Vyznajte sa:
Ktoré kakao je najkvalitnejšie, a ktoré sa hodí na pečenie?

Jana Klimanová, 26. januára 2023     4 minúty čítania

V obchodoch nájdeme niekoľko druhov kakaa, ktoré sa líšia kvalitou, farbou aj chuťou. Poradíme vám, ako sa v nich vyznať.



Vo vnútri každého kakaového bôbu sa v piatich radoch nachádza približne 40 bielych semien. Po ich ručnom oddelení sa väčšinou fermentujú - teda kvasia, sušia, čistia, triedia a putujú do pražiarne. Pri následnom mletí a lisovaní vzniká kakaové maslo, používané na výrobu čokolády a vedľajší produkt kakaový koláč, z ktorého po zomletí vzniká kakaový prášok s rôznym podielom kakaového masla.

V našich obchodoch nájdeme kakaové prášky s podielom kakaového masla 10-12 % alebo 20-22 %. Čím je podiel vyšší, tým je kakao kvalitnejšie, má výraznejšiu arómu aj chuť. Na druhej strane, kakao s nižším obsahom tuku sa lepšie mieša s ostatnými surovinami pri pečení alebo varení.



Foto: Shutterstock

Raw kakao

Radí sa medzi superpotraviny a jeho popularita neustále rastie. Pochádza z kakaových bôbov, ktoré nie sú pražené, ale sú fermentované a spracované lisovaním. Vďaka tomu, že neprešli vysokými teplotami, kakao z nich si uchováva väčšinu zdraviu prospešných látok - antioxidantov, minerálov a vitamínov. Má horkejšiu chuť. V kombinácii s banánmi a kokosom sa hodí na prípravu smoothies, horúcej čokolády a nepečených dezertov. V gastronómii sa považuje za zaujímavú ingredienciu pri príprave mäsa.

Ako nám pomáha kakao

Kakao má protizápalové účinky, pôsobí priaznivo pri problémoch s krvným tlakom a kardiovaskulárnych ochoreniach. Zrýchľuje metabolizmus, pomáha pri chudnutí a pri tráviacich ťažkostiach. Je výborným a zdravým zdrojom energie pri športových a turistických aktivitách. Pozitívne tiež pôsobí na nervovú sústavu, napomáha uvoľňovaniu endorfínov aj serotonínu, preto má antidepresívne účinky.



Prírodné (nealkalizované) kakao

Prechádza fermentovaním a pražením. Je svetlejšej farby, prirodzene kyslé s nižším pH. Nenájdete v ňom žiadne prídavné látky, má vysoký podiel, približne 20 % kakaového masla. Je kompromisom medzi raw a holandským kakaom. Špecifickú chuť rôznych odrôd tohto kakaa využijete pri príprave nepečených dezertov, napríklad praliniek.



Foto: Shutterstock

Holandské (alkalizované) kakao

Počas spracovania prechádza alkalizáciou za pomoci uhličitanu draselného, ktorá slúži na zníženie jeho kyslosti na neutrálne pH. Proces alkalizácie ho však zbaví prospešných látok vrátane antioxidantov. Takéto kakao má tmavšiu farbu, jemnejšiu chuť a dobre sa rozpúšťa. Pre tieto vlastnosti sa hodí na pečenie, prípravu dezertov, krémov a poliev.

Môžeme nahradiť holandské kakao
prírodným alebo raw kakaom?


Holandské kakao sa hodí pre pečenie tmavých a vláčnych báboviek, koláčov, tort, kde sa používa kypriaci prášok do pečiva.
Pri príprave receptov s jedlou sódou a nepečených dobrôt siahnite po prirodzene kyslom prírodnom kakau (kyslé prostredie je potrebné na aktiváciu kyprenia).
Ak používate raw kakao, treba rátať s tým, že má výraznejšiu chuť, budete ho teda potrebovať menej. Raw kakao absorbuje tiež viac tekutín ako holandské.



Čierne kakao

Toto kakao získava svoju temnú čiernu farbu nie pražením alebo dofarbovaním, ale ďalším procesom alkalizácie. Je to teda kakao holandského typu s horkosladkou chuťou. Hodí sa na prípravu čiernych sušienok s bielou náplňou, na čierne makrónky a tiež na zafarbenie cukrárskych poťahovacích a modelovacích hmôt a tiež marcipánových dekorácií.

Instantné kakaové nápoje

Instantné kakaové nápoje sú samostatnou kapitolou v kakaovom svete. Je to zmes kakaa a cukru, pričom hlavný podiel výrobkov tvorí cukor - až 80 %. Pri pečení by sa nemali vôbec používať.





ANKETA: Orientujete sa v rôznych druhoch kakaa?

28,3%



71,7%







Diskusia k článku







 



TOPlist