Vynájdite sa:
Ako nahradiť kypriaci prášok sódou bikarbónou? Aby sa koláč vydaril, dodržte tieto pravidlá

Veronika Lucáková, 1. marca 2024     3 minúty čítania

Namiesto chýbajúceho prášku do pečiva môžete do cesta použiť jedlú sódu. Ale celkom také jednoduché to nie je.



Foto: Shutterstock

Prášok do pečiva a jedlá sóda bikarbóna majú veľa spoločného a preto je celkom logické nahradiť podľa potreby jedno kypridlo druhým. Ale určite nie v pomere 1:1. Navyše, dôležité je nielen množstvo, ale aj ďalšie ingrediencie v ceste.

Ako funguje kypriaci prášok

Prášok do pečiva je zložený zo sódy (hydrogénuhličitan draselný) a kyslej zložky, ktoré spolu vo vlhkom prostredí začnú spolu reagovať. Pri tomto chemickom procese sa uvoľňuje oxid uhličitý, ktorý následne nakyprí a prevzdušní cesto.

Kyslou zložkou môže byť buď vínny kameň (vínan draselný) alebo iné látky ako dihydrogendifosforečnan sodný, tiež kyselina citrónová. K tomu sa v balíčku s kypriacim práškom ešte nachádza nejaký druh škrobu, napríklad kukuričný alebo tapiokový.

Keďže na spomínanú reakciu potrebuje kypriaci prášok vodu, kypridlo začne pracovať až v ceste, v ktorom je prítomná tekutina (mlieko, voda a pod.). Vtedy sa začne uvoľňovať oxid uhličitý a v ceste vznikajú bublinky, ktoré mu dodajú objem a nadýchanosť.

Ako nahradiť kypriaci prášok sódou

V prípade, že kypriaci prášok doma nemáte, môžete na nakyprenie cesta použiť aj kuchynskú sódu bikarbónu. Ale na to, aby dokázala pracovať ako kypridlo, potrebuje k sebe nejakú kyslú zložku.



Foto: Shutterstock

Kyslou zložkou môže byť napríklad kyslé mlieko, jogurt alebo citrónová šťava. Tieto suroviny sa v receptoch na cesto často nachádzajú, takže okrem sódy netreba potom už ďalšiu kyslú zložku navyše pridať. Ak v recepte tieto suroviny nie sú, môžete do cesta pridať napríklad dve lyžičky vínneho octu.

Ak sa v recepte píše, že treba pridať jednu lyžičku prášku do pečiva, tak sódy bikarbóny stačí pridať len polovicu lyžičky. Ak by ste pridali priveľa sódy, chuť koláča bude horkastá alebo môže získať slaný podtón.

Keď doma nie je ani jedno

Pokiaľ vám v kuchyni akurát chýba aj prášok do pečiva aj sóda, i tak sa dá koláč upiecť. Ľahšie cestá dokáže prevzdušniť a nadvihnúť napríklad sneh z vyšľahaných bielkov, ktorý zapracujete do cesta.

Takisto môžete skúsiť pridať do cesta pár lyžíc rumu, alebo si vypomôžte salajkou (jelenia soľ), ktorá má podobný kypriaci účinok ako prášok do pečiva alebo sóda bikarbóna.



ANKETA: Zvyknete do cesta pridávať sódu bikarbónu namiesto kypriaceho prášku?

47,3%



52,7%







Diskusia k článku







 



TOPlist