, potrite horčicou. Na každý plátok položte koliesko cibule a hrsť postrúhaného zeleru. Ak máte sušené hríby, môže byť aj kúsok hríbika. Mäso preložte a spojte dvomi špáradlami, omúčte a osmažte na oleji, dajte na plech a podlejte horúcou vodou. Pridajte nakrájaný zeler, jednu cibuľu a jeden malý strúčik cesnaku. Po upečení mäso vyberte a z výpeku urobte smotanovú omáčku. Všetko rozmixujte s kyslou smotanou. Podávajte so zemiakovými kroketami. To je v Modre tradícia. Tradícia pani Kletečkovej, ktorá pretrváva už takmer sto rokov.

Závitky brigádničkám tak chutili, že si požiadali i o čašu vína. Nalial som im to naše najlepšie, minuloročný vlašák z lichnerovského honu Kramáre...



Diskusia k článku

venusa
Zažila som uz oberačku, od rana až do večera, pekná drina je to. Poto všetko chuti dvojnásobne dobre.






 



TOPlist