Treba dať pozor:
Aké druhy syrov sa môžu dávať do mrazničky a ktorým to neprospeje?

Jana Klimanová, Zdroj: Epicurious, 18. mája 2024     3 minúty čítania

Niektoré syry pobyt v mrazničke prežijú bez väčšej ujmy, iným to zásadne uškodí.



Foto: Shutterstock

Možno ste narazili na váš obľúbený syr za dobrú cenu a rozhodli ste sa ho nakúpiť do zásoby, alebo ste sa pri pulte so syrmi v obchode nechali uniesť a nakúpili ste viac, ako najbližšie dni spotrebujete. Prvou voľbou, ako syr uchovať je chladnička, niektorí ho jednoducho vložia do plastového vrecka, iní dávajú prednosť zabaleniu do papiera na pečenie alebo rôznym dózam.

Na dlhodobé skladovanie rôznych potravín všeobecne často využívame mrazničku. Je však dobrý nápad dať do nej čedar, parmezán, goudu alebo dokonca plesňový syr?

Zmení sa štruktúra aj chuť

Pred mrazením je vlhkosť v syre rovnomerne rozdelená spolu s tukom, bielkovinami a minerálmi. Mrazením sa však štruktúra syra rozbije. Vlhkosť sa zmení na ľadové kryštáliky, ktoré poškodia štruktúru syra a ten sa po rozmrazení môže drobiť, byť nepoddajný alebo pastovitý.

Mrazenie môže ovplyvniť aj chuť syra. Enzýmy a živé kultúry sú mrazením deaktivované a to sa rozmrazením už nenapraví. Preto, ak syry chcete použiť na priamu konzumáciu, teda napríklad na chlebík alebo ako súčasť studenej misy, syry z mrazničky na to nie sú veľmi vhodné.



Foto: Shutterstock

Dôležitá je tiež rýchlosť zmrazenia. Čím rýchlejšie syr zamrzne, tým budú ľadové kryštáliky menšie a menej poškodia štruktúru syra. Preto je lepšie dávať do mrazničky menšie kusy syra alebo ho rovno nastrúhať a až potom zmraziť. Najvhodnejšie je mraziť syry vo vzduchotesných obaloch, vo vákuovo uzatvárateľných nádobách či vreckách.

Ak to priestory v mrazničke umožňujú, umiestnite syr do samostatného oddelenia mrazničky, mimo rýb, mäsa a iných výrobkov s výraznou vôňou.

Potom, keď sa rozhodnete syr použiť, treba dbať na pomalé, pozvoľné rozmrazovanie, aby sa vlhkosť rovnomerne rozložila v celom syre. Najskôr vložte syr do spodnej časti chladničky a potom pokračujete v jeho rozmrazovaní pri izbovej teplote.

Gouda áno, ricotta nie

Mrazenie polotvrdých a tvrdých syrov s nízkym obsahom vlhkosti ako čedar, gouda, eidam, parmezán, či pecorino by nemalo výrazne ovplyvniť ich kvalitu, najmä ak ich chcete použiť nie na priamu konzumáciu, ale pri príprave cestovín, polievok, na zapekanie či na prípravu toastov.



Foto: Shutterstock

Samozrejme, vzácne, ušľachtilé a nie lacné syry určite nedávajte zmraziť. Keďže ich nekupujete na kilá, s týmto pravdepodobne nebudete mať problém.

Naopak, mäkké a krémové syry ako hermelín, brie, camembert, feta, philadelphia, mascarpone, ricotta či kozí syr určite do mrazničky nepatria. Keďže mrazením sa mení štruktúra syra, jednotlivé zložky v ňom sa od seba oddelia a to v prípade mäkkých a krémových sirov už zásadným spôsobom znižuje ich kvalitu.



ANKETA: Uchovávate tvrdé syry v mrazničke?

46,7%



53,3%







Diskusia k článku







 



TOPlist