Za vyskúšanie nič nedáte:
6 trikov, ako pripraviť ryby a nezamoriť zápachom celý byt

Jarmila Horváthová, 23. decembra 2022     4 minúty čítania

Na Vianoce robí rybu takmer každý a všetci pri tom riešime ten istý problém. Ako zmierniť nepríjemný zápach, ktorý pri ich príprave vzniká?



Foto: Shutterstock

Keď kúpite čerstvú rybu, nemala by mať nijakú arómu, je „čuchovo“ neutrálna. Pri morských rybách možno zacítite len slanosť mora. Ak ju cítiť rybacinou, znamená to, že už úplne čerstvá nie je. No pri tepelnej úprave šíri nie príliš príjemnú arómu aj tá najčerstvejšia ryba. Je to preto, že obsahuje látku trimetylamín, ktorá pri pečení či vyprážaní spôsobuje charakteristický zápach. Ponúkame vám niekoľko trikov, ako ho odstrániť. Ak sa to aj nepodarí úplne, aspoň ho výrazne zmiernite. Stačia vám na to suroviny, ktoré máte väčšinou doma.

1. Mlieko

Trik, ktorý používali už naše babičky – namočte rybu pred pečením či pražením do mlieka. Netreba na celú noc, stačí aj na 10 minút. Potom ju opláchnite vodou, osušte a pripravte, ako plánujete. Trimetylamín sa totiž naviaže na enzýmy v mlieku a ryba menej zapácha.

2. Citrón

Ďalší známy prostriedok je citrón – ak ním rybu pred varením potriete, bude ju menej cítiť, ale samozrejme, bude mať citrónovú arómu. Ak túto príchuť v jedle mať nechcete, môžete dať vedľa panvice, v ktorej pražíte rybu, hrniec s vodou a v ňom variť rozkrojený citrón. Vznikajúci rybací zápach para s citrónovou vôňou zmierni. Keď rybu pečiete v rúre, môžete po tom, čo rúru vypnete, ale ešte je teplá, do nej vložiť citrónovú kôru. Éterické oleje, ktoré sa uvoľnia, pomôžu odstrániť zápach.

3. Ocot

Ocot neutralizuje zápachy a pomáha aj proti tomu, ktorý vzniká počas vyprážania rýb. Ak nemáte citrón, môžete do hrnca s vodou vedľa panvice, na ktorej vyprážate, pridať trochu octu. Alebo ho zmiešať s vodou, dať do rozprašovača a nestriekať do priestoru. Treba však dávať pozor na dávkovanie, stačí ho naozaj málo. Aby sa vám nestalo, že zápach z ryby vystrieda zápach z octu. Ak pripravujete rybu v uzatvorenej nádobe, odporúča sa dať medzi hrniec a pokrievku handričku namočenú v octovej vode.

4. Bobkový list

Starým domácim prostriedkom na odstránenie zápachu po príprave rýb je sušený bobkový list, resp. jeho spálenie. Vložte bobkový list do ohňovzdornej nádoby a zapáľte. Aróma, ktorá vznikne, eliminuje rybací zápach. Samozrejme, horiaci list nenechávajte bez dozoru.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

5. Papier na pečenie

Tento trik sa používa aj v profesionálnych kuchyniach, ale nehodí sa pre plynové sporáky. Vytrite panvicu, v ktorej budete rybu pripravovať, veľmi jemne olejom, naň pritlačte papier na pečenie a jemne rozohrejte. Na rozhoriaty papier na pečenie položte rybu a pomaly pripravte. Vďaka tejto metóde ryba neprichádza do kontaktu s horúcim tukom, a preto menej zapácha. Ale pozor: panvica by nemala byť príliš horúca, takže tento trik sa nedá použiť pri plynových horákoch, kde teplotu neviete veľmi regulovať.

6. Zemiaky

Na záver jeden trik, ako sa zbaviť zápachu plastových nádob, v ktorých ste rybu skladovali. Nakrájajte na malé kúsky zemiak a vložte ho do nádoby aj s trochou soli. Po niekoľkých hodinách by mal zápach zmiznúť. Potom môžete nádobu umyť ako zvyčajne.





Diskusia k článku







 



TOPlist