Foto: Shutterstock
Syr a chlieb
Vo všeobecnosti platí, že keď podávate k syru chlieb alebo pečivo, nemôžete nič pokaziť. Zvolené pečivo by malo podporiť chuť syra, takže biele, ako je napríklad bageta, sa podáva s kyslejším syrom, zatiaľ čo mäkký syr s plesňou na povrchu sa hodí k orechovému chlebu a tvrdé syry k celozrnnému chlebu.Syr a ovocie
Sladkosť alebo sladko-kyslosť ovocia podporia chuť syra. Ktoré ovocie s akým syrom kombinovať?Foto: Shutterstock
Syr a zelenina
K syrovým misám možno podávať aj zeleninu, najuniverzálnejšou, ktorá sa hodí k syrom, sú paradajky. Ale vyskúšajte aj nasledujúce kombinácie:Syr a orechy
Syr chutí obzvlášť lahodne v kombinácii s lieskovými, vlašskými alebo pekanovými orechmi či s pistáciami. Vlašské orechy sú vynikajúcim doplnkom k vyzretým syrom, ako je napríklad čedar. Tiež sú výborné k syrom z ovčieho mlieka. Ak chcete vlašské orechy podávať s mäkkým syrom, pokvapkajte ich medom a podávajte s gorgonzolou alebo roquefortom.Foto: Shutterstock
Mandle sú výborné k tvrdému vyzretému syru a ešte lepšia bude táto kombinácia, keď k nej dáte aj plátky jabĺk. Lieskové oriešky najlepšie chutia s krémovými smotanovými syrmi. Pistácie podávajte s ricottou, čerstvým kozím syrom či fetou.
Syr a marmeláda
Na zvýraznenie chuti syra sú výborné aj marmelády. Pre kombináciu chutí je dôležitá konzistencia syra. Ak je napríklad syr mäkký, napríklad brie alebo camembert, hodí sa ku kyslým džemom a marmeládam – napríklad k marhuľovej.Ak však ide o vyzretý tvrdý syr s výraznou až ostrou chuťou, potom by mala byť marmeláda sladká, vhodná je napríklad jahodová.
Syr s modrou plesňou ako je niva či gorgonzola chutí s marhuľovým džemom nie príliš sladko a nie príliš pikantne. Jemný kozí syr sa výborne kombinuje so sladkým džemom z malín alebo z fíg.
Syr a horčica či čatní
Ovocné horčice sú tiež vhodným doplnkom. Najlepšia je figová horčica, ktorá sa podáva ku koziemu syru, syrom s modrou plesňou alebo ku camembertu. Výborné k syrom je aj mangové čatní. Výborne sa hodí ku grilovanému syru, ale aj k tvrdému vyzretému syru či parmezánu.Syr a nápoje
K syrovému pohosteniu patria samozrejme aj nápoje. Vo všeobecnosti platí, že k syrom sa hodí víno, pivo, cider a minerálna voda. Nealkoholické nápoje a čaj alebo káva nie sú vhodné. Ak si nie ste istí, aký nápoj ponúknuť hosťom k syru alebo syrovej mise, toto sú vhodné kombinácie:Foto: Shutterstock
Koľko syra rátať na osobu?
Syry sa najlepšie servírujú vo forme syrovej misy – odporúča sa kombinovať štyri druhy syra a ak to má byť hlavné pohostenie, na jedného človeka treba rátať s 200 g syra. Ak je syrová misa zavŕšením iného pohostenia, vtedy stačí 80 g syra na osobu.Na servírovanie syra je vhodná drevená doska, pekný sklenený tanier alebo tortový podnos. Syr zoraďte v smere hodinových ručičiek podľa chuti od jemného po silný.
Diskusia k článku