Fedor Malík:
Valentínsky večer

Fedor Malík, 12. februára 2013     2 minúty čítania

Nebudete mi veriť, ale na „erotické“ jedlá je vraj najbohatšia ruská kuchyňa. Tí, ktorí sú mladší a žili tam dlhší čas, vám to potvrdia.


Foto: Pravda - Robert Hüttner

Ruské bábušky dokážu ukuchtiť desiatky, stovky jedál, ktoré vzrušujú. Sú to šaláty, polievky, predjedlá, hlavné jedlá, dezerty i čaje. Žiadate si kompletné menu alebo len čosi z neho? Urobíme kompromis. Napred vzrušujúci šalát. Cviklový s cesnakom.
Potrebujete tri cvikly, päť strúčkov cesnaku, polovičku citróna, desať vlašských orechov, tri lyžičky majonézy a petržlenovú vňať. Cviklu uvarte, postrúhajte, cesnak rozdrvte, citrón vystískajte. Pridajte orechy, majonézu, všetko dobre premiešajte a ozdobte petržlenom... Chutilo, už máte iné myšlienky? Nie? To nič, ideme ďalej.
Pripravíme si mleté mäso na jablkách. Mäso osoľte, vylepšite korením, suchým zelerovým listom (veľmi dôležité!) a urobte z neho mäsové „tyčinky“. Tie potom uložte na nakrájané jablká, podlejte sezamovým olejom a nechajte zapiecť v rúre. Podávajte horúce! Teplé a studené nemajú totiž účinok... Ten by sa mal dostaviť o pol hodiny. Za ten čas stihnete pripraviť ešte pomarančový kompót na koňaku. Odporúčajú sa dva pomaranče, fľaša koňaku a pomleté lieskové orechy. Povrch kompótu poprášte vanilkovým (nie vanilínovým!) cukrom a uložte do chladničky. Zobkajte z neho po celý valentínsky večer.
Deti sú na lyžovačke, dom je prázdny a vy obaja budete dlho, dlho spomínať...



Diskusia k článku

denyany
tento cviklový šalát je vynikajúci, len namiesto majonézy používam kyslú smotanu. ostatné jedlá môžu byť fajn. kedykoľvek. Valentín je pre mňa len meno v kalendári....:-D






 



TOPlist