Užitoční pomocníci:
Formičky a vykrajovačky dostávajú zabrať. Ako sa o ne starať, aby vám vydržali roky?

Jarmila Horváthová, 18. decembra 2023     4 minúty čítania

Plechové, plastové alebo silikónové, všetky vyžadujú opateru, nie vždy však rovnakú...



Foto: Shutterstock

Aj keď formičky a vykrajovačky s vianočnými motívmi používame len raz do roka, zaslúžia si dobrú opateru. Môžu vám potom slúžiť dlhé roky, možno že aj vy máte aj také, s ktorými piekla ešte vaša mama či babka.

To najdôležitejšie, čo pre ne treba urobiť, aby vydržali viac než jednu sezónu je, ich po pečení dobre očistiť. Pretože začať ďalšie pečenie zdĺhavým čistením, nie je nič, čo by ste chceli absolvovať. Ako sa teda správne postarať o formičky a vykrajovačky z rôznych materiálov?

Plechové a hliníkové

Patria medzi klasiku medzi formičkami a vykrajovačkami. Najlepšie je umývať ich ručne - jednoducho ich vyčistiť teplou vodou s prostriedkom na umývanie riadu a potom ich dôkladne vysušiť, aby do ďalšieho použitia nezhrdzaveli. Ak ich potrebujete z nejakého dôvodu vysušiť extrémne rýchlo, môžete ich vložiť na plechu na pečenie do rúry vyhriatej na 50 stupňov.



Foto: Shutterstock

Nikdy by sa nemali dávať do umývačky riadu, vysoká teplota by mohla poškodiť ich povrchovú úpravu. Taktiež sa neodporúča ich drhnúť drôtenkou alebo stranou hubky na odstraňovanie hrubých nečistôt. Mohli by spôsobiť škrabance, ktoré sú náchylnejšie na hrdzavenie a v prípade formičiek, napríklad na medvedie labky, fúkané rožky či plnené oriešky, by sa z nich pečivo potom mohlo horšie vyklápať.

Plastové pomôcky

Pre vykrajovačky a formičky z plastu platí v podstate to isté, ako pre plechové – umývať ich ručne - vyčistiť ich teplou vodou s prostriedkom na umývanie riadu. Len zo sušenia a poškriabania si netreba robiť takú ťažkú hlavu. Tiež nepatria do umývačky riadu, pretože najmä lacnejšie plasty sa môžu v horúcej vode v umývačke zdeformovať.



Foto: Shutterstock

Formy zo silikónu a z nehrdzavejúcej ocele

Na rozdiel od ostatných formičiek, tieto môžete dať aj do umývačky, keďže sú odolné voči hrdzi aj teplu. Ak umývačku nemáte, môžete ich čistiť teplou vodou a prostriedkom na umývanie riadu.



Foto: Shutterstock

Formičky komplikovaných tvarov

Formičky a vykrajovačky, ktoré majú iks zárezov, oblúčikov, či úzkych častí so zložitými detailmi, sú úchvatné a koláčiky z nich vyzerajú úžasne, ale ich čistenie, to je peklo. A je jedno, či sú z plechu, plastu alebo zo silikónu, v záhyboch totiž radi zostávajú zvyšky cesta.



Foto: Kulinární studio MAFRA

Problematické miesta môžete vyskúšať vyčistiť mäkkou zubnou kefkou. V prípade núdze sú dobrou voľbou aj špáradlá alebo väčšie ihly. Stojí to za námahu, pretože by sa mali skladovať tak, aby sa čo najviac zabránilo tvorbe baktérií.



ANKETA: Máte doma formičky alebo vykrajovačky, ktoré používala ešte vaša babka?

81,5%



18,5%







Diskusia k článku







 



TOPlist