
Od januára do októbra. Stále vo vinici. Keď je pod nulou, keď prší, keď praží slnko. Preťažká robota. A úspech, spokojnosť len vtedy, ak sa všetko vydarí.
Rok 2017 nebol na zahodenie. Pod Malými Karpatmi sa už ujúka. Práca ide od ruky a neobraných viníc ubúda. Treba sa poďakovať Pánu Bohu a vychystať oldomáš. Všetkého musí byť nadostač. Oškvarkové i maslové pagáčiky, fazuľová polievka so širokými rezancami, pečená krkovička, hydina, viedenské šnicle, sviečková, pečená hus či kačica. Plus plné misy lokší, pečených zemiakov, hráškovej ryže. Ten posledný víkend nám pršalo. Dooberalo sa v Šarkaperkoch a sadli sme si k stolu. Na stole rozvoniavali štyri poľské kačice, potreté medom a vypečené dozlata, dochrumkava. Lokše od pani Mydlárikovej a dusená červená kapusta s majoránom a hrozienkami. Každému sa ušla i „dupľa“.
Pitia bolo nadostač. Už čistý a prekvasený muškát, rampášový müller a burčiakový zelený muškátel. Pavlínka Chlapečková pochlipkávala len Dornfelder. Sladký a štipľavý. Po kačici nasledoval dezert. Modranský, malokarpatský. Sladučko-kyselkavý kompót z oskoruší a vinohradníckych broskýň. Chutí jedinečne. Mali ste ho už niekedy na jazyku? Ak nie, príďte k nám na budúci rok oberať...
Zial, pan Malik, nie je aktivny co sa tyka komentovania na nasej internetovej stranke. Ponukame Vam preto na precitanie jeho dalsi clanok o mispuli:
varecha.pravda.sk/magazin/mispulove-gulky/10879-clanok.ht...
Pripadne si precitajte nieco viac o tomto zaujimavom plode:
varecha.pravda.sk/magazin/tajuplna-mispula/11351-clanok.h...
Alebo Vas mozno zaujme recept na mispulovy dzem:
varecha.pravda.sk/recepty/mispulovy-dzem/46095-recept.htm...