Foto: Pravda
Fedor Malík
Maďarský „bécsi szelet“ je vyprážaný na bravčovej masti, slovinský „dunajski zrezek“ je suchý a primalý, srbská „bečka šnicla“ je prerastená a z krkovičky, fínsky „wieninleike“ má sobí šmak a taivanský „zhu–pai“ sa nedá ani jesť. Pozri recepty na tému Mäso pre veľkých jedákov Viedenský rezeň musí byť jednoducho viedenský! Zlé jazyky tvrdia, že je to len obmena talianskej špeciality „costoletta alla milanesa“, ktorú v roku 1857 na cisársky dvor priniesol poľný maršal Radetzky. Nebude to asi pravda.
Šniceľ pod názvom „Wiener Backhendel“ sa spomína už v kuchárskej knihe z roku 1719! Pravý šnicľový orgazmus dnes vo Viedni zažijete u Figlmüllera. Vlastní tu tri „beisle“ (nie pajzle!) a ten najlepší je v centre, v podlubí ulice Wollzeile.
Podajú vám ho vo veľkosti pizze. Štvrť kila mladučkého teľacieho je naklepaného na pol centimetra, obalený je v strúhanke z kaizeriek a vypražený za pol minúty vždy v čerstvom rastlinnom oleji.
V samostatnej miske dostanete zemiakový šalát s poľníčkom a tekvicovým olejom. A k tomu džbánok vlastného vína z Grinzingu. Akurát tak vystačí...
Pozor však, je to jedlo–jedlisko. Leonard Bernstein z nej nechal kusisko na tanieri, ale Bud Spencer si vypýtal ešte dupľu...
Musim potvrdit, ze taketo vyprazane rezne su skutocne vsade inaksie. Najviac mi chutili vo Viedni a v Mannheime. Dala som si ich v nemeckej restauracii na Hawaii, boli ako z mleteho masa, rovnako take som jedla v Lovenworte v state Washington v nemeckej restauracii. Neboli to skutocne prave rezne.
( pouzivanej v cinskom tradicnom lieceni), a serviruje sa nakrajany aby sa dal jest palickami.
www.saveur.com/article/Recipes/Sour-Fried-Pork-Cutlets...
www.figlmueller.at/unser_schnitzel.php...
Eines der Erfolgsrezepte unseres Schnitzels ist, dass die Figlmüller-Köche ausschließlich bestes Fleisch von der Karreerose verarbeiten. Und das hat auch einen wohlschmeckenden Grund. Die Karreerose ist weniger sehnig als herkömmliches Schnitzelfleisch und wellt sich beim Backen nicht auf.
a jeste:
www.sheila-wolf.de/2011-05-25/die-beruhmtesten-schnitzel-w...
prajem dobrú chuť!
A vari sme my , gazdiné doma variace - horšie od nejakého hen herr Figllmullera?
Podlubie, v podlubí - podľa KSSJ z roka 2003 a Pravidiel slov. pravopisu z 2000 je to kodifikovaný tvar. Pochádza z nemeckého die Laube - arkáda, podlubie.