Foto: TV Varecha
„Do Japonska som prišla ako jednoduché dievča z malého mestečka, takže som mala typické predsudky až do dňa, kedy som spoznala milého a trpezlivého Japonca, ktorý mi Japonsko ukázal inými očami. Frázu „láska ide cez žalúdok“ mám do dnes vrytú do pamäti, a to posolstvo odovzdávam ďalej,“ prezradila Denisa.
Denisa sa v Japonsku naučila striktnej etikete, správaniu a samozrejme tajomstvám japonskej kuchyne. Jednou z jej najobľúbenejších tém pri stretnutiach s Japoncami bolo jedlo. Na spoločné posedenia si brávala zápisník, kde si zapisovala ich tajné a tradičné recepty.
„S japonskými priateľmi mám takú tichú dohodu. Ja im čosi fajné slovenské navarím a oni sa zase podelia o ich miestne kulinárske tajomstvo. Ak niekedy pôjdete do Japonska a budete sa chcieť zavďačiť, zaručene budú fungovať naše ovocné čaje, linecké pečivo, paštéty, neúdené syry, červené víno alebo pivo,“ s úsmevom hovorí Denisa.
Japonská kuchyňa dokáže podľa Denisy Ogino opantať všetky zmysly. Je skvelá v pestrosti, ľahkosti, jednoduchosti. A dnes už aj dostupnosti sortimentov v slovenských potravinách.
„Ak sa chcem niekde prezentovať dobrým jedlom, kvalitné suroviny sú základ, ku ktorému pridám srdce, talent, zručnosť a skúsenosti. Som rada, že práve v Kauflande dokážem nájsť kombináciu kvality, pestrosti a ceny, to sa potom varí s ľahkosťou. Tento recept sa dá navyše navariť aj za 15 eur,“uzatvára Denisa Ogino.
Foto: TV Varecha
Opekaná ryža čahan a domáce tradičné onigiri
Suroviny:
• 200 g uvarená ryža K‑Classic
• 5-6 ks krevety K‑Classic, K-Blue Bay alebo K-Favourites - gramáž závisí podľa toho, či sú varené alebo mrazené
• 1 PL sezamový olej
• 1 menšia mrkva
• 1 až 2 KL pretlačený cesnak
• 2 ks jarná cibuľka s vňaťou
• 1 PL cibuľa K-Bio
• 1 vajce K-Z lásky k tradícii
• soľ K‑Classic podľa chuti
• čierne mleté korenie podľa chuti cca 1/2 KL
• 1 PL sójová omáčka K‑Classic
Na ozdobu nakladaný zázvor, biely sezam, petržlenová vňať (podľa chuti), sušená morská riasa.
Postup:
1. V panvici zohrejeme olej, pridáme najemno nakrájanú cibuľu a mrkvu a opečieme. Pridáme vymiešané vajíčko, z ktorého vytvoríme praženicu, a zmiešame. Pridáme uvarenú ryžu, štipku soli a korenie. Všetko spolu premiešame.
2. Ingrediencie presunieme na jednu polovicu panvice a do druhej prilejeme sójovú omáčku, ktorú zredukujeme. Následne všetko opatrne premiešame drevenou vareškou. Pre exotickejšiu chuť môžeme pridať štipku najemno nasekaného čerstvého alebo nakladaného zázvoru.
3. Ryžu servírujeme do misiek a môžeme ozdobiť kúskom nakladaného zázvoru, lístkom petržlenovej vňate a posypať bielym sezamom. Čahan je vhodný ako hlavné jedlo alebo príloha k mäsu.
Foto: TV Varecha
Domáce tradičné onigiri
Pokiaľ vám zostane opekaná ryža, môžete si z nej pripraviť chutné onigiri - ryžové valčeky, ktoré sú ideálnou náhradou za sendvič na desiatu alebo ako párty jedlo na rýchlu konzumáciu.
Postup:
1. V miske s vodou si jemne navlhčíme dlane. Následne si naberieme opekanú ryžu vo veľkosti väčšieho vlašského orecha a tvarujeme, ako by sme chceli robiť pevnú snehovú guľu.
2. Pred konzumáciou vytvarovanú ryžu obalíme do morskej riasy Nori. Pokiaľ onigiri konzumujeme s odstupom času, odporúčame ich baliť do fólie a bez morskej riasy, aby sa nevysušili. Neodporúčame skladovať v chladničke.