Veľkonočná plnka:
Zistite, čo všetko do nej môžete dať, aj ako ju upiecť pekne nadýchanú a šťavnatú

Veronika Lucáková, včera 06:00     6 minút čítania

Nepotrebujete do nej nič extra, a predsa tá kombinácia jednoduchých surovín perfektne funguje. Presvedčte sa na vlastnom jazýčku.



Foto: Shutterstock

Jednou z neodmysliteľných súčastí tradičného veľkonočného menu je plnka – chutná a voňavá pochúťka, ktorá sa podáva ako príloha k mäsu alebo sa konzumuje samostatne. Táto jedinečná kombinácia chleba alebo pečiva, vajec, mäsa a byliniek je dodnes obľúbená po celom Slovensku, pričom každý región má svoje vlastné recepty a variácie.

Pôvod a tradícia

Veľkonočná plnka sa v minulosti pripravovala najmä z dôvodu zužitkovať zvyšky chleba a rôznych ďalších potravín. Konzumovala sa samostatne, ale na sviatočnom stole sa podávala aj ako sýta a výživná príloha k pečenému alebo údenému mäsu.

Hoci základné ingrediencie zostávajú rovnaké, jednotlivé rodiny si plnku upravujú podľa vlastnej chuti – niektorí pridávajú viac čerstvých zelených byliniek, iní ju obohacujú o vnútornosti alebo huby. Bez ohľadu na konkrétny recept však platí, že správne pripravená plnka je nadýchaná, šťavnatá a plná výrazných chutí.

Čo patrí do veľkonočnej plnky

Chlieb alebo rožky – ideálne staršie, aby lepšie absorbovali tekutinu.
Vajcia – dodajú plnke pevnosť a lahodnú konzistenciu.
Mlieko alebo vývar – zvlhčí pečivo a spojí jednotlivé ingrediencie.
Údené mäso alebo klobása – dodajú plnke výraznú chuť aj sýtosť.
Cibuľa a cesnak – základ každého dobrého slovenského jedla.
Čerstvé bylinky – petržlenová vňať, pažítka alebo medvedí cesnak pre sviežosť a farebnú pestrosť.
Soľ, čierne korenie, majorán – klasická kombinácia na dochutenie.
Maslo, masť alebo olej – na vymastenie pekáča a pridanie jemnosti.

Ako na to

Ak ste ešte nikdy veľkonočnú plnku nepiekli, vyskúšajte to podľa tohto jednoduchého návodu.

1. Starší chlieb alebo rožky nakrájajte na kocky a vložte do veľkej misy.
2. V panvici orestujte na oleji, masti alebo masle nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak.
3. Údené mäso alebo klobásu nakrájajte na malé kúsky a pridajte k opraženej cibuľke s cesnakom.
4. V miske rozšľahajte vajcia s mliekom alebo vývarom a osoľte, ochuťte čiernym korením a majoránom.
5. Do misy s chlebom pridajte opražené mäso a zalejte vajíčkovou zmesou. Všetko dôkladne premiešajte.
6. Na záver pridajte nasekané bylinky a znovu premiešajte.
7. Pekáč vymastite tukom a zmes doň rovnomerne rozložte.
8. Pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 30 – 40 minút do zlatista a kým plnka nebude pevná.



Foto: Pravda - Robert Hüttner

Takto ju môžete ešte vylepšiť

Hoci tradičná verzia je lahodná sama osebe, existuje mnoho spôsobov, ako ju ešte viac chuťovo obohatiť.

Huby – sušené alebo čerstvé huby dodajú plnke príjemnú zemitosť.
Špenát alebo medvedí cesnak – pridajú sviežu zelenú farbu a v prípade medvedieho cesnaku aj výraznú arómu.
Tvaroh alebo smotana – pre jemnejšiu a krémovejšiu textúru.
Oriešky alebo opražená slanina – pre extra chrumkavosť a intenzívnejšiu chuť.

Na čo určite nezabudnite

Použite kvalitné suroviny, najmä čerstvé vajcia a domáce údené mäso prípadne klobásky, najlepšie z overeného zdroja.
Plnku neprelejte tekutinou, inak bude príliš riedka.
Nebojte sa experimentovať s bylinkami, každá zmena dodá plnke jedinečný šmrnc.
Pečte ju dostatočne dlho, aby navrchu získala krásne zlatistú kôrku.

Naši prispievatelia sa s nami podelili o takéto recepty na veľkonočnú plnku:





ANKETA: Budete piecť veľkonočnú plnku?

84,6%



15,4%







Diskusia k článku







 



TOPlist