Toto už nikdy nerobte:
8 najčastejších chýb pri varení cestovín

Jana Klimanová, 18. januára 2023     6 minút čítania

Rozvarené, zlepené, či bez chuti? Aj pri príprave špagiet alebo kolienok sa dá pár vecí pokaziť. Vyvarujte sa nasledujúcich chýb a vaše cestoviny budú super!

3. Varíte ich príliš prudko



Foto: Shutterstock

Neponáhľajte sa, ak ste príliš nedočkaví a vhodíte cestoviny do vody skôr, než sa začne variť, budú sa lepiť. Do vriacej osolenej vody nasypte naraz všetky cestoviny a na chvíľu zvýšte teplotu pod hrncom, cestoviny pomiešajte, aby sa neprilepili na dno hrnca a potom opäť var zmiernite. Dávajte pozor, aby voda neustále vrela, nie však priveľmi. Agresívny var by mohol zničiť dokonalú štruktúru jemnejších cestovín, napríklad raviol alebo tortelín. Nezabudnite cestoviny počas varenia často miešať.





Diskusia k článku

mamec
Pre boha!
Samozrejme, že pridávam olej do vody, ale samozrejme, že to nerobím pri cestovinách, ktoré chcem hneď po uvarení vmiešať do omáčky. V podstate ich v omáčke dovariť. Pokiaľ chcem cestoviny len niečím posypať (syr,tvaroh, orechy...), tak asi nechcem, aby sa mi po vybratí z vody zlepili. A oveľa lepšie je pridať olej do vody, ako ich po uvarení "prelievať" (hrozný výraz!) olejom, ako je všeobecne odporúčané.
chemik
Používám italský postup, že před cezením odeberu z těstovin hrnek vroucí vody, přidám PL lžíci oleje a rozšlehám to vidličkou. Těstoviny zcedím, přeleju olejovou emulzí a prohodím. Při vychladnutí se neslepí a použijí i bez omáčky.
radost
@chemik (25.1.2023 09:52)

spred roka som otvorila článok na VARECHE..
Jedlý hmyz u nás získava na popularite. Vyskúšali by ste ho aj vy?


prosím-napíšete mi váš názor na jedenie hmyzu...
vyhlášku schválil Brusel.
zaujíma ma to
1x leaela






 



TOPlist