Fedor Malík:
Wiener Schnitzel

Fedor Malík, 7. februára 2012     2 minúty čítania

Ak urobíte anketu o najobľúbenejšom jedle jedákov, určite zvíťazí šniceľ.


Foto: Pravda

Fedor Malík


Wiener Schnitzel. Milujú ho gurmáni i gurmánky. Patrí k nim i môj priateľ Vincent. Vyhľadáva ho vo svete a vraví, že všade vyzerá a chutí inak.

Maďarský „bécsi szelet“ je vyprážaný na bravčovej masti, slovinský „dunajski zrezek“ je suchý a primalý, srbská „bečka šnicla“ je prerastená a z krkovičky, fínsky „wieninleike“ má sobí šmak a taivanský „zhu–pai“ sa nedá ani jesť. Pozri recepty na tému Mäso pre veľkých jedákov Viedenský rezeň musí byť jednoducho viedenský! Zlé jazyky tvrdia, že je to len obmena talianskej špeciality „costoletta alla milanesa“, ktorú v roku 1857 na cisársky dvor priniesol poľný maršal Radetzky. Nebude to asi pravda.

Šniceľ pod názvom „Wiener Backhendel“ sa spomína už v kuchárskej knihe z roku 1719! Pravý šnicľový orgazmus dnes vo Viedni zažijete u Figlmüllera. Vlastní tu tri „beisle“ (nie pajzle!) a ten najlepší je v centre, v podlubí ulice Wollzeile.

Podajú vám ho vo veľkosti pizze. Štvrť kila mladučkého teľacieho je naklepaného na pol centimetra, obalený je v strúhanke z kaizeriek a vypražený za pol minúty vždy v čerstvom rastlinnom oleji.

V samostatnej miske dostanete zemiakový šalát s poľníčkom a tekvicovým olejom. A k tomu džbánok vlastného vína z Grinzingu. Akurát tak vystačí...

Pozor však, je to jedlo–jedlisko. Leonard Bernstein z nej nechal kusisko na tanieri, ale Bud Spencer si vypýtal ešte dupľu...




Diskusia k článku

kuchticka
Pan Malik, obmedzujem maso, ale taky "Wiener Backhendel" by som si dala hned teraz.
Musim potvrdit, ze taketo vyprazane rezne su skutocne vsade inaksie. Najviac mi chutili vo Viedni a v Mannheime. Dala som si ich v nemeckej restauracii na Hawaii, boli ako z mleteho masa, rovnako take som jedla v Lovenworte v state Washington v nemeckej restauracii. Neboli to skutocne prave rezne.
evas13
Zo všetkých zákuskov mám najradšej rezeň, alebo sestru som odpovedala na otázku čo varím, odpoveď znela:"mäsový zákusok". Najprv ostala zaskočená a potom sa z chuti zasmiala. Rezeň je rezeň a nikdy som ním nepohrdla. Teraz si ho už dávam asi 3 -4x za rok. :( :)
2010
@Pan Malik, rad citat vase prispevky , ale teraz ste uplne mimo aj dnes som isiel k japoncom na ich sniclu katsuretsu, preco? lebo strci do vrecka vacsinu Bratislavskych.Perfektne chrumkava do zlatista s ich struhankou Panko kvalitny olej , spravna teplota .Oni ty azijci vedia dobre kopirovat a ten Taiwansky , je tiez vyborny aj ked ma nakyslu chut od fermetovanej ryzovej pasty Hong zao
( pouzivanej v cinskom tradicnom lieceni), a serviruje sa nakrajany aby sa dal jest palickami.
 www.saveur.com/article/Recipes/Sour-Fried-Pork-Cutlets...

zvoncek
Ja som pred dvomi rokmi "vyskúšala " Wiener schnitzel kurací, bol vynikajúci, bol veľký na celý tanier (ako to urobili, neviem), k nemu vynikajúci zemiakový šalát (bez majozény).
trybadua
Pan Malik, myslim, ze vas osidili. Stejne jako nas. Figlmuller podava rizky vyhradne z veproveho kare. Pokud chcete vidensky z teleciho, musite jinam. Presto je tento rizek dobry a opravdu velky.
 www.figlmueller.at/unser_schnitzel.php...

Eines der Erfolgsrezepte unseres Schnitzels ist, dass die Figlmüller-Köche ausschließlich bestes Fleisch von der Karreerose verarbeiten. Und das hat auch einen wohl­schmeckenden Grund. Die Karreerose ist weniger sehnig als herkömmliches Schnitzelfleisch und wellt sich beim Backen nicht auf.

a jeste:
 www.sheila-wolf.de/2011-05-25/die-beruhmtesten-schnitzel-w...
hubata
Najlepší je ten môj: prvý vypražený a s čerstvým chlebom .......
edobear
nechcem sa hádať,ale pravý viedenský rezeň MUSÍ byť vypražený len a len na bravčovej masti!inak s tou jeho históriou to bude asi vážne trocha domotané pretože v miláne mi ako ich tradičný historický pokrm naservírovali-"viedenský rezeň"!
prajem dobrú chuť!
arasidka
a čo.... kto by sa trepal až kdesi do Rakús gevuliva jednému šéniclu? Dobré mäsko, mladučké, naklepať s citom, osoliť a poďho pekne obalovať, do čerstvej strúhanky nakoniec vyscískat jemnučko a už sa to varí, smaží, rozvoniava...A voní to tak báječne, že ešte aj tí vrabci na starej breze oproti slintajú jak bernardíny. A šénicl jak lopata je za chvíľočku hotový.
A vari sme my , gazdiné doma variace - horšie od nejakého hen herr Figllmullera?
starykuchar
Bolo by veľmi dobre,keby sa na Vašej stránke používala slovenská kuchárska terminológia a nie prešpurácke nezmysly. Aj názvy surovín,náčinia,postupov by bolo vhodné si najprv overiť pred ich zverejnením, ak ich neovládate. To,čo sa môžeme dočítať vo vašich receptoch a popise postupov je hrôza. Ešte jedna drobnosť pán Malík-čo je to podlubí...?
grandma
Podlubí to budú asi laubňe- tak sa to hovorí, to je taký podchod pred domom z jednej strany otvorený do ulice.
marula
No, som prekvapená, že slovinský zrezek malý. Ja som videla v Slovinsku iba velikanské rezne.
wegar
Wiener Schnitzel môže byť jedine teľací, podávaný s plátkom citróna. Všetky kuracie a bravčové variácie sú "len" rezne. Viedenský je daná receptúra.
Podlubie, v podlubí - podľa KSSJ z roka 2003 a Pravidiel slov. pravopisu z 2000 je to kodifikovaný tvar. Pochádza z nemeckého die Laube - arkáda, podlubie.






 



TOPlist