Vidličková pochúťka:
Na čo všetko sa hodí trhané mäso a ako ho dobre pripraviť

Veronika Lucáková, 13. júna 2024     5 minút čítania

Aké je tajomstvo prípravy trhaného mäsa, ktoré sa bude rozplývať na jazyku? Všetko vám prezradíme a pridáme aj tipy, ako si ho najlepšie vychutnať.



Foto: Shutterstock

Trhané mäso, známe tiež ako "pulled meat," je vynikajúci a šťavnatý pokrm, ktorý sa stáva čoraz populárnejším na celom svete. Tento spôsob prípravy mäsa pochádza z Ameriky, kde sa najčastejšie používa bravčové mäso, ale môže sa robiť aj z hovädzieho, kuracieho či dokonca jahňacieho mäsa.

O čom to vlastne je?

Princíp prípravy trhaného mäsa je v pomalom varení alebo pečení mäsa, zvyčajne pri nízkej teplote, až kým nie je tak mäkké, že sa dá ľahko trhať na kúsky pomocou vidličky.

Proces pomalej prípravy zaisťuje, že mäso zostane šťavnaté a plné chuti. Najčastejšie sa na trhané mäso používa bravčové plece, ale obľúbené je aj hovädzie plece alebo hrudník.

Ako pripraviť trhané mäso

Potrebujete:
  • 1,5 - 2 kg bravčového alebo hovädzieho pleca
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 1 cibuľu
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 šálku paradajkovej omáčky alebo kečupu
  • 1/2 šálky jablčného octu
  • 1/2 šálky hnedého cukru
  • 2 lyžičky mletej údenej papriky
  • soľ a mleté čierne korenie


  • 1. Mäso opláchnite a osušte. Ak je to potrebné, odstráňte prebytočný tuk. V hrnci alebo panvici s hrubým dnom rozohrejte olej. Mäso opečte zo všetkých strán do zlatista, potom ho vyberte a odložte bokom.
    2. V tom istom hrnci orestujte nasekanú cibuľu do sklovita. Pridajte nasekaný cesnak a opekajte ďalšiu minútu. Pridajte paradajkovú omáčku, ocot, hnedý cukor, údenú papriku, soľ a čierne korenie. Premiešajte a nechajte omáčku prevariť.
    3. Potom mäso vráťte do hrnca, prikryte a znížte teplotu na minimum. Mäso varte pomaly 6 - 8 hodín, alebo kým nie je tak mäkké, že ho môžete ľahko trhať vidličkou. Mäso môžete prikryté aj piecť v rúre.
    4. Hotové mäso vyberte z hrnca a pomocou dvoch vidličiek ho roztrhajte na malé kúsky. Potom ho vráťte do omáčky a dobre premiešajte.



    Foto: Shutterstock

    Ako rôzne sa dá trhané mäso použiť

    Trhané mäso je veľmi všestranné a nájde uplatnenie v rôznych jedlách. Tu sú niektoré tipy, ako si ho môžete vychutnať.

    Sendviče a burgery: Trhané mäso podávajte v žemliach alebo sendvičoch so šalátom coleslaw alebo nakladanou zeleninou.
    Tacos a burritos: Použite ho ako náplň do kukuričných alebo pšeničných placiek tacos a burritos spolu s fazuľou, ryžou a salsou.
    Pizza: Trhané mäso môže byť skvelou prísadou aj na chrumkavú pizzu.
    Šaláty: Pridajte ho do zeleninového šalátu pre extra bielkoviny a chuť.
    S prílohami: Trhané mäso môžete podávať ako akékoľvek iné mäso s ryžou, zemiakmi alebo cestovinami.



    Foto: Shutterstock

    Kde mu bude dobre, keď ho máte viac

    Ak ste trhaného mäsa pripravili viac, než následne skonzumujete, nespotrebované zvyšky môžete uchovávať v chladničke, kde vydrží 3 až 4 dni. Predtým ako ho dáte do chladničky, nechajte ho úplne vychladnúť a preložte do vzduchotesnej nádoby.

    Keďže príprava trhaného mäsa je časovo náročná, zamyslite sa, či sa vám neoplatí na jedenkrát pripraviť väčší kus mäsa a následne časť odložiť do mrazničky. V tomto prípade vychladnuté mäso rozdeľte na menšie porcie, vložte ich do mraziacich vreciek alebo uzatvárateľných nádob vhodných na použite v mrazničke. Umiestnite ich do mrazničky, kde vydrží až 3 mesiace.

    Pred použitím nechajte mäso rozmraziť v chladničke cez noc. Potom ho ohrejte na sporáku alebo v mikrovlnnej rúre, kým nie je úplne horúce.



    ANKETA: Skúšali ste už doma variť či piecť trhané mäso?

    42,0%



    58,0%







    Diskusia k článku






     



    TOPlist