Zdravé aj nebezpečné:
Ktoré jadierka môžeme konzumovať a ktorým sa radšej vyhnúť?

Jana Klimanová, dnes 06:00     3 minúty čítania

Kým niektoré jadierka majú pozitívny vplyv na náš organizmus, iné môžu byť rizikové, ba dokonca jedovaté. Viete, ktoré vám prospejú a ktoré vám môžu ublížiť?



Foto: Shutterstock

Tekvicové jadierka

Asi najobľúbenejší druh zeleninových semienok je našťastie aj zdraviu prospešný. Majú jemnú orechovú chuť a sú plné živín. Sú jedným z najlepších prírodných zdrojov zinku, dôležitého pre imunitu, hojenie rán, rast buniek a metabolizmus.

Vysoké množstvo horčíka zabezpečí zdravé srdce a nervovú sústavu. Jadierka sú bohaté na nenasýtené mastné kyseliny a zdrojom rastinných bielkovín. Okrem toho obsahujú vitamíny E a K, železo, fosfor, drasík a meď.


Jadierka vodného melóna

Semienka vodného melóna môžete smelo konzumovať spolu s melónovou dužinou. Sú bohaté na minerály ako sú horčík, zinok, železo a vápnik. Tieto živiny podporujú zdravie srdca, kostí a imunitného systému. Namiesto vyhadzovania ich môžete opražiť a pridať do šalátov, jogurtov alebo smoothies.



Foto: Shutterstock

Jablkové a hruškové jadierka

Semienka z jabĺk a hrušiek obsahujú amygdalín, ktorý sa rozkladá na niekoľko látok, vrátane kyseliny kyanovodíkovej. Nie, nemusíte mať obavy, ak zvyčajne skonzumujete jabĺčko či hrušku celé, aj s ohryzkom.



Foto: Shutterstock

Na otravu by ste museli skonzumovať veľké množstvo jadierok, avšak už aj menšie môže spôsobiť závraty, bolesti hlavy, nevoľnosť, zvracanie a iné zdravotné problémy. Preto sa odporúča semienka pred konzumáciou jablka či hrušky odstrániť.

Jadierka marhúľ, broskýň, sliviek a čerešní

Pod tvrdým obalom kôstky marhúľ, broskýň, sliviek alebo čerešní sa ukrývajú jadierka. Takisto obsahujú amygdalín, ktorý môže byť pre ľudský organizmus nebezpečný. Najmä pri rozdrvení kôstok počas prípravy domácich likérov či marmelád je opatrnosť namieste.



Foto: Shutterstock

Semienka liči

Semienka liči sa považujú za nebezpečné, pretože obsahujú toxické látky, ako sú saponíny a hypoglycín A. Môžu spôsobiť zdravotné problémy, najmä ak sú jadierka rozdrvené alebo konzumované vo väčšom množstve.



Foto: Shutterstock

Hypoglycín A môže narušiť schopnosť tela produkovať glukózu, čo vedie k náhlemu a nebezpečnému poklesu hladiny cukru v krvi.

Konzumácia semienok tohto exotického ovocia môže viesť k nevoľnosti, zvracaniu, bolesti brucha alebo v závažnejších prípadoch k neurologickým problémom a dokonca k úmrtiu.



ANKETA: Máte radi tekvicové jadierka?

90,7%



9,3%







Diskusia k článku







 



TOPlist